Auditoriams užkliuvo gyventojų perspėjimo apie pavojų sistemos pirkimo užkulisiai | Diena.lt

AUDITORIAMS UŽKLIUVO GYVENTOJŲ PERSPĖJIMO APIE PAVOJŲ SISTEMOS PIRKIMO UŽKULISIAI

  • 0

Valstybės auditoriai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galbūt neskaidraus gyventojų perspėjimo apie pavojų sistemos priežiūros paslaugų įsigijimo, ketvirtadienį informavo Valstybės kontrolė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) pažeidimus, dėl kurių valstybei galėjo būti padaryta iki 0,5 mln. litų žala, kontrolieriai nustatė atlikę Vidaus reikalų ministerijos (VRM) ir jai pavaldžių įstaigų finansinį auditą.

Auditoriai nurodo, kad PAGD 2011-aisiais su tiekėju pasirašė 15 mln. litų vertės gyventojų perspėjimo ir informavimo apie pavojų trumposiomis žinutėmis sistemos diegimo sutartį.

Su šią sistemą įdiegusia bendrove NT SERVICE PAGD 2013-ųjų rugpjūtį vėl sudarė 1,4 mln. litų sistemos priežiūros sutartį. Pagal ją, 2013-aisiais įsigyta paslaugų už 0,5 mln. litų.

Kaip nurodoma audito ataskaitoje, pastarojo viešojo pirkimo sąlygos buvo pritaikytos vieninteliam tiekėjui, tai yra NT SERVICE, o už dalį 0,5 mln. litų vertės 2013-aisiais suteiktų paslaugų PAGD jau buvo sumokėjęs anksčiau, pagal 2011-aisiais sudarytą sutartį.

„Audito metu surinkta informacija tapo pagrindu kreiptis į prokuratūrą su prašymu apginti viešąjį interesą ir išsiaiškinti įtarimus dėl galbūt neskaidraus sandorio“, – Valstybės kontrolės pranešime cituojama valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

Šiuo metu PAGD yra paskelbęs apie naują sistemos priežiūros paslaugų konkursą.

PAGD direktorius Remigijus Baniulis BNS sakė šiuo metu atostogaujantis, tad išvadų nekomentuoja. Jo pavaduotojas Vygandas Kurkulis BNS teigė, kad PAGD nuomone, 2013-aisiais pirktos paslaugos nesidubliuoja su iki tol bendrovės teiktomis paslaugomis, už kurias jau buvo sumokėta pagal ankstesnę sutartį.

„Auditoriai išreiškė savo nuomonę, nors mes motyvavome ir aiškinome, kad yra garantinė priežiūra ir sistemos palaikymas. Kas yra susidūrę su IT sistemų priežiūra, žino, kad tai yra du skirtingi dalykai“, - sakė jis.

Anot V.Kurkulio, PAGD stengiasi vykdyti VK rekomendacijas ir „viską padaryti maksimaliai skaidriai“, bet tuo pačiu metu esą stengiamasi užtikrinti ir sistemos nepertraukiamą veikimą.
Jis taip pat negalėjo patvirtinti, ar šiuo metu sutartis su NT SERVICE yra nutraukta, tačiau informavo, kad skelbiamo naujo sistemos priežiūros konkurso sąlygose yra atsižvelgta į auditorių išvadas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS