Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu | Diena.lt

DU KARTUS PASAULIO ČEMPIONAS KREMTA MOKSLUS IR SVAJOJA BŪTI FERMERIU

Devynmetis Kemas Mitkus mokosi trečioje klasėje, žaidžia futbolą, lanko baseiną, groja gitara, šoka tautinius šokius, o vasarą du tris kartus per savaitę Kauno mariose mokosi valdyti motorinius laivus, dalyvauja varžybose ir jau net du kartus tapo pasaulio čempionu. Ir tai dar ne pabaiga.

Sportuoti pradėjo atsitiktinai

Vandens formulės F2 varžybos Lietuvoje dar tik skinasi kelią tarp sporto šakų, nors šalis jau gali pasididžiuoti lenktynininkais Europos ir net pasaulio čempionais. Štai 2021 m. jauniausio amžiaus, vadinamosios „Formula future“ (Ateities formulė) delfinų (nulinėje) klasėje laurus nuskynė ir pasaulio čempionato nugalėtoju tapo vos septynerių Kemas Mitkus – jis susižėrė nugalėtojo taures slalomo ir manevravimo rungtyse. Antrąjį kartą pasaulio čempionu jau pirmoje klasėje jis tapo šiemet, liepos 26–30 d., Kroatijoje vykusiame UIM (Union Internationale Motoautomatique, liet. Tarptautinė vandens motosporto sąjunga) Circuit disciplinos „Formula Future“ klasės pasaulio čempionate.

Kaip pasakoja Kemo tėtis Kęstutis Mitkus, sportuoti vaikas pradėjo visai neseniai, kai, užklupus COVID-19 pandemijai, kaunietis, aukščiausio meistriškumo lenktynininkas Edgaras Riabko netikėtai įstrigo Lietuvoje. Dukart Europos čempionas, pasaulio vicečempionas ėmėsi iniciatyvos mokyti vandens lenktynių paslapčių vaikus. Po poros mėnesių, įveikęs visus biurokratinius barjerus, jis įkūrė Lietuvos motorlaivių akademiją ir savo paties įrengtoje bazėje prie Kauno marių 2020 m. vasarą pradėjo treniruoti jaunuosius patrakėlius. Neįtikimai greitai pasirodė ir pirmieji pamokų rezultatai. Jau 2021 m. vasarą jaunieji Lietuvos lenktynininkai ėmė skinti pergales.

Sėkmė: šiemet Kroatijoje vykusiame „Formula Future“ klasės pasaulio čempionate Kemas vėl lipo ant aukščiausios apdovanojimų pakylos – buvo geriausias tarp pirmos klasės lenktynininkų. / Šeimos archyvo nuotr.

Labiausiai sekėsi mažiausiems. Tuomet dar tik septynmetis Kemas čia tiesiog sužibo. Jis tapo prizininku visų lygių varžybose – tiek Lietuvos pirmenybėse, tiek Europos, tiek pasaulio čempionate.

„Nieko nežinojome apie šį sportą – tiesiog laikraštyje perskaitėme, kad Europos čempionas treniruoja vaikus. Mažiukus, o ne kokius pažengusius. Pagalvojome – tokio meistriškumo žmogus su vaikais užsiims... Kemas tada buvo vos sulaukęs šešerių, tokį nelabai kur yra nuvesti, – pasakoja Kęstutis. – Tad nuvažiavome į Kauną, nes treniruotės Kauno mariose vyksta. Galvojome – pažiūrėsime. Treneris Kemą iškart į laivą įsisodino. Jis, vos pabandęs, užsikabino. Nuo pirmo karto motoriniu laivu plaukė nieko nebijodamas. Abu su treneriu plaukia laimingi, išlipa laimingi. Tai neliko ką daryti – tik vežioti į treniruotes.“

Brangus hobis

Jaunieji lenktynininkai motorlaivius valdo patys, per varžybas atlieka ir greičio, ir manevravimo užduotis, demonstruoja ne tik technikos valdymo įgūdžius, bet ir gebėjimą savarankiškai mąstyti ir greitai priimti sprendimus, žaibiškai reaguoti. Varžybų metu motorlaivis gali išvystyti 40 km/val. greitį.

Lenktynininkai rungiasi šešiose klasėse pagal amžiaus grupes: nuo jauniausių šešiamečių septynmečių pradedančiųjų, vadinamų delfinais, iki šešiolikmečių–aštuoniolikmečių paauglių iš penktosios klasės. Kemas jau baigė varžytis pirmoje klasėje ir iki 18 metų galės pakilti iki penktos klasės. Kuo daugiau sportininkui metų, tuo motorlaiviais galingesniu varikliu ir sudėtingesnėmis trasomis gali plaukti.

Šeima: didžiausias Kemo pagalbininkas ir jo pasiekimų gerbėjas – tėtis K. Mitkus. / Šeimos archyvo nuotr.

Kaip aiškino K. Mitkus, šioje sporto šakoje Kemo amžiaus grupėje yra dvi klasės. Viena klasė yra „Formula future“, kai sportininkai plaukia guminiais motorlaiviais, kurie priklauso Lietuvos motorlaivių akademijai. Šioje klasėje Kemas du kartus ir laimėjo pasaulio čempiono titulą. „Formula Future“ klasėje visi vaikai turi vienodas galimybes, nes vienas vaikas plaukia, o paskui į tą patį laivą sėda kitas.

Kita, GT10, klasė – daug įdomesnė, nes ten jau vyksta tikrosios lenktynės. „Formula Future“ klasėje laimi tas, kieno geriausias laikas, o GT10 klasėje – atplaukęs pirmas. Tėra sportininkas, laivas, vairas ir greitis. Jeigu atplaukei pirmas – ir esi pirmas.

Tiesa, GT10 klasę tik prieš porą metų pripažino Tarptautinė motorlaivių federacija. Šįmet pirmą kartą vyko šios klasės Europos čempionatas, o kitąmet numatomas pirmasis pasaulio čempionatas.

Tačiau šioje klasėje akademija iki šiol turėjo vieną motorlaivį ir daug vaikų, norinčių juo plaukti. Kadangi Kemas labai norėjo varžytis būtent šioje klasėje, pernai šeima jam nupirko GT10 klasės motorlaivį (kaip santykinai neblogą automobilį). Plaukti juo vaikas galės, kol sulauks dvylikos metų; vėliau, norint varžytis, reikės persėsti į didesnį ir galingesnį laivą.

Įkvėpėjas: Kemas su treneriu, motorlaivių sporto šakos siela E. Riabko. / Šeimos archyvo nuotr

„Tai brangus sportas – galima sakyti, visos mano pajamos Kemo sportui skiriamos. Kadangi šis sportas Lietuvoje dar tik atgimsta, nėra populiarus, iš valstybės finansavimo labai mažai gauna, visas sąnaudas padengia jaunųjų sportininkų tėvai. Savo lėšomis važiuojame į treniruotes, į varžybas, net tokio pat dydžio starto mokestį kaip suaugusieji sportininkai už vaikus susimokame. Neseniai buvome varžybose Estijoje, tai pirmą kartą starto mokesčio nereikėjo mokėti – už vaikus sumokėjo rėmėjas. Tad, norint užsiimti šiuo sportu, arba tėvai turi būti verslininkai, arba reikia susirasti rėmėją. Mums belieka ieškotis rėmėjo“, – sako Kemo tėtis.

Vis dėlto Kęstutis nusiteikęs investuoti į sūnaus pomėgį tiek, kiek pajėgs. „Žinote, jis – vienintelis mano sūnus. Aš jį labai saugau. Tačiau mes pasiryžę eiti pirmyn, juo labiau kad pradžia labai gera“, – sako pašnekovas.

Veiklos: tarp Kemo mėgstamų užsiėmimų – ne tik plaukiojimas laivu. Jis dalyvauja įvairiose sporto varžybose, žaidžia futbolą, šoka, konstruoja, o vasarą dar ir augina vištas. / Šeimos archyvo nuotr.

Turi didelių tikslų

Sportas – tai laisvalaikis. Kaip Kemui sekasi mokytis ir įvairios kitos veiklos?

„Jis gerai mokosi, pirmą ir antrą klasę baigė aukščiausiu A lygiu, – sako Kęstutis. – Kol kas mums pavyksta susitarti. Žino – jei nesimokys, nebus ir plaukiojimo. Jis dar lanko muzikos mokyklą, mokosi groti gitara. Ir tai sekasi gerai, nors aš, pavyzdžiui, čia niekuo negaliu jam padėti, nes net natų nepažįstu. Mokykloje šoka viename geriausių Lietuvos moksleivių tautinių šokių kolektyve „Viltukas“ – dvejus metus bandėme ten pakliūti ir pagaliau pavyko. Šokių vadovė pradėjusį šokti Kemą  pagyrė, sakė, jei lankys, bus labai geras šokėjas. Aišku, kaip ir dauguma vaikų, kartais jis pritingi, bet kai kažką daro, viskas pavyksta labai gerai.“

Nieko nežinojome apie šį sportą – tiesiog laikraštyje perskaitėme, kad Europos čempionas treniruoja vaikus. Mažiukus, o ne kokius pažengusius. Pagalvojome – tokio meistriškumo žmogus su vaikais užsiims...

Pats Kemas vardija, kad jam patinka žaisti futbolą klube „Ataka“, plaukioti baseine, šokti, groti gitara, kartais skaityti. Neblogai sekasi ir mokykloje, tik ne visos pamokos patinka. Tėtis priduria, kad jam dar patinka konstruoti, dauguma žaislų atsuktuvo prisilietimą jau yra patyrę.

Vis dėlto labiausiai berniukui patinka plaukioti motorlaiviais. Net tada, kai pirmą kartą išplaukė su treneriu, nebuvo baisu. „Kai plauki su guminiu motorlaiviu, net negali apsiversti – tai ko bijoti? – sako Kemas. – Su  kitu laivu inercija gali išversti lenktynininką. Vieną kartą buvau apsivertęs. Kaip tada? Reikia kažkaip kapanotis. Tačiau nebaisu – juk gelbėtojai yra.“

Šeimos archyvo nuotr.

Žiemą, kai vanduo užšąla ir negali treniruotis, Kemas sako namuose galintis pergalvoti savo taktiką, paanalizuoti klaidas. Reikia žinoti, kad, esant vėjui, jeigu banga verčiasi, negalima posūkyje stabdyti, nes iškart sumažės greitis ir pan.

Kemas sako, kad plaukioti jam vis dar nenusibodo. Jau ir rimtų tikslų savo sportinėje karjeroje turi užsibrėžęs – plaukti vadinamojoje P1 klasėje, pačioje aukščiausioje. „Čia panašiai kaip automobilių sporte „Formulė-1“, – paaiškina.

Gyvenime jis planuoja būti fermeriu. „Jau ir esu jaunas fermeris – vištų turiu kaime Vilkaviškyje, – pasakoja. – Ten gyvena toks kaimynas Romas, jis turi gal apie 65 vištas. Mes kiekvieną dieną su draugais einame pas tą kaimyną – tai kiaušinių rinkti, tai dar ką. Kai šiais metais jis ruošėsi pirkti viščiukų, pasakėme, kad ir mes du paimsime. Galvojome, kad bus geltoni, pūkuoti, bet buvo beveik suaugusių vištų dydžio. Taip ir atsirado dvi vištos pas mus. Jauniklės, bet jau deda kiaušinius.“

Tiesa, dabar, kai Kemui reikia mokytis, vištas prižiūri kaimynas Romas. Tačiau, kaskart nuvažiavęs į senelių namus Vilkaviškyje, jaunasis fermeris jas parsineša ir įkurdina šiltnamyje, išvažiuodamas vėl grąžina atgal į gardą. Didžiausias džiaugsmas buvo, kai rado pirmuosius savo vištų sudėtus kiaušinius. Kitai vasarai planuoja daugiau vištų įsigyti ir kiaušnius, kurių nesuvalgys, gal net pardavinėti.“

Naujausias berniuko pomėgis – žvejyba. Prasidėjo tai, kai senelių namuose rado senas bambukines meškeres, su kuriomis tėtis vaikystėje žvejojo. Paprašė sutaisyti ir išmokyti žvejoti. Vėliau už dalyvavimą varžybose Estijoje iš krikšto mamos gavo dovanų naują šiuolaikinę meškerę. Tad dabar Kęstutis su Kemu turi rasti laiko dar ir šiam užsiėmimui.

„Esame laimingi turėdami tiek Kemo veiklose mus palaikančių žmonių ir dėkingi už jam atsivėrusias galimybes“, – sako jaunojo čempiono tėtis.

GALERIJA

  • Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu
  • Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu
  • Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu
  • Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu
  • Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu
  • Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu
  • Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu
  • Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu
  • Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu
  • Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu
  • Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu
  • Du kartus pasaulio čempionas kremta mokslus ir svajoja būti fermeriu
Šeimos archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Šaunuolis ..........

"Mažius" ! Taip ir toliau ir net geriau ! Geru startu ir dar Geresniu Finišu !!!!!

Nulis

Šaunuoliukas.

Daug šūdmalizmo,

bet ,Kemui- didelės sėkmės!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS