Derinama nauja kompensuojamųjų vaistų pardavimo tvarka | Diena.lt

DERINAMA NAUJA KOMPENSUOJAMŲJŲ VAISTŲ PARDAVIMO TVARKA

  • 3

Sveikatos apsaugos ministerija skatina daugiau pirkti pigesnių kompensuojamųjų vaistų, o ne brangiausių vadinamųjų originalių.

Derinamas projektas, pagal kurį gydytojas pacientui išrašydamas kompensuojamąjį vaistą bendriniu pavadinimu gydymui pirmą kartą, recepte turėtų nurodyti žymą – „Pirmas paskyrimas“, o vaistinės tokiais atvejais būtų įpareigotos išduoti pigiausius vaistus. Pacientai ir gydytojai kritikuoja tokią tvarką.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos tyrimą, kompensuojamus pigiausius kardiologinius vaistus renkasi kiek daugiau nei dešimtadalis pacientų, o brangiausių perkama daugiau kaip dviem trečdaliais atvejų. Panašiai ir su kitų ligų vaistais. Todėl ministerija skatindama vartoti daugiau pigių vaistų, parengė naują tvarką, kurią ketina pradėti taikyti nuo balandžio.

Gydytojas, išrašydamas kompensuojamąjį vaistą bendriniu pavadinimu gydymui pirmą kartą ar po pertraukos, recepte turės nurodyti, kad tai „Pirmas paskyrimas“, o vaistinės būtų įpareigotos išduoti pigiausius vaistus. Paciento nuomonės nebūtų paisoma.

„Jeigu žmogus vartoja, vartos vaistą pirmą kartą, kai anksčiau nevartojo, kaip jis gali norėti ar nenorėti. Vaistą skiria gydytojas bendriniu pavadinimu ir tą vaistą jis gauna, valstybė kompensuoja jam. Tai čia kažkokio noro ar nenoro negali būti. Jis vaistą gaus kokybišką, efektyvų, nes visi vaistai tokie Lietuvos vaistinėse ir yra“, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamento direktorė Gita Krukienė.

Tačiau pacientai ir gydytojai kritikuoja tokį projektą.

Sveikatos apsaugos ministerija atkreipia dėmesį, kad praktiką  privalomai parduoti kompensuojamus pigiausius generinius vaistus taiko Latvija, Suomija, Norvegija.

Plačiau apie kompensuojamus vaistus – Salomėjos Pranaitienės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Laima

Valdzia turbut yra pasiruosusi atsikratyti ligotais zmonem ,kokia gali buti prievarta pirkti vaistus pigesnius negi ateina baudziava

Pensininke

Tai atsikratymas ligotu žmonių. Nereikia koncentracijos stovyklos-greiciau išmirs nuo vaistų šalutinio poveikio. Generinius vaistus grūda PRIEVARTA.. Mat kelios šalys taip daro. JEI taiko kitų šalių vaistų pardavimo praktiką, tai naudokit ir atlyginimų mokėjimo praktiką pagal kitas šalis.

As

Kokia valstybe kompensuoja tai musu mokrsciu moketoju pinigai surinkti per mokescius,todel zmones turi pilna teise pasirinkti vaistus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS