Dubingiuose perlaidoti LDK didikų Radvilų palaikai | Diena.lt

DUBINGIUOSE PERLAIDOTI LDK DIDIKŲ RADVILŲ PALAIKAI

Šeštadienį Dubingių piliavietėje iškilmingai perlaidoti Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) didikų Radvilų palaikai.

Iškilminga ceremonija

Puošnų sarkofagą su aštuonių Radvilų palaikais iš Vilniaus Radvilų rūmų į perlaidojimo vietą prie Dubingių piliakalnio lydėjo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono Garbės sargybos kuopos kariai, sudarę garbės palydą.

Radvilų giminės herbu - ereliu ir liūtų galvomis papuoštą sunkų metalo sarkofagą su aštuonių Radvilų palaikais juodame katafalke iš Lietuvos dailės muziejaus Radvilų rūmų Vilniuje į perlaidojimo vietą ant Dubingių piliakalnio atlydėjo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono Garbės sargybos kuopos kariai ir stilizuotais drabužiais pasipuošusios lietuvaitės.

Viduramžių apranga

Kariai su atkurta XIV amžiaus Lietuvos riterio apranga, šarvais ir ginkluote, simbolizuojančia šlovingą Lietuvos praeitį.

Perlaidojimo iškilmėse dalyvavo Premjeras Andrius Kubilius, ministrai, kiti politikai, evangelikų reformatų bažnyčios atstovai, iš Lenkijos atvykę Radvilų giminės palikuonys - Mikolajus ir Maciejus Radvilos , kiti Radvilų kraujo arba jų pavardę turintys žmonės iš Lenkijos ir Lietuvos, Lenkijos ambasadorius, gausiai susirinkę Dubingių gyventojai ir atvykusieji iš kitų miestų.

Ceremonijoje aktorių skaitomi skambėjo šešioliktojo amžiaus humanisto Andriaus Volano šlovinimo žodžiai laidojant Mikalojų Radvilą apie jo dorybes ir drąsą mūšiuose.

„Savo himne giedame „Iš praeities tavo sūnūs te stiprybę semia“. Šiandien susirinkome džiaugdamiesi dar vienu šaltiniu, iš kurių atidarome Radvilų panteoną, Radvilų mauzoliejų. Dubingiai grįžta į Lietuvos stiprybės šaltinius. Susirinkome atiduoti pagarbos faktiniams LDK valdovams - Mikalojui Radvilai Rudajam ir Mikalojui Radvilai Juodajam bei dar šešiems šios giminės atstovams. Šiandien prisiliesdami prie Radvilų istorijos ir jų didybės, patys tampame kiek didesni. Tad būkime verti Lietuvos didybės“, - sakė Premjeras A. Kubilius.

Skambėjo lotyniška giesmė

Skambant lotyniškai giesmei „Giedokime Viešpačiui naują giesmę“, sarkofagas su Radvilų palaikais nuleistas į laidojimo kriptą, papuoštą ąžuolo lapų girliandos ir baltų lelijų puokšte.

Radvilų atminimas pagerbtas trimis istorinių pabūklų salvėmis: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didžiajam etmonui, kancleriui ir Vilniaus vaivadai Mikalojui Radvilai Rudajam, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kancleriui ir Vilniaus vaivadai Mikalojui Radvilai Juodajam ir visai Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų Radvilų giminei.

Perlaidojimo ceremonijos pabaigoje iškilmingai sugiedotas Lietuvos himnas.
Dvi dienas pagerbti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikus buvo galima Dailės muziejaus Radvilų rūmuose. Iš Vilniaus jie grąžinami ten, kur prieš penkerius metus per kasinėjimus juos atrado archeologai.

Per kelerius metus trukusius tyrimus Lietuvos mokslininkai įrodė, kad Dubingių piliavietėje rasti palaikai tikrai yra Radvilų. Viena žymiausių Lietuvos istorijos asmenybių Mikalojus Radvila Juodasis, jo pusbrolis Mikalojus Radvila Rudasis bei dar šeši šio giminės atstovų palaikai bus perlaidoti sarkofage taip, kaip jie iš pat pradžių ir buvo palaidoti. LDK XVII a. prasidėjus karui, palaikai buvo išimti iš sarkofagų ir paslėpti bažnyčioje taip, kad vėliau jų nerado net jų giminaičiai.

Po maždaug trijų šimtų metų vienos įtakingiausių ir turtingiausių Lietuvos didikų palaikai šiandien vidurdienį bus perlaidoti Dubingių piliavietėje, kur, anot archeologo Albino Kuncevičiaus, yra šių Radvilų tėvonija.

Istorikų teigimu, Radvilų giminė yra viena įtakingiausių šeimų Lietuvos istorijoje. Didikai prisidėjo tiek prie politinio, tiek prie kultūrinio šalies vystymosi. O Radvilų funduotą Nesvyžiaus (dabartinė Baltarusija) Dievo kūno bažnyčia yra pirmasis barokinės architektūros pavyzdys LDK.

LDK didikų Radvilų perlaidojimo ceremoniją tiesiogiai iš Dubingių piliavietės transliuos Lietuvos televizija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS