Apie nusikaltimus leis pranešti lengviau: pranešėjus saugos įstatymas | Diena.lt

APIE NUSIKALTIMUS LEIS PRANEŠTI LENGVIAU: PRANEŠĖJUS SAUGOS ĮSTATYMAS

„Su priimtu nauju įstatymu įtvirtinami universalūs standartai, kurie bus praktiškai įgyvendinti įvairiose srityse. Atsiranda pranešėjo sąvoka, apibrėžiama, kas jis toks, kam taikoma tokia apsauga. Taip pat paskiriama institucija, kuri yra atsakinga už visą pranešėjų apsaugos procesą ir koordinavimą“, – taip kitų metų sausio mėnesį įsigaliosiantį Pranešėjų apsaugos įstatymą apibūdino Vainius Šarmavičius, Teisingumo ministerijos Administracinės ir baudžiamosios justicijos departamento direktoriaus pavaduotojas.

Specialisto teigimu, iki šiol šalyje turėjome gana siaurą ir fragmentišką pranešėjų apsaugos teisinį reglamentavimą.

„Tai specialus pranešėjų apsaugai dedikuotas įstatymas, kuris įtvirtins standartus, atitinkančius tarptautinių organizacijų ir užsienio valstybių gerąją praktiką“, – pasakoja V. Šarmavičius.

Realios, gyvenimiškos pranešėjų istorijos parodo, kad dabartinė teisinė sistema ir apsaugos procesas dažnai nėra pajėgūs susidoroti su nūdienos pavyzdžiais, mano Teisingumo ministerijos atstovas.

„Įstatymas iki minimumo apribojo subjektus, turinčius teisę susipažinti su duomenimis, kurie leistų identifikuoti pranešėją, taip pat numato aiškų draudimą atskleisti tokius duomenis“, – apie naująjį įstatymą kalba V. Šarmavičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Bosas

Na va-)))Demokratija isryskejo...SSSR laikais stukseno kaimynas ant kaimyno...kaip buvo pliekia,a si praktika,kiek knygu,laidu..kokia buvo bloga praktika-))))..O dabar grizom prie sito reikalo ,ir nieko viskas gerai-)))..Pasirodo laisve ,demokratija ..TAI niekiniai dalykai..svarbu netrukdomai gyvuoti SITAM LT rezimui..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS