1607 organų donorams bus uždegtos „Gyvasties“ žvakelės | Diena.lt

1607 ORGANŲ DONORAMS BUS UŽDEGTOS „GYVASTIES“ ŽVAKELĖS

Penktadienį 1607 organų donorams „Gyvasties“ žvakelės bus uždegtos 13-je Lietuvos miestų.

Savo organus ar audinius paaukojusiems donorams ir jų artimiesiems padėkos Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Marijampolė, Alytus, Vilkaviškis, Mažeikiai, Viekšniai, Skuodas, Valkininkai, Prienai.

Vidai Monkuvienei, kuriai, netekus vienturtės dukters, prieš 9 metus teko priimti kilnų sprendimą, kad galėtų gyventi kiti, laukiantys organų transplantacijos, žvakės liepsna - tai Amžinybės simbolis, maldos palydėjimas.

ELTA primena, kad donorų audinių ir organų transplantacijos laukia 388 recipientai, kaulų čiulpų - 86 recipientai. Laukiančiųjų sąraše - 30 vaikų.

Šiemet atlikta 261 transplantacija: 67 - inksto (58 - iš mirusio donoro ir 9 - iš gyvo), 15 - kepenų, 7 - širdies, 33 - ragenos, 139 - kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijos.

Lietuvoje yra išduotos 27 856 donoro kortelės, iš jų 2007 - šiais metais.

Lietuvos asociacija „Gyvastis“ jau penktą kartą organizuoja žvakučių akciją „Už organų donorus“, skirtą padėkoti donorams ir jų artimiesiems.

Spalis - Pasaulio ir Europos organų donorystės ir transplantacijos mėnuo, todėl spalio 19-ąją sostinės Katedros aikštėje suliepsnos 1607 žvakelės.

Tiek, kiek per 48 metus Lietuvoje buvo gyvų ir mirusių organų donorų, kurių dovanoti organai suteikė viltį gyventi ir išgelbėjo tūkstančių sunkių ligonių gyvybių. Gyvųjų donorų, kurie dovanojo vieną inkstą ar dalį kepenų savo šeimos nariui, iki šiol buvo 320.

„Gyvastis“ siekia ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į itin aktualią ir opią organų donorystės problemą, bet ir pagerbti kiekvieno - gyvo ar mirusio - donoro atminimą. Daugumos jų šiandien nebėra ir jiems tiesiogiai padėkoti negalime. Tačiau tie, kuriems buvo padovanotas antras gyvenimas, jų niekada nepamirš.

Organų donorams pagerbti žvakutės liepsnos spalio 19 dieną nuo 15 iki 19 valandos Vilniaus Katedros aikštėje, nuo 16 iki 20 valandos Kauno Rotušės aikštėje, nuo 17 iki 19 valandos Klaipėdos Prisikėlimo aikštėje, nuo 15 iki 18 valandos Panevėžio Laisvės aikštėje, nuo 15 iki 20 valandos Alytaus Rotušės aikštėje, tuo pačiu metu Marijampolės J. Basanavičiaus aikštėje, nuo 15 iki 16.30 valandos Mažeikiuose, prie Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios, nuo vidurdienio iki 16 valandos Prienų Laisvės aikštėje, nuo 17.30 iki 19 valandos Vilkaviškyje, prie Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo katedros, nuo 17.30 iki 19 valandos Skuodo Gedimino aikštėje, nuo 18 valandos Viekšniuose, prie Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios altoriaus, nuo vidurdienio iki 14 val. Valkininkuose, prie Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios.

GALERIJA

  • 1607 organų donorams bus uždegtos „Gyvasties“ žvakelės
  • 1607 organų donorams bus uždegtos „Gyvasties“ žvakelės
  • 1607 organų donorams bus uždegtos „Gyvasties“ žvakelės
Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Juozas

Te ilsisi ramybėje sielos tų, kurie paaukojo savo organus, kad kiti galėtų gyventi. Gaila, kad Seimas nenori priimti invertuotos donorystės tvarkos. Kadangi donorystė yra visuomenei labai svarbi, turėtų būti laikoma, kad sutinki aukoti savo organus, jei nepareiškei prieštaravimo. Tiems, kas nenori aukoti, turėtų būti apribota ir patiems pasinaudoti donorų organais. Kai kas pasakys, kad taip būtų pažeidžiamos žmogaus teisės. O kai nesiruošiantį gydytis valstybinėse ligoninėse pilietį verčia vis viena mokėti PSD- tai ne žmogaus teisių pažeidimas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS