Auga prokuratūros biudžetas: teisėsauga ruošiasi saugoti pranešėjus | Diena.lt

AUGA PROKURATŪROS BIUDŽETAS: TEISĖSAUGA RUOŠIASI SAUGOTI PRANEŠĖJUS

Vyriausybė kitąmet numatė didesnį Generalinės prokuratūros biudžetą, o tai iš dalies susiję su teisėsaugos pasirengimu nuo kitų metų užtikrinti pranešėjų apie korupciją apsaugą.

Seimui pateiktame 2019-ųjų valstybės biudžeto projekte prokuratūrai numatyta skirti per 35 mln. eurų, šiemet jai skiriama maždaug 31,5 mln. eurų.

Pernai Seimo priimtas pranešėjų apsaugos įstatymas įsigalios nuo sausio.

„Įgyvendinant šio įstatymo reikalavimus bus reikalingi papildomi darbuotojai, jų mokymai, saugūs „pranešimų priėmimo kanalai“, informacinės sistemos bei kitos priemonės“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

Pranešėjų apsaugos įstatymas numato, kad apie galimą korupciją ar kitokius pažeidimus įstaigose pranešusiems žmonėms būtų garantuojama apsauga, tokia kaip anonimiškumas ar darbuotojo neliečiamumas.

E. Martinonienė teigė, kad didesni biudžeto asignavimai taip pat bus naudojami prokurorų padėjėjų skaičiui didinti, nes vienas padėjėjas šiuo metu vidutiniškai dirba su keturiais ar penkiais prokurorais.

„Šis santykis būtų optimalus, jei trims prokurorams tektų vienas prokuroro padėjėjo etatas. Tai būtų galima pasiekti per trejus metus, kasmet didinat prokurorų padėjėjų korpusą bent 25 etatais“, – kalbėjo atstovė spaudai.

Papildomi prokuratūrai skiriami pinigai taip pat bus nukreipti darbo užmokesčiui, darbuotojų kvalifikacijos kėlimui, informacinėms sistemoms atnaujinti ir tobulinti.

Prokuratūra ruošiasi mokėti didesnes algas specialiesiems prokurorams – tai prokurorai, kuriems suteiktas ypatingas statusas dėl jo tiriamų bylų, o už šių funkcijų atlikimą gali būti skiriama 30 proc. priemoka prie atlyginimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kokie

langai tokia ir /tiesa/....

advokatas

Namo langai kvailiau nesumastysi.Matyt pasaulyje analogo nera.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS