Dievo žodis – už įkainį | Diena.lt

DIEVO ŽODIS – UŽ ĮKAINĮ

Pirmąją rugsėjo savaitę savo atžalas į bažnyčias Pirmosios komunijos mokymams vedusios klaipėdietės pasipiktinusios ūžia socialiniuose tinkluose. Paskutines santaupas mokyklinėms prekėms išleidusiems tėvams ir vėl teks purtyti pinigines – už tai, kad vaikams būtų suteikti sutvirtinimo sakramentai, nurodoma susimokėti 39 eurus bažnyčiai.

Papiktino kainininkas

Katekizmo pradmenų mokyklinukai mokomi devynis mėnesius, tad šiuo metu kaip tik vyksta registracija bažnyčiose.

Į vienus Dievo namus sūnų nuvedusi klaipėdietė liko apstulbusi, kai gavo ant lapelio surašytas kainas.

Bažnyčios klebonas pažymėjo, kad katekizmą teks įsigyti už du eurus, maldaknygė atsieis dar 6 eurus. Bažnyčios mokymams skirtą atsiskaitymo knygelę teks pirkti už eurą.

Tačiau didžiausią pyktį pakurstė kunigo nurodyta konkreti suma, pavadinta auka bažnyčiai, – 30 eurų.

Mamos paskelbta žinutė apie bažnyčios paslaugų kainininką tuoj pat buvo palydėta šimtais komentarų.

Tėvai ginčijosi, ar apskritai gali bažnyčia nurodyti aukos sumą?

Viena komentatorių pastebėjo, kad, nurodžius sumas, bažnyčia turėtų mokėti mokesčius, teikti ataskaitas Mokesčių inspekcijai – kiek surinkta aukų ir kam, kiek išleista.

Kiti diskusijos dalyviai akcentavo, kad jei bažnyčia skelbia kainininką, tegul esą už paslaugas išrašo čekius ar sąskaitas.

Įkainis išaugo

Viena mamų prisiminė, kad jos vaikui Pirmosios komunijos apeigos prieš trejus metus atsiėjo 60 litų, o tai yra 17 eurų.

"Pabrango net bažnyčios paslaugos, kur mokoma atsisakyti visų materialinių gėrybių", – replikavo mama.

Kita mama taip pat pasidalijo savo patirtimi: "Priekulės bažnyčioje nešėme 20 eurų, bet gavome visą krepšelį. Buvo rožinis, škaplierius, maldaknygė, užduočių knyga, katekizmas."

Katekizmas uostamiestyje prieš trejetą metų esą kainavo 5 litus, atsiskaitymų knygelė anuomet kainavo du litus.

Atlygis – vokelyje?

Klaipėdos Šv. Brunono Kverfurtiečio parapijos klebonas Stanislavas Švaikovskis pripažino, kad ir jo vadovaujamoje parapijoje už katechezės pradžiamokslį taip pat yra nustatytas 30 eurų mokestis.

"Aš tėvams sakau, kad jei jie neturės ką duoti vaikui valgyti, tegul neaukoja. Aš to nenoriu. Tačiau jei tėvai negali paaukoti visos sumos, kiek gali aukoja per visus metus", – tikino klebonas.

Kalbintos mamos minėjo, kad tokios aukos prašoma visose uostamiesčio bažnyčiose. Tačiau kiti tėvai prisipažino, kad kiek kitaip sprendė bažnytinio mokslo apmokėjimo klausimą.

Kiti tėvai mokslo metų pabaigoje į vokelį sudėjo po 5 ar daugiau eurų ir padovanojo surinktus pinigus užsiėmimus vedusiai katechetei, įteikdami dar ir gėlių puokštę.

Buvo tokių tėvų, kurie prisiminė, kad mokslų pabaiga buvo atšvęsta suorganizavus kelionę.

Moka mokesčius

Klaipėdos Šv. Brunono Kverfurtiečio parapijos klebonas S.Švaikovskis aiškino, kad jo bažnyčioje katechezės pagrindus dėstančiai katechetei mokamas oficialus atlyginimas ir jokiais vokeliais čia neatsiskaitoma.

"Aš net "Sodrai" sumoku mokesčius už katechetę. Katechetei mokamas 300 eurų atlyginimas, tačiau ji veda pamokas nuo 13 iki 18 val. kiekvieną dieną. Šiais metais Pirmosios komunijos susirinko 220 vaikų. Teko paskirstyti juos į grupes. Su kiekviena jų dirbama", – pasakojo klebonas.

S.Švaikovskis aiškino, kad katechetė nedirba kito darbo, todėl ji turėtų gauti padorų atlyginimą.

"Žmogus neturi dirbti už dyką. Ir jam iš kažko reikia gyventi, o katechetė juk visą dieną bažnyčioje praleidžia", – kalbėjo dvasininkas.

Tačiau klebonas prisipažino, kad toli gražu ne visi vaikus mokymams atvedę tėvai paaukoja bažnyčiai.

"Iš 220 vaikų tėvų sumokės gal tik 120–150. Kiti nemoka arba negali. Pažiūrėkite, kokiame rajone mes įsikūrę. Kiti tėvai gal ir nebeturi iš ko mokėti", – apgailestavo kunigas.

S.Švaikovskis skaičiavo, kad 30 eurų suma už visus mokslo metus nėra dideli pinigai.

Klebonas pastebėjo, kad iš surinktų pinigų reikia ne tik išlaikyti klases mokiniams, mokėti atlyginimą mokytojai, mokesčius, bet ir surengti Pirmosios komunijos šventę, papuošti bažnyčią.

"Bet jei nuoširdžiai, tai manau, kad vieną eurą už pamoką gali vaikams tėvai skirti", – akcentavo kunigas.

Jei 30 eurų sumą paaukotų bent 150 vaikų, iš 220 lankančių užsiėmimus, tėvai – per metus bažnyčiai susidarytų 4,5 tūkst. eurų suma.

Atrodytų, įspūdingi skaičiai, bet padalijus juos devyniems mėnesiams, per mėnesį teišeitų 500 eurų suma.

Brango net aukos

Vienas tėvų pastebėjo, kad ginče dėl pinigų tašką turėtų padėti Telšių vyskupijos kurija, kuri turėtų išaiškinti, gali ar negali parapijų klebonai reikalauti aukoti nustatytą sumą pinigų už bažnytinius mokymus.

Vyskupijos katechetinio centro vadovas monsinjoras Rimantas Gudlinkis aiškino, kad bažnyčios mokymas trunka devynis mėnesius, ir tėvams neturėtų kilti klausimų, reikia paaukoti bažnyčiai ar ne.

"2014 metais vyko Vyskupų konferencija, kurioje buvo pasisakyta ir aukų klausimu. Ten buvo pažymėta, kad ne tik klebonas turi pareigų. Viena pareigų priklauso ir tėvams, kad jų vaikai būtų paruošti sakramentams. Pažymima, kad klebonas, tinkamai paaiškinęs tėvams katechezės svarbą, gali prašyti besirengiančiųjų sakramentams vaikų šeimas prisidėti prie programos išlaidų padengimo", – aiškino R.Gudlinkis.

Bažnyčia yra numačiusi, kad klebonai taip pat gali kreiptis į tėvus, kai reikalinga pagalba patalpų išlaikymui ir net metodinei medžiagai įsigyti.

"Tuo ir buvo pasakyta, kad prašyti aukoti yra normalu. Tikslių sumų nėra nustatyta. Seniau buvo tokia orientacinė kaina – 50 litų. Tačiau sumos priklauso nuo bendruomenės. Yra bendruomenių, kur katechetai mokymus rengia veltui. Gal tuomet ir moka tėvai po 10 eurų", – kalbėjo R.Gudlinkis.

Pradžiamokslis – tik bažnyčioje

Katechetinio centro vadovas svarstė, kad jei mažose parapijose mokymams užtenka susirinkti kartą per savaitę, turėtų būti mažesnės išlaidos ir patalpų išlaikymui.

"Žiemą reikia patalpas šildyti. Mieste šildymas brangesnis nei kaime. Nuo bendruomenės priklauso ir katechetų atlygis. Vienur žmonės dirba už auką, kitur sumokami keli šimtai eurų. Esu girdėjęs, kad metų pabaigoje tėvai kaip padėką kelionę suorganizuoja. Kiekvienoje parapijoje yra skirtingai. Vienodo nurodymo visiems negali būti", – tikino kurijos atstovas.

R.Gudlinkis pripažino, kad visos paslaugos šalyje brango, tad net mažose parapijose prašomos aukos dydis ateityje gali augti.

"Vaikų – vis mažiau. Ten, kur anksčiau prašė 20 eurų, nereiškia, kad kitais metais nepaprašys 25 eurų. Šis procesas, apie kurį kalbame, kiekvienais metais rugsėjį aptarinėjamas labai skausmingai. Nors turiu pasakyti, kad metams bėgant iš žmonių sulaukiame vis mažesnio pasipiktinimo ir pasipriešinimo. Tėvai pradeda suprasti, kad šis mokymas yra svarbus, ir kad jis – visų mūsų reikalas. Juk bažnyčią išlaiko patys tikintieji. Yra tokia tendencija – tie, kurie mažiausiai aukoja ir rečiausiai eina į bažnyčią, garsiausiai piktinasi", – tikino R.Gudlinkis.

Jis pastebėjo, kad mokyklose dėstomi katechezės pagrindai negali prilygti bažnyčioje rengiamiems mokymams.

"Todėl, kad mokykloje nereikalaujama tikėjimo. Bažnyčia rengia konkrečiam sakramentui. Juk galime išmokti Kelių eismo taisykles, tačiau vairuoti taip ir neišmoksime, jei nebus praktikos", – aiškino R.Gudlinkis.

GALERIJA

  • Sumos: bažnyčios mokymai vienoje uostamiesčio bažnyčių kainuoja 39 eurus.
  • Rimantas Gudlinkis
Rašyti komentarą
Komentarai (69)

Rimas

Dabar būtinai turi pasipilti užsakyti straipsniai per Kauno dieną prieš Bažnyčią, nes katalikiška ir sveika logika besivadovaujanti visuomenė parodė, poziciją dėl Šv. Mato gimnazijos. Tik savivaldybė juodindama kitus, pati apsijuokė.

inesa

Kaip klaiku skaityti. Nenorit neveskite, nes tokių tėvų vaikai katalikais nebus nors gal norėsite. Negaila mašinų, dvarų, viešbučių, įvairiausių kelionių valdžios žmonės. Kiek ten korupcijos? Bet kunigėliui mašinos gaila, nors dažnai ir pas ligonį purvinais keliais važiuoja. Atsibuskit pagaliau miegoję visą sovietmetį. Neduokit kunigams, patys paruoškite Šv. Komunijai. Taip ir buvo tada kada tėvai vedėsi patys vaikus į Bažnyčią, o ne paveždavo iki Jos ir patys pasišalina, Tegul Bažnyčioje būna tikintieji, o tie kurie juos smerkia Patyčios iš Dievo gali irgi kainuoti.

Suniekšėję katalikų kunigai

greitai galės "melstis" tuščiose bažnyčiose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS