Ambasadorius neįtikino Šiaulių valdžios aikštėje palikti sovietinį paminklą | Diena.lt

AMBASADORIUS NEĮTIKINO ŠIAULIŲ VALDŽIOS AIKŠTĖJE PALIKTI SOVIETINĮ PAMINKLĄ

  • 11

Rusijos ambasadorius Aleksandras Udalcovas neįtikino Šiaulių vadovybės, kad centrinėje miesto aikštėje reikėtų palikti sovietmečiu statytą paminklą.

Meras Artūras Visockas sako, kad trečiadienį savivaldybėje viešėjęs ambasadorius išreiškė pageidavimą, jog rekonstruojant Prisikėlimo aikštę, esančią šalia Šiaulių katedros bei karių kapinių, sovietų karių atminimui statytas obeliskas būtų išsaugotas.

„Pagrindinis ambasadoriaus tikslas buvo kalbėti, kad negalima liesti kapinių antžeminės aikštės dalies, būtent to vadinamojo postamento, o mūsų aikštės tvarkymo plane numatyta kaip tik visa tai liesti, pakeisti formą. Kalbėjausi tą pačią dieną ir su Kultūros paveldo departamento vadove gerbiama Diana Varnaite, ir su vietos kultūros apsaugos atstovu - jie mane patikino, kad į jokį paveldą visa tai nėra įtraukta ir kad mes visa tai galime realizuoti“, - teigė jis.

Ant sovietmečiu statyto obelisko užrašas lietuvių ir rusų kalbomis skelbia, jog jis skirtas „tarybiniams kariams, žuvusiems 1941-1945 metų kare“. Anot mero, čia palaidoti ne tik sovietų kariai, bet ir daugiau žmonių, todėl „nesąžininga visą šitą vietą okupuoti sakant, kad palaidoti tik sovietinės armijos kariai“.

„Tikiuosi, kad jie neturi kokio nors kito tikslo - daryti politinius žaidimus ten, kurių visai nereikia daryti. Aš jam paaiškinau labai paprastą dalyką. Sakau: gerbiamas ambasadoriau, ta vieta yra centrinėje miesto dalyje ir dabar yra nepatraukli, žmonės čia neateina, išskyrus galbūt gegužės 9 dieną. O norisi, kad toje patrauklioje vietoje žmonės būtų, jie ateitų - norime pakeisti tos vietos formą, ir viskas“, - apie susitikimą su Rusijos ambasadoriumi kalbėjo A.Visockas.

Šiuo metu rengiamas Prisikėlimo aikštės tvarkymo techninis projektas, netrukus bus skelbiamas ir rangos konkursas. Meras tikisi, kad darbai bus baigti per dvejus metus. Greta esančioje aikštėje taip pat ateityje ketinama statyti laisvei skirtą paminklą.

Rusijos ambasada po Rusijos ambasadoriaus delegacijos ir mero susitikimų išplatintame pranešime informavo, kad ambasadorius išreiškė nepritarimą Šiaulių savivaldybės sumanymui.

„A.Udalcovas išreiškė nepritarimą aikštės rekonstrukcijos planams, numatantiems sunaikinti paminklą ir pakvietė miesto valdžią ieškoti sprendimų“, - nurodoma pranešime.

Meras patikino, kad greta paminklo esantys antkapiai, ant kurių surašytos žuvusių karių pavardės, bus palikti.

„Vietoje obelisko tikimės padaryti tiesiog gražią patrauklią vietą, kur žmonės galėtų ateiti, sėdėti, žiūrėti į katedrą jokiu būdu neišniekinant to palikimo, kuris yra“, - pabrėžė Šiaulių meras.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

LR pilietis

Lietuviams balvonai miesto centre - negražu.

Nu jo

Griauti lengviau, negu ką nors tikrai naudingo nuveikti. O gal tą nugriaus, kitą pastatys, Hitleriui?

Įžūlu

Visiškas absurdas! Atvažiavęs rusas su homo sovietikus sąmone nurodinėja lietuviui merui kaip tvarkytis savo mieste.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS