Dauguma lietuvių mano, kad dūmų detektorių turėti svarbu, bet juos turi tik trečdalis | Diena.lt

DAUGUMA LIETUVIŲ MANO, KAD DŪMŲ DETEKTORIŲ TURĖTI SVARBU, BET JUOS TURI TIK TREČDALIS

  • 8

Dauguma lietuvių mano, kad dūmų detektorių turėti svarbu, tačiau įsirengę juos kol kas yra tik apie trečdalis, rodo apklausa.

Rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, 30 proc. žmonių teigia, kad dūmų detektorių namuose turėti yra labai svarbu, dar 39 proc. mano, kad tai yra svarbu. Nesvarbiais dūmų detektorius laikė ketvirtadalis respondentų.

Kad namuose turi dūmų detektorių, nurodė 31 proc. respondentų.

„Deklaruojamos gana pozityvios nuostatos dažnai neatitinka realios gyventojų elgsenos ar realaus pasiruošimo tinkamai elgtis galimos nelaimės atveju – nors dauguma gyventojų pritaria, kad namuose svarbu turėti įrengtus dūmų detektorius bei gesintuvą, realybėje didžioji dalis šių dalykų neturi bei gana santūriai vertina savo gebėjimus esant reikalui pasinaudoti gesintuvu“, – rašoma apklausos išvadose.

Paklausti, kodėl neįsigijo dūmų detektorių, 28 proc. teigė, kad netiki, jog dūmų detektoriai padėtų, 26 proc. sakė neturėję tam laiko, o 14 proc. nurodė nežinantys, kaip tai padaryti.

Identifikuoti garsą, kurį dūmų detektorius skleidžia gaisro atveju, galėjo apie pusė respondentų.

69 proc. apklausos dalyvių nurodė manantys, kad namuose svarbu turėti ir gesintuvą, tačiau jį turėjo tik 17 procentų. Daugiau nei pusė respondentų nurodė manantys, kad žinotų, kaip gesintuvu naudotis.

Pusė gyventojų tvirtino per pastaruosius metus su artimaisiais nesikalbėję apie saugojimąsi nuo gaisrų ir tinkamą elgesį nelaimės atveju.

Šią apklausą „Spinter tyrimai“ vykdė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento užsakymu. Balandžio ir gegužės mėnesiais vykdyto tyrimo metu apklausta 2015 respondentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Zelemunčikas

Plastmasė,plastmasė,plastmasė visur,pradedant langais durimis,sienomis,grindimis,televizoriais ir baigiant prie plastmasinių lubų prilipdytu šiuo blynu.Todėl gaisruose ir žūstama daugiausiai nuo karštyje išskirtų nuodų,o ne nuo ugnies.

vytautas

Pabande ir pas mane patikrinti.Turiu pitbuli ir grandine Kinijos gamybos.Perspejau.Atrodo,vyrai suprato,- toliau varteliu nejo.Nuvaziavo tikrinti kaimyno.

Zelemunčikas

Tam debilui Ss.Tai sakyk,kokius ir po kiek tuos žaisliukus pardavinėji.Nepirksiu nes tai tik plastmasės gabalas,kuris besilydydamas karštyje,nuodų mano abiejuose kambariuose pripumpuos tiek,kad paskutinis mano tarakonas į viršų užvers kojeles.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS