Biudžetinių įstaigų – rekordinės išlaidos | Diena.lt

BIUDŽETINIŲ ĮSTAIGŲ – REKORDINĖS IŠLAIDOS

  • 0

Biudžetinės įstaigos ir organizacijos transportui, kvalifikacijai, ekspertams ir komandiruotėms pernai išleido daugiausiai nuo 2011 metų. Tik reprezentacijai daugiau lėšų panaudota 2013 metais.

Tokią išvadą, išanalizavęs asignavimų valdytojų pateiktus duomenis apie 2017 metų išlaidas, padarė Seimo Audito komitetas.  

Pernai, palyginti su 2016 metais, labiausiai didėjo išlaidos transportui, ekspertams, reprezentacijai, kvalifikacijai tobulinti, nedaug – išlaidos komandiruotėms.

Darbo užmokesčio fondas, kuris kasmet nuo 2011 metų augo, 2017 metais padidėjo 78,7 mln. eurų, tačiau vadovų atlyginimams skirta tiek pat kaip, ir 2016 metais.  

Pernai didėjo premijoms ir priedams skirtas finansavimas, tačiau vadovų priedams skirtos lėšos mažėjo. Menko ir asignavimai priemokoms.

Audito komiteto duomenimis, tarp dešimties institucijų, panaudojusių daugiausia lėšų reprezentacijai, pernai nebepateko 2016 metais šiame sąraše buvusios Socialinės apsaugos ir darbo, Žemės ūkio, Ūkio ir Finansų ministerijos, bet atsirado Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Prezidento kanceliarija ir Ryšių reguliavimo tarnyba, taip pat Konstitucinis Teismas.

2017 metais, kaip ir 2016 metais, pirmoje vietoje buvo Užsienio reikalų ministerija, reprezentacijai išleidusi 1,6 mln. eurų (0,1 mln. eurų daugiau negu užpernai), antroje – Krašto apsaugos ministerija (1,6 mln., 0,3 mln. eurų), trečioje – Konstitucinis Teismas (0,6 mln. eurų).

Penai išlaidų reprezentacijai neturėjo 47 asignavimų valdytojai.

Siūloma apriboti išlaidavimą metų pabaigoje

Valstybės ir savivaldos įstaigoms, itin daug nepanaudotų lėšų išleidžiančioms metų pabaigoje, ateityje gali tekti prašyti Finansų ministerijos leidimo perkelti išlaidas į metų galą.

Finansų viceministro Dariaus Sadecko teigimu, taip siekiama išguiti praktiką, kai sutaupytas ar nepanaudotas lėšas biudžetinės įstaigos iki paskutinio cento išleidžia metų pabaigoje, kad pinigai negrįžtų į biudžetą.

„Tada galėtume nustatyti priežastis, kodėl taip yra (anksčiau suplanuotų išlaidų perkėlimas į ketvirtą ketvirtį – BNS), gal tai priverstų įstaigas tiksliau planuoti. Jos žinotų, kad lėšų panaudojimą keldamos į kitus ketvirčius, turės pasiaiškinti, kodėl taip daro, o kai matai paskutinį ketvirtį gana didesnes išlaidas, kyla klausimų“, – Seimo Audito komitete kalbėjo viceministras.

Pasak Audito komiteto vadovės Ingridos Šimonytės, ketvirtąjį ketvirtį išleidžiamos lėšos atrodo gana įspūdingai.

„Tokios išlaidos, kaip reprezentacijai, transportui per metus turėtų atrodyti tolygiai, bet kai pamatai, kad metų pabaigoje išleidžiama 50 proc. visų reprezentacinių metinių išlaidų, tai paprasčiausiai mintis stukteli, kad visi visus su šakočiais apvažiavo gruodžio 23–iąją“, – posėdyje sakė I. Šimonytė.

D. Sadecko teigimu, įstaigos padidėjusį išlaidavimą ketvirtą ketvirtį aiškina objektyviomis priežastimis – baigiasi sutartys, išankstinis apmokėjimas numatytas metų gale.

„Tačiau mums kyla klausimas, kodėl lėšų srautų taip ir neplanuojama“, – BNS komentavo D. Sadeckas.

Pasak jo, nauja tvarka galėtų būti taikoma jau šių metų pabaigoje. Dar bus svarstoma, ar ji būtų taikoma visoms išlaidoms, ar tik kai kurioms jų kategorijoms, ar nebus per didelė administracinė našta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS