Dūmų detektorių montavimas: kokių klaidų nedaryti? | Diena.lt

DŪMŲ DETEKTORIŲ MONTAVIMAS: KOKIŲ KLAIDŲ NEDARYTI?

  • 1

Nuo šių metų gegužės 1-os dienos didelė dalis Lietuvos gyventojų stengiasi užtikrinti, kad jų namuose būtų dūmų detektorius. Kita vertus, kaip teigia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM specialistai, dūmų detektoriaus įsigijimas ir patikrinimų baimė neturėtų būti vieninteliai dalykai, į kuriuos reikėtų kreipti dėmesį. Svarbiausia – teisingas detektoriaus įrengimas būste, nes būtent tai ir nulems, ar bus užtikrinta tinkama apsauga nuo galimo ugnies pavojaus. Tuo metu bendrovės „Bitė Lietuva“ ekspertų teigimu, šiuolaikiniai, išmanūs apsaugos sprendimai šiandien leidžia ne tik apsaugoti namus nuo ugnies pavojaus, bet ir sužinoti apie galimą pavojų netgi nebūnant namie.

Kaip teigia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Sonata Kukienė, tai, kur būste bus įrengtas dūmų detektorius, gali nulemti, kiek efektyvi ši apsaugos priemonė bus apskritai.

Devynis kartus apgalvok, dešimtą – montuok

„Įrengiant autonominius dūmų signalizatorius būtina vadovautis gamintojo instrukcija. Žinant tai, kad karšti dūmai kyla į viršų ir pirmiausiai kaupiasi palubėje, šie prietaisai turėtų būti montuojami ant lubų. Tik tais atvejais, kai nėra galimybės jų įrengti ant lubų, autonominiai dūmų signalizatoriai gali būti įrengiami ant patalpos sienos, kuo arčiau lubų. Tačiau net ir renkantis jiems vietas ant lubų, reikėtų turėti omenyje, kad dūmų detektorių negalima tvirtinti virš dujinių ir elektrinių viryklių, prie židinių ar vandens bei oro šildytuvų. Tuo metu patalpose, kuriose yra krosnys, židiniai ar šildymo katilai, vertėtų įsirengti smalkių detektorių“, – pabrėžia S. Kukienė.

Pasak specialistės, įsigytas vienas dūmų detektorius nereiškia, kad galime užsidėti varnelę ir apie ugnies pavojų nebegalvoti – jei gyvenama dideliame būste arba detektorių nuo kitų patalpų skiria įvairios kliūtis, vieno detektoriaus gali nepakakti.

„Gyvenamajame būste – kiekviename jo aukšte – turi būti įrengtas bent vienas autonominis dūmų signalizatorius. Tai yra minimalus reikalavimas, tačiau dūmų plitimą riboja įvairios pastato konstrukcijos (sienos, durys, perdangos ir pan.), todėl siekiant jautresnio dūmų aptikimo, rekomenduojama šiuos prietaisus įrengti kiekvienoje patalpoje, kurioje žmonės miega ir koridoriuose arba bendrose erdvėse prieš miegamuosius. Nerekomenduojama autonominių dūmų signalizatorių įrengti virtuvėje, ar tose vietose kur gali išsiskirti garai“, – pataria specialistė.

Anot S. Kukienės, nors pačius autonominius dūmų detektorius galima rinktis atsižvelgiant į savo poreikius ir galimybes, svarbu, kad jie būtų sertifikuoti pagal Europos standartą ir paženklinti CE ženklu.

Galimybė stebėti dūmų detektorių nebūnant namie

Šiandien, kaip teigia „Bitės Profas“ Egidijus Adomkaitis, gyvename išmanių technologijų laikais, tad mėgstantiems buityje kuo daugiau dalykų patikėti išmanioms technologijoms, tokia alternatyva egzistuoja kalbant net apie dūmų detektorių.

„Nors bendra tendencija rodo, kad būstus turintys žmonės suskubo įsirenginėti dūmų detektorius, didžioji jų dalis apie pavojų, nebūdami namuose, nesužinos. Todėl, reaguodami į gyventojų lūkesčius, pradėjome siūlyti gyventojams išmaniąją saugumo paslaugą, veikiančią kartu su išmaniąja programėle, per kurią, net būnant toli nuo namų, gali sužinoti, kad suveikė, pavyzdžiui, dūmų detektorius. O jei naudojamasi kartu su išmaniąja saugumo paslauga siūloma galimybe prisijungti prie saugos tarnybų reagavimo, tokį patį pranešimą apie detektorių suveikimą gaus ir pasirinkta saugos tarnyba bei iš karto reaguos. Manome, kad šio sprendimo dėka didžiosios dalies su namų saugumu susijusių nelaimių pavyks išvengti ar bent sumažinti jų padaromą žalą“, – teigia „Bitės Profas“.

5 patarimai, kaip užtikrinti ilgalaikį dūmų detektorių veikimą

Įsigijus dūmų detektorių ir sėkmingai jį sumontavus tinkamoje vietoje, nereikėtų jo pamiršti: tinkamai šio detektoriaus neprižiūrint, apsaugo nuo ugnies pavojaus taip pat gali nesuveikti, tad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM specialistai kartu su „Bite Lietuva“ pateikia keletą patarimų, kaip sustiprinti savo namų saugumą:

1. Reguliariai valykite nuo detektorių dulkes bei kitus nešvarumus.

2. Pradėję naudoti dūmų detektorių, atidžiai perskaitykite jo instrukciją.

3. Nenaudokite to paties dūmų detektoriaus ilgiau nei 10 metų.

4. Būtinai įsitikinkite, kad dūmų detektorius veikia ir yra aktyvuotas.

5. Įsigiję dūmų detektorių, nepamirškite kasmet pakeisti jų baterijų (nebent naudojimosi instrukcijoje būtų nurodyta kitaip).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

hm...

o kodėl neprivaloma turėti gesintuvą ir kiekvienais metais jį nešti patikrai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS