Atminimo ženklais bus pagerbti žydus gelbėję kunigai | Diena.lt

ATMINIMO ŽENKLAIS BUS PAGERBTI ŽYDUS GELBĖJĘ KUNIGAI

Lietuvos katalikų bažnyčia atminimo ženklais pagerbs kunigus, kurie Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus nuo Holokausto.

Lietuvos vyskupų konferencija šį mėnesį pritarė architekto Tauro Budzio iniciatyvai pažymėti palaidojimo vietas Lietuvos bažnyčių šventoriuose.

Architektas BNS sakė, kad gavus bažnyčios pritarimą žalvario lydinio ženklai su užrašais lietuvių, jidiš ir anglų kalbomis prie antkapių bus pritvirtinti dar šiemet.

„Kai kapas yra šventoriuje, jį prižiūri bažnyčia. Gavus bažnyčios leidimą, atšilus orams iškart vyksiu į keliones per Lietuvą“, – sakė T. Budzys.

Izraelio Jad Vašemo institutas BNS informavo, kad Pasaulio tautų teisuoliais dėl žydų gelbėjimo yra pripažinęs 19 kunigų iš Lietuvos.

Lietuvos apdovanojimu – Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi – apdovanoti 42 kunigai, BNS nurodė Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus.

T. Budzys siekia, kad atminimo ženklais būtų pažymėti visų žydų gelbėtojų kapai, juos taip pat numatoma pažymėti specialiame interneto puslapyje.

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijai okupavus Lietuvą, naciai ir vietos kolaborantai nužudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Izraelis daugiau kaip 900 Lietuvos gyventojų yra suteikęs Pasaulio tautų teisuolio vardą už tai, kad rizikuodami gyvybe gelbėjo žydus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

Gelbėt tuos kurie jūsų dievą nukryžiavo?.. :s

tokia taisykle zmonijos

KAD gerbtu zydus -zydams reikia ismokti gerbti kitus,

Skaitytojas

Niekur neteko skaityti apie žydus gelbėjusius lietuvius nuo žudymų,koncentracijos stovyklų,bei trėmimų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS