Ar policininkų uniformos bus perkamos jų algų sąskaita? | Diena.lt

AR POLICININKŲ UNIFORMOS BUS PERKAMOS JŲ ALGŲ SĄSKAITA?

Policijos departamentas per kelerius metus žada pagerinti policijos pareigūnų darbo sąlygas ir atnaujinti uniformas.

Tam netrukus bus skelbiamas tarptautinis konkursas, bet pačių pareigūnų simpatijų jau sulaukė švedų sukurta, estų ir lietuvių išbandyta, uniforma. Pareigūnų profesinė sąjunga sveikina departamento planus, tačiau kritikuoja, kad policininkų darbo sąlygos gerinamos dėl žmonių ir jų algų.

Kelerius metus švedų gamintojai Estijos policijai kūrė pareigūno uniformą. Ją išbandė ir Lietuvos policininkai. Septyni Lietuvos patruliai uniformą dėvėjo ir gatvėje, ir kabinete, taip pat ekstremaliomis sąlygomis.

„Ir aš, ir mano kolegos, kurie išbandėme įvairiose oro sąlygose, taip pat kai buvo 20 laipsnių šalčio. Taip pat kur buvo tokios karštos patalpos, kuriose jaustum diskomfortą su žieminiais rūbais, nusivilkti nieko nesinorėjo. Stovėjom ir lietui lyjant ir šąlant. Žinoma pati striukė nešildo pati iš savęs, bet viskas taip sudėliota, jei tinkamai rūbus apsivilksi, eilės tvarka, tikrai nejausi jokio diskomforto“, – pasakojo Policijos mokyklos Profesinės taktikos skyriaus vyr. specialistas Dalius Mackela.

Policininkai išbandė ir naujo pavyzdžio lietuviškas uniformas, tačiau palyginę jas su estišku modeliu, pastarąjį įvertino kaip gerokai patogesnį.

„Kiekviena kišenė apgalvota. Atrodo, kad tų kišenių nėra labai mažai, bet kiekviena kišenė yra tam tikroje vietoje. Tarkim, dirbant praktinį darbą, tos vietos yra išnaudojamos. Yra 10 kišenių vien kelnėse, striukėse, flysuose kiekviena kišenėlė atlieka tam tikrą funkciją“, – sakė D. Mackela.

Policijos departamentas planuoja skelbti tarptautinį viešųjų pirkimų konkursą. Planuojama, kad naujosios policininkų uniformos bus šiek tiek tamsesnės žalios spalvos nei dabar. Kol kas nėra apskaičiuota, kiek jos kainuos, tačiau jau šių metų pabaigoje planuojama pirmiausia naujai aprengti dirbančius gatvėje.

„Mes norime aprengti visus 8 tūkst. policijos pareigūnų. Kalbame ir apie vasarinę, ir apie žieminę uniformą ir apie spec. mūsų padalinius. Tai yra pakankamai didelis kiekis. Tikiuosi, kad tikrai pinigų užteks, šitų pokyčiu metu mes sutaupome tam tikrą lėšų kiekį ir jos yra nukreipiamos į policijos motyvavimo didinimą“, – viliasi Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Pareigūnų profesinė sąjunga palaiko departamento planus, tačiau nesutinka, kad pareigūnų darbo sąlygos būtų gerinamos jų algų ir žmogiškųjų išteklių sąskaita.

„Per paskutinius porą metų, mes netekome 1500 žmonių. Jie tiesiog palieka tarnybą ir mes neatgauname, nepritraukiame tiek į įvairias pozicijas žmonių, atitinkamai atsiranda krūvis, kurį turi nešti kt, kada prarandame žmones. Darbo užmokesčio lėšos yra tikslinės. Jos, viena vertus, yra, kita vertus, žmonės jų negauna. O metų pabaigoje iš Darbo užmokesčio fondo pradėjo pirkinėti orgtechniką, transportą ir pan. tai nėra gerai“, – nuogąstauja Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vladimir Banel.

Šiemet policijos biudžetas siekia 220 mln. eurų. Anot policijos departamento, 85 proc. lėšų teks pareigūnų atlyginimams.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Matematikui

Jūsų suskaičiuota suma yra visi darbdavio kaštai. "Į rankas" gaunasi 1140 eurai. Pažiūrėjus atlyginimų vidurkius, panašiai ir gaunasi, šimtu mažiau.

Į tuos pačius pinigus

Ieina mokesčiai Sodrai ,premijos,mok.valstybei

As

Kaip ir armija per 26 metus 10 kartu keites uniforma.o algos pareigunu tikrai mazos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS