Atšvaitai gali išgelbėti gyvybę | Diena.lt

ATŠVAITAI GALI IŠGELBĖTI GYVYBĘ

  • 5

Preliminariais duomenimis, per dešimt šių metų gruodžio mėnesio dienų žuvo aštuoni pėstieji. Nors trimituojama apie tai, kad atšvaitai tamsiuoju paros metu yra privalomi, visi žuvusieji buvo be atšvaitų. Eismo įvykiai nutiko tamsiuoju paros metu.

Kelių eismo taisyklėse aiškiai parašyta, kad pėstieji, einantys neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą.

Kiekvieną kartą per eismo įvykį nukentėjus pėsčiajam klausiama, kodėl? Paprasčiausiai vairuotojai tamsoje pėsčiuosius pastebi per vėlai. Regis, visi suvokiame atšvaitų būtinumą, bet daugelis jų nesegi.

Šakių rajono Kukarskės kaime apie 7.30 val. buvo partrenkta ir mirtinai sužalota staiga į kelio važiuojamąją dalį išėjusi 74 metų moteris. Dvi gyvybės užgeso netoli Marijampolės, ties Marciniškių kaimu. Apie 19 val. automobilis partrenkė 48 metų vyrą ir 46 metų moterį. Į įvykio vietą atvykę medikai vyrui jau niekuo negalėjo padėti, moteris nuo patirtų sužalojimų mirė ligoninėje.

Pareigūnai taip pat įsitikinę, kad ne tik užmiestyje būtina, bet ir mieste pravartu nešioti atšvaitus. Niekas kitas taip neapsaugos mūsų – tik mes patys.

Kai kas atšvaitą vadina pigiausiu gyvybės draudimu. Atšvaitai pagaminti iš specialios medžiagos, ryškiai atspindinčios automobilio šviesas tamsoje. 


Kaip taisyklingai nešioti atšvaitą:

Atšvaitą prie drabužių reikėtų pritvirtinti taip, kad būtų matomas iš visų pusių.

Pakabinamą atšvaitą, pervertą virvele, segtuku prisegame prie drabužių dešinėje pusėje, kad švytuotų žmogaus kelių aukštyje.

Atšvaitą-juostelę lengvai uždedame ant drabužių rankovės ar kojos blauzdos srityje.

Atšvaito paviršiaus plotas turi būti pakankamai didelis, kad transporto priemonės žibintų šviesos jį galėtų apšviesti.

Parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

atsakymas zmones neklausykit,

kvaily ,tu kvaily,pats nenesioji atsvaitu saves nesaugai ,ir kitus mokai taip elgtis.stai tu ir pasakei kas esi,durnelis ir nevykelis nes eini be atsvaito.

Žmonės neklausykit

Nesidėkite jokių atčvaitų. Su atčvaitais atrodysite kaip kokie durneliai, kaip kokie nevykėliai... Nepasiduokite dar vienam valdžiažmogių sumanymui!

gimes 75

nesuprantu ant kiek bukam reikia buti,kad nesideti ir nesisaugoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS