Skamba gąsdinančiai: daugėja masinių darbuotojų atleidimų ir tai – tik pradžia | Diena.lt

SKAMBA GĄSDINANČIAI: DAUGĖJA MASINIŲ DARBUOTOJŲ ATLEIDIMŲ IR TAI – TIK PRADŽIA

  • 24

Pramonininkų liūdnos prognozės pildosi – pramonė traukiasi, gamyba stoja, atleidžiami darbuotojai. Vien šią savaitę apie ketvirtadalį atleidžiamų darbuotojų pranešė viena garsi baldų gamybos įmonė. Kita techninės pagalbos, vertimų, konsultacines paslaugas teikianti bendrovė Sodrai pranešė apie 30 atleidžiamų darbuotojų. Kėdainių trąšų milžinei „Lifosai“ svarstant konservuoti veiklą, rudenį prognozuojama darbo neteks taip pat dalis didelės įmonės žmonių, praneša LNK.

Apie augantį atleidimų skaičių pokalbis su „CV–Online“ rinkodaros vadove Rita Karavaitiene.

– Dar visai neseniai buvo kalbama, kad darbo rinkoje ženkliai juntamas darbuotojų trūkumas. Kaip jūs matote situaciją dabar?

– Šiaip iš tikro jaučiamas darbuotų trūkumas ir daugybėje sričių, pradedant švietimo sritimi, kur ne tik Vilniuje, bet ir kituose regionuose ypač trūksta darbuotojų, medicinos sritis – gydytojų, slaugytojų poreikis yra labai aukštas. Transporto, sandėliavimo srityje nuolat trūksta darbuotojų ir ne tik vairuotojų, bet ir logistikos, ekspedijavimo specialistų. Du gigantai – gamyba ir prekyba, kur taip pat nuolat yra darbuotojų poreikis. Jeigu pasižiūrėtume į pavienius atvejus, viskas atrodo grėsmingai, bet darbo rinka pakankamai dinamiška ir darbo pasiūlymų skaičius net ir liepos mėnesį, kuris įprastai traktuojamas atostogų mėnuo iš abiejų pusių – tiek darbdaviai, tiek ieškantys darbo – šiek tiek vangiau ieškosi vieni kitų, darbo pasiūlymų skaičius tikrai yra aukštas. Ypač tose srityse, kurios kurią aukštą pridėtinę vertę.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Bet apie tai, kas šią savaitę. Štai baldų gamintojai praneša apie ketvirtadalį atleidžiamų darbuotojų ir iš tiesų sakoma, kad baldų pramonė stoja, nes stoja statybos. Taip pat „Lifosa“, jeigu svarstys ir užkonservuos veiklą. Ar šių sričių, tai yra pakankamai specifinės sritys, tai nėra prekyba ir transportas, darbuotojai ras darbą pakankamai greitai ir savo miestuose?

Įprastai jeigu žmogus aktyviai ieškosi darbo, deda pastangas – tai yra kasdieninis darbas ieškotis darbo – trukmė maždaug yra apie trys mėnesiai.

– Iš tikro dėl savo miestų yra nemaža problema. Jeigu „Lifosa“ atleis didesnę dalį darbuotojų, kur maždaug šiuo metu dirba virš 900 darbuotojų, Kėdainių miestui, regionui tai bus tikrai didelis iššūkis – kaip dabar padaryti, kad jie visi susirastų darbą. Ir čia, manau, ir profsąjungos padirbėjo šiuo klausimu, kad nebūtų tokio tiesiog paleidimo – eik ir susirask. Greičiausiai teks pagalvoti ir apie perkvalifikavimą, gal ir apie didesnes išeitines arba, sakysime, laiką, skirtą darbo paieškai, kai žmogus galėtų susirasti darbą. Didesnė problema yra vyresnio amžiaus darbuotojams, kurie, pavyzdžiui, toje pačioje įmonėje išdirbo daugybę metų arba visą savo darbingą gyvenimą. Tai jiems yra psichologiškai didelis iššūkis, stresas, šokas. Kai didelis kiekis darbuotų išleidžiamas į darbo rinką, tai tampa dar didesniu sukrėtimu.

– Naujausiais „Eurostato“ duomenimis, nedarbas birželį Lietuvoje buvo didesnis nei vidutiniškai Europos Sąjungos (ES) šalyse. Lietuvoje tai buvo 7,5 proc., ES nedarbas vidutiniškai siekė beveik 6 proc. Ir, tikėtina, kad tie skaičiai dar augs.

– Tikrai žiūrėsime, kokia bus situacija. Kiekvienais metais, maždaug rugsėjo mėnesį, suaktyvėja darbo rinka. Tikėtina, kad darbo pasiūlymų skaičius tikrai bus nemažėjantis. Bet tai, kaip apskritai darbo rinkoje keisis situacija, labai priklausys nuo Vakarų Europos šalių, nuo šalių, į kurias eksportuoja ta pati baldų pramonė, nuo užsakymo kiekio. Taip pat, pavyzdžiui, „Lifosos“ veiklai didžiausia įtaka buvo padaryta sankcijų. Tai labai priklausys nuo geopolitinės situacijos, nuo ekonominės padėties tiek Vakarų Europoje, tiek kitose šalyse, į kurias Lietuva eksportuoja produkciją. Mes esame priklausomi nuo tų, kurie perka iš mūsų. Labai reikia dairytis į kitas Vakarų Europos, Skandinavijos šalis ir žiūrėti, kaip jiems sekasi.

– Jūsų akimis, dabartinėje ekonominėje, geopolitinėje situacijoje būti atleistam yra nuosprendis ar galimybė?

– Labai priklauso nuo pačio žmogaus ir, kaip ir pieš tai kalbėjome, kokiame esi regione. Kaip ir viena jūsų minėta įmonė, kuri atleidžia apie 30 darbuotojų. Ji yra Vilniuje ir tai yra paslaugas teikianti įmonė. Susirasti darbą Vilniuje, paslaugų sektoriuje, kur kiekvieną mėnesį paskelbiama keli šimtai darbo pasiūlymų, neturėtų būti sudėtinga. Jeigu tai yra Kėdainiai, jeigu tai yra gamyba, jeigu tu tikrai turi kažkokius specifinius kvalifikacinius įgūdžius ir nelabai gali prisitaikyti arba persikvalifikuoti į kitą sritį, tai tampa iššūkiu.

– Laiko atžvilgiu, kaip greitai galima susirasti naują darbą?

– Įprastai, jeigu žmogus aktyviai ieškosi darbo, deda pastangas – tai yra kasdieninis darbas ieškotis darbo – trukmė maždaug yra apie trys mėnesiai. Toks įprastinis laikotarpis. Galima, aišku, susirasti bet kokį darbą, bet greičiausiai susiradus bet kokį darbą, greitai reikės vėl ieškoti kito darbo. Tai pagal savo kvalifikacinius įgūdžius, gebėjimus, tai, ko tu iš tikro nori, susirasti darbą galima per maždaug vidutiniškai tris mėnesius.

– Turbūt reikėtų pridėti tai, kad tai nėra nuosprendis. Reikia į tai žiūrėti, kaip į atsivėrusį galimybių langą.

– Taip.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Edis

Lietuvos ekonomika eina dugnan. Čia ir aklam aišku. Pažiūrėsime į kitų metų biudžetą , kur jau nebus iš ko finansuoti nei švietimo nei sveikato s apsaugos .

O KAI PASISKAITAI, PASIKLAUSAI....

Visuose srityse Lietuvoje gyvenimas gerėja... Tik... nenurodoma - kam gerėja. Iki 1990 metų gyvenimas Lietuvoje tikrai GERĖJO tikrąją to žodžio prasme. Nebuvo problemų nei energetikos, žemės ūkio ar pramonės srityse. Šiandien....Be Briuselio paramos - badu nudvėsime. Kurioje vietoje liko "teisingumas", "nepriklausomybė"...Tai šiandien skamba, kaip pasityčiojimas.

Virgis

Baltijos tigro šuolis baigiasi atsitrenkus į sankcijas ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS