Artėjant Rusijos minimai Pergalės dienai – VSD įspėjimas | Diena.lt

ARTĖJANT RUSIJOS MINIMAI PERGALĖS DIENAI – VSD ĮSPĖJIMAS

Artėjant gegužės 9-ajai, kai Rusija ir kai kurios kitos buvusios Sovietų Sąjungos šalys mini pergalę Antrajame pasauliniame kare, Lietuvos žvalgyba įspėja apie galimas provokacijas.

„Pastaruoju metu su Kremliaus režimu susiję subjektai prieš Lietuvą ir kitas Baltijos valstybes aktyviai vykdo psichologines-informacines operacijas, kurios apima ir kinetinius veiksmus, kai tikslingai daromi įvairaus pobūdžio teisės aktų pažeidimai“, – rašoma antradienį išplatintame Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešime.

Žvalgyba nurodo, kad šios operacijos pasižymi agresyvumu, siekiant paveikti visuomenes, jas įbauginti, kelti paniką ir trikdyti valstybės institucijų darbą.

„Pažymėtina, kad informacinių-psichologinių atakų kampanijos įprastai remiasi įvykiais, kurie tuo metu yra aktualūs atakuojamose šalyse, o naratyvams kurti naudojamos visuomenei svarbios temos ir reikšmingos istorinės datos, – nurodo VSD. – Pernai antisovietiniam pasipriešinimui atminti skirti paminklai Baltijos šalyse tikslingai išniekinti gegužės 9 dienos išvakarėse, kai Rusijoje švenčiama vadinamoji „Pergalės diena“. Žvalgybos vertinimu, artimiausioje perspektyvoje panašaus pobūdžio išpuolių ar provokacijų tikimybė prieš įvairius objektus Lietuvoje išlieka padidėjusi.“

VSD dar kartą atkreipia dėmesį, kad priešiškų šalių tarnybos siekia įvairiais būdais verbuoti Lietuvos ir kitų Baltijos šalių gyventojus, kuriuos vėliau galėtų išnaudoti tokioms provokacijoms ar išpuoliams vykdyti.

„Vis dažniau tam pasitelkiami socialiniai tinklai, kuriuose nuolat atsiranda skelbimai, skelbiantys, kad ieškoma asmenų, sutiksiančių už tam tikrą mokestį šnipinėti, pavyzdžiui, fotografuoti strateginės svarbos infrastruktūrą ar karinius objektus ir rinkti duomenis apie asmenis, vykdyti sabotažo ar vandalizmo aktus“, – nurodoma pranešime.

Žvalgyba taip pat prašo pranešti apie socialiniuose tinkluose pastebėtus skelbimus, kuriuose siūlomas finansinis atlygis už vandalizmo aktų ir kitų teisės aktų pažeidimų vykdymą Lietuvoje.

Antrojo pasaulinio karo pabaiga Europoje minima gegužės 8 dieną, pažymint jungtinėmis visų kovojusių valstybių pastangomis nulemtą jo pabaigą ir 1945 metais šią dieną Vokietijos pasirašytą besąlyginį kapituliacijos aktą.

Tuo metu Rusija ir kai kurios kitos sovietų valdytos valstybės pergalės Antrajame pasauliniame kare prieš nacistinę Vokietiją dieną mini gegužės 9-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Tiesiai

Kiek gali tęstis tas okupantų farsas? Tegul varosi į ruskyną ir švenčia tas savo fašistines degradų šventes. Kur žiūri valdžia, saugumas???

VSD funkcijos?

O kokios yra VSD funkcijos? Pastebėti ir nieko nedaryti, tik pagasdinti visuomenę? Tikriausiai tik medikus ir verslininkus persekioti? O užsienio agentų bijo arba?????

WTF?!

Pergalės prieš fašizmą diena yra daugiau ar mažiau minima visoje Europoje, todėl nereikia kelti bangų lygoje vietoje ir kiršinti visuomenės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS