Aiškėja universitetų reorganizavimo planai: nuspręsta, kas prie ko jungsis | Diena.lt

AIŠKĖJA UNIVERSITETŲ REORGANIZAVIMO PLANAI: NUSPRĘSTA, KAS PRIE KO JUNGSIS

  • 1

Seimas antroje (svarstymo) stadijoje pritarė siūlymams reorganizuoti Lietuvos universitetus - Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginsio universitetus prijungiant prie Vytauto Didžiojo universiteto, o Šiaulių universitetą – prie Vilniaus.

Seimas po svarstymo pritarė nutarimo „Dėl Lietuvos edukologijos universiteto ir Aleksandro Stulginskio universiteto reorganizavimo prijungimo prie Lietuvos Vytauto Didžiojo universiteto būdu ir Vytauto Didžiojo universiteto statuto patvirtinimo“ projektui. Už tokį sprendimą balsavo 77, prieš buvo 6, susilaikė 8 Seimo nariai.

„Vykdant ankstesnį susitarimą Lietuvos edukologijos universitetas ir Aleksandro Stulginskio universitetas reorganizuojami prijungimo prie Vytauto Didžiojo universiteto būdu. Tam Seimas tvirtina reorganizavimo sąlygas ir planą. Kaip ir planuota, Šiaulių universitetas reorganizuojamas prijungimo prie Vilniaus universiteto būdu ir iki šių metų spalio 10 dienos Seimui turi būti pateiktas universitetų reorganizavimo planas bei reorganizavimo sąlygos“, – sakė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

Nutarimo projektu siūloma nuo 2019 m. sausio 1 d. reorganizuoti Lietuvos edukologijos universitetą (LEU) ir Aleksandro Stulginskio universitetą (ASU) prijungimo prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) būdu.

Kartu siūloma patvirtinti LEU ir ASU reorganizavimo prijungimo prie VDU universiteto būdu sąlygas, pritarti LEU ir ASU reorganizavimo prijungimo prie VDU būdu planui, išskyrus V skyrių (pridedama) ir patvirtinti Vytauto Didžiojo universiteto statutą.

Numatoma, kad reorganizuojamų LEU ir ASU rektoriai užtikrintų, kad visi veiksmai, susiję su po reorganizavimo pasibaigusių universitetų išregistravimu iš Juridinių asmenų registro, būtų atlikti iki 2018 m. gruodžio 31 d.

Reorganizavime dalyvaujančio VDU rektorius turėtų užtikrinti, kad visi veiksmai, susiję su po reorganizavimo veiklą tęsiančio VDU steigimo dokumentų pakeitimų įregistravimu Juridinių asmenų registre, būtų atlikti iki 2018 m. gruodžio 31 d.

Svarstomu nutarimu numatyta, kad patvirtintas VDU statutas įsigaliotų 2019 m. sausio 1 d.

Nutarimu Vyriausybei siūloma rengiant valstybės ir savivaldybių biudžetų 2019, 2020, 2021 ir 2022 metų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymų projektus ir skirstant Europos Sąjungos struktūrinės paramos lėšas, atsižvelgti į LEU ir ASU reorganizavimo prijungimo prie VDU būdu plane numatytą finansavimo poreikį ir valstybės finansavimo galimybes.

Vyriausybei taip pat siūloma siekiant įgyvendinti Seimo 2018 m. sausio 13 d. nutarimo Nr. XIII-1026 „Dėl pritarimo Lietuvos edukologijos universiteto ir Aleksandro Stulginskio universiteto reorganizavimui prijungimo prie Vytauto Didžiojo universiteto būdu“ 2 straipsnio, kuriame nustatyta, kad reorganizuoto LEU studentams turi būti sudarytos sąlygos baigti studijas Vilniuje, nuostatas, perduoti VDU valdyti, naudoti ir juo disponuoti patikėjimo teise dalį valstybei nuosavybės teise priklausančio ir šiuo metu Lietuvos edukologijos universiteto pagal valstybės turto patikėjimo sutartį valdomo, naudojamo ir juo disponuojamo nekilnojamojo turto.

Siūloma, kad nuo 2019 m. sausio 1 d. galios netektų iki šiol galioję visų trijų universitetų statutai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vingių Jonas

Gėda. Skelbia, kad reikia atkurti pagarbą mokytojo profesijai, o mokytojus ruošiančią aukštąją mokyklą ištrina iš žemėlapio.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS