Apie siūlomą mokestį už priedangas: dėl savo vaikų reikia | Diena.lt

APIE SIŪLOMĄ MOKESTĮ UŽ PRIEDANGAS: DĖL SAVO VAIKŲ REIKIA

  • 28

Akmenės rajono meras daugiabučių gyventojams siūlo įvesti priedangos mokestį. Esą už surinktus pinigus rūsiuose būtų galima įrengti bent minimalius patogumus: atvesti vandenį ir nuotekas. Mat dabar daugiabučių rūsiuose išbūti kelias valandas būtų sudėtinga, jie užgriozdinti ir neprižiūrėti.

Daugiabučio bendrijos pirmininkė parodė pertvarkytą namo rūsį. Pasakojo, kad anksčiau čia nebuvo nei durų, nei baldų, tik krūva niekam nereikalingų daiktų. O juos sutvarkę gyventojai įsirengė patalpą susirinkimams.

Prireikus erdvę rūsyje drąsiai galima naudoti kaip priedangą. Gyventojams čia nereikėtų grūstis, turėtų ir kur prisėsti.

„Klausimas kokias norime turėti priedangas? Dviem, trims valandoms, bet, pavyzdžiui, mažam vaikui nepasakysi, kai jis nori sysiuko, kad tu dabar išlįsk ar kažkaip kitaip atlik“, – svarstė Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

Kad priedangos esant būtinybei funkcionuotų, būtų atvestas vanduo ir įrengtas tualetas, Akmenės rajono meras daugiabučio savininkams siūlo įvesti priedangos mokestį. Esą už surinktas lėšas būtų prižiūrimas bendras rūsių plotas.

„Gal įrengimui gali ir savivaldybės prisidėti, bet galėtų ir valstybė prisidėti, bet vėliau reikės šią įrangą prižiūrėti. Kas dabar ir atsitiko, kodėl mes neturime priedangų? Todėl, kad jos buvo paliktos be priežiūros“, – teigė V. Mitrofanovas.

Esą gyventojai už priedangų priežiūrą pagal nustatytą tarifą mokėtų lygiai taip pat kaip už liftą, vandentiekį ar kanalizaciją.

„Nemanau, kad čia būtų kosminis mokestis ir kosminis tarifas. Aišku pati pradžia, klausimas iš kokių pinigų padaryti tą bazę bent minimaliai. Nemanau, kad čia dideli pinigai būtų įrengti vandens kriauklę, kad neužšaltų vanduo, ventiliacijos įrangą“, –  svarstė Akmenės rajono meras.

Vietiniai pamąstymus apie naują mokestį vertina dvejopai.

„Mes ir taip jau mokam už viską. O iš kur dar paimti pensininkams, kurie už 300 eurų gyvena. Iš kur paimti dar, sakykit?“ – klausė moteris.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Aš – prieš, nereikia čia tokių priedangų, neturi, kur pinigų dėti. Taip žmonėms tų pinigų trūksta“, – sakė kita moteris.

Kiti įsitikinę, kad mokestis geras, jei tik už surinktus pinigus bus kažkas įrengta. Mat dabar rūsiai nepritaikyti, užgriozdinti daiktais ir šiukšlėmis.

„Dabar toks laikas, būtinai reikia ruoštis. Tokie laikai negeri, dėl savo vaikų reikia... Mokestis negąsdintų“, – teigė vyras.

„Kai tokia padėtis dabar, tai ko gero reiktų, galvoju, kad reiktų“, – sakė kita moteris.

Savivaldybių asociacija priedangų mokesčio kol kas nesvarstė, tačiau Akmenės rajono mero siūlymą palaiko. Tik esą mokėti už priedangas ar jų įrengimą gyventojai galėtų savanoriškai.

„Bet jis nebūtinai turėtų būti privalomas. Jeigu žmonės ar bendruomenės sakytų taip, mes esame pasiruošę ir įsirengsime priedangą, kodėl gi ne?“ – kalbėjo Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.

Anot Akmenės mero, daugiabučių rūsiuose slėptųsi patys namo gyventojai, tad naujas mokestis būtų tarsi savo pačių saugumo garantas.

„Jeigu žiūrime tik tam, kad ženklą pakabinti, tai čia šiandien nieko nedarykime, jokių mokesčių neimkime. Tiesiog kažkur yra galimybė žemiau nusileist į rūsį – padėkime ženklą „Čia priedanga“ ir viskas bus gerai, bet manau ne dėl skaičiaus turime dirbti“, – tikino Akmenės rajono meras.

Nacionalinio krizių valdymo centro duomenimis, dabar Lietuvoje yra daugiau nei 3,5 tūkstančio priedangų, paženklinta 2,7 tūkstančio.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Nuomonė

Geriausia priedanga yra apartamentai Alikanteje.

Paulius

Pridanga rusije tai kapas gyvam,palaidos gyvus

Blin

Kokia dar "priedanga"?!? Yr senas lietuviškas žodis "slėptuvė", bet kažkam panižo rusiško "укрытие" vertalą prakišt. Turbūt tiems patiems, kurie rusų kalbą išguiti bando. Nuo bombų slepiamasi slėptuvėse, o priedanga tai po skėčiu - nuo lietaus arba nuo saulės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS