Patvirtinta Lietuvos kibernetinio saugumo strategija | Diena.lt

PATVIRTINTA LIETUVOS KIBERNETINIO SAUGUMO STRATEGIJA

Vyriausybė pirmadienį patvirtino Lietuvos nacionalinę kibernetinio saugumo strategiją.

Šią strategiją Krašto apsaugos ministerija parengė Seimui birželį pritarus naujai Kibernetinio saugumo įstatymo redakcijai.

„Dabartinė strategija, tai yra Elektroninės informacijos saugos plėtros 2011–2019 metais programa, turi būti keičiama, ji nebeatitinka šiandienos realijų ir kibernetinio saugumo iššūkių Lietuvos ir pasaulyje“, – per Vyriausybės posėdį sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Strategijoje teigiama, kad pastaraisiais metais Lietuvoje daugėjo kibernetinių išpuolių prieš viešąjį ir energetikos sektorius, oro uostus, žiniasklaidos priemones, nacionaliniam saugumui svarbių objektų infrastruktūrą.

Premjeras Saulius Skvernelis žurnalistams teigė, kad jo Vyriausybės darbo pradžioje 2016 metais kibernetinio saugumo situacija valstybės institucijose buvo „netoleruotina ir nenormali“.

Pasak ministro pirmininko, patvirtinta strategija yra žingsnis į priekį.

„Svarbiausia neatsilikti, nes matome tas intervencijas, atakas įvairiausias, jų poveikis kritinei infrastruktūrai gali būti labai skaudus“, – pridūrė jis.

Strategijoje išskiriami penki tikslai – stiprinti kibernetinį atsparumą ir gynybos pajėgumus, efektyviau kovoti su nusikaltimais kibernetinėje erdvėje, skatinti kibernetinio saugumo kultūrą ir inovacijų plėtrą, plėtoti glaudesnį privataus ir viešojo sektorių bendradarbiavimą, stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą.

Artimiausiu metu įgyvendinant strategijos uždavinius Krašto apsaugos ministerija žada parengti tarpinstitucinį veiklos planą, jį teiks tvirtinti Vyriausybei.

Seimo pavasario sesijos pabaigoje priimtas Kibernetinio saugumo įstatymas detaliai apibrėžia atskirų institucijų įgaliojimus kibernetinio saugumo srityje. Jo nuostatos suderintos su neseniai priimta Europos Sąjungos direktyva.

Lietuvos žvalgybos tarnybos teigia, kad dauguma priešiškos veiklos kibernetinėje erdvėje yra susijusi su Rusija.

Krašto apsaugos ministerija šiemet pradėjo formuoti ir koordinuoti valstybės informacinių išteklių, kibernetinės bei elektroninės informacijos saugos politiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS