9 sveikatos srities naujovės, įsigaliosiančios nuo liepos 1 dienos | Diena.lt

9 SVEIKATOS SRITIES NAUJOVĖS, ĮSIGALIOSIANČIOS NUO LIEPOS 1 DIENOS

Nuo liepos 1 dienos sveikatos priežiūros srityje įsigalios 9 naujovės.

 Kaip Eltą informavo Sveikatos apsaugos ministerija, nuo liepos pradedama nemokamai skiepyti kūdikius nuo B tipo meningokokinės infekcijos.

Skiepijimai nuo B tipo meningokokinės infekcijos bus pradėti pagal tokią skiepijimo schemą: pirmoji dozė B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos (MenB) skiepijama 2 mėn. amžiaus kūdikiams, antroji - 4 mėn., trečioji vakcinacija bus skirta 12-15 mėn. amžiaus vaikams.

Bus pradėti skiepyti 2 mėn. amžiaus kūdikiai - tie, kuriems sukanka 2 mėnesiai įsakymo įsigaliojimo dieną ar vėliau, tai yra gimę 2018-ųjų gegužės 1 dieną ir vėliau.

Antra naujovė, kad skubios pagalbos slaugytojams nuo liepos pirmosios suteikiama daugiau teisių nustatant paciento sveikatos būklę.

Skubios pagalbos srityje numatomi 2 esminiai pokyčiai. Pirmiausia, daugiau funkcijų atlikti galės slaugytojai. Skubiosios medicinos pagalbos teikimo indikacijas nustatyti ir pacientus skubiosios medicinos pagalbos kategorijai priskirti galės ne tik gydytojas, bet ir skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistas ar slaugytojas, papildomai išklausęs specialų šios itin svarbios srities kursą.

Šiuo metu skubiosios medicinos pagalbos mastą nustato tik gydytojas, apžiūrėjęs pacientą. Tai reiškia, kad nuo šiol bus galima greičiau apžiūrėti pacientus, atvykusius į skubios pagalbos skyrius, identifikuoti jo sveikatos sutrikimo sunkumą ir suteikti reikiamą pagalbą.

Trečia naujovė - vaikams skubi pagalba bus suteikiama greičiau.

Iki šiol tiek vaikams, tiek suaugusiems skubi pagalba buvo teikiama pagal tą patį aprašą. Atsižvelgiant į tai, kad vaikams liga gali progresuoti daug greičiau, vaikų organizmas jautriau reaguoja į traumas ir kitus negalavimus, jiems bus taikomas atskiras skubios pagalbos masto aprašas.

Taip pat yra numatytos procedūros, kaip turėtų elgtis medikai, jeigu kyla įtarimų, jog prieš vaiką bus smurtaujama.

Ketvirtas žingsnis sklandesnės sveikatos priežiūros link - nuo liepos išspręstas vaistų trūkumo klausimas tais atvejais, kai sutrinka jų tiekimas.

Sutrikus vaistų tiekimui į Lietuvą lietuviškomis pakuotėmis, bus leidžiama juos tiekti pakuotėmis užsienio kalba.

Norėdami įvežti į Lietuvą vaistus nelietuviškose pakuotėse, vaistų gamintojai turės pateikti prašymą, jame nurodydami aiškų pagrindimą, kodėl nėra galimybės pristatyti vaisto lietuviškomis pakuotėmis.

Nuo šiol leidimą laikinai tiekti registruotus vaistus nelietuviškomis pakuotėmis išduos Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT), o leidimų išdavimo terminas sutrumpėja nuo 10 iki 7 dienų.

Penkta naujovė pasitarnaus šlapimo nelaikantiems žmonės. Jiems bus kompensuojama daugiau sauskelnių.

Suaugusiems asmenims, kuriems nustatytas sunkus šlapimo nelaikymas, kompensuojama 45 vienetus sauskelnių, o asmenims, kuriems nustatytas vidutinis šlapimo nelaikymas, - 60 vienetų įklotų.

Jei asmeniui nustatytas ir šlapimo, ir išmatų nelaikymas, jam sudaryta galimybė gauti kompensuojamąsias sauskelnes dėl abiejų diagnozių atskirai - gauti 90 vienetų sauskelnių per mėnesį (šiuo metu leidžiama išrašyti 30 vnt. sauskelnių per mėnesį nustačius arba vieną, arba dvi diagnozes iš karto).

Šešta naujovė, kad nuo liepos pirmosios siuntimai į kitas gydymo įstaigas bus išrašomi elektroniniu būdu.

Atvejais, kai pacientui prireikia gydytojo konsultacijos kitoje gydymo įstaigoje, nei jis yra prisirašęs, jam bus išrašomas elektroninis siuntimas. Pacientams nebereikės su savimi vežiotis popierinio siuntimo, nes šią informaciją gydytojas matys e. sveikatos sistemoje.

Pereinamuoju laikotarpiu pacientams, kurių gydymo įstaigos vis dar nėra prisijungusios prie e. sveikatos sistemos, galės būti išrašomi popieriniai siuntimai.

Nuo liepos pirmosios pradedama kompensuoti insulino pompų nuoma, ir tai yra septinta naujovė.

Insulino pompų nuoma nuo šiol kompensuojama pacientams iki 24 metų amžiaus, sergantiems I tipo cukriniu diabetu, bei nėščioms moterims.

Aštuntoji naujovė, kad gydymo įstaigose bus galima gauti ankstyvojo alkoholio rizikos vertinimo paslaugas.

Įgyvendinant PSO rekomendacijas Lietuvoje pradedamos taikyti trumposios intervencijos. Gydymo įstaigos galės pacientams atlikti alkoholio vartojimo testus, leisiančius anksčiau identifikuoti žalingai alkoholį vartojančius žmones ir jiems padėti atsikratyti žalingo įpročio.

Už šias suteiktas paslaugas gydymo įstaigai bus mokama papildomai.

Devintoji naujovė, kuri įsigalioja nuo liepos pirmos dienos, kad apklausiant vaikus privalės dalyvauti ir specialiai apmokytas psichologas.

Taip siekiama užtikrinti, kad patys mažiausi visuomenės nariai nebūtų dar labiau traumuojami juos apklausiant. Kaip patikino SAM, apmokyti psichologai jau yra pasirengę pradėti darbą.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

...

Ir kokia man nauda is tu naujoviu? Vistiek esu priversta lankytis privaciose klinikose. Jus geriau tremkit lauk tuos SSRS laikais mokslus baigusius specialistus kurie zino tik kaip papjauti ir kaip istraukti, o ne kaip gydyti. Kelkit medikam atlyginimus. Joks normalus specialistas uz centus nedirbs. Urodai.

Jonas

Man skydliaukę išpjovė Šeputis .Pagreitintu būdu išgrūdo namo neįdėję kateterio. Ir paviršius sugijo. O ten pasirodo buvo didžiulis kraujo krešulys , nuo kurio krūtinė iki kelių tapo juodai mėlyna ,o galų gale žaizda supūliavo. Du kartus važiavau į greitąją ir į skyrių. Daktarėliai, t.y. ir jo kolega šalinosi nuo manęs , kaip supratau paskui bijodami atskomybės mano mirties atveju. Šlovė Šepučio slaugytojai , kuri nebodama nieko man du kartus maigė ir išvarinėjo kraujo ir pūlių krešulius. Tiesa prieš tai aš pats užsidėjau ichtiolo kad atsirastų anga pūliams išbėgti. Tai gal ir kitur slaugytojos turi daugiau sąžinės atsakomybės ir užuojautos žmogui ir gelbsti nuo mirties , nebodamos rizikos , nes mano atveju ko gera kaltė būtų tekusi slaugytojai.

saule

"Už šias suteiktas paslaugas gydymo įstaigai bus mokama papildomai." O darbuotojui -nulis. Ir dar tai turės atlikti per 1 minutę reaktyviniu greičiu. ačiū...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS