E. Dobrowolska nusivylė parlamento sprendimu: Seimas neišlaikė teisinės valstybės egzamino | Diena.lt

E. DOBROWOLSKA NUSIVYLĖ PARLAMENTO SPRENDIMU: SEIMAS NEIŠLAIKĖ TEISINĖS VALSTYBĖS EGZAMINO

Nesutikęs atsisakyti įstatymo nuostatos, kuria draudžiama nepilnamečiams pasakoti apie LGBT, Seimas  neišlaikė teisinės valstybės egzamino, sako teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

„Seimas nesugebėjo pritarti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pakeitimui net pateikimo stadijoje. Seimas šiandien nuvylė labai daug žmonių, nes tokio plataus palaikymo kaip šiandien šitas projektas neturėjo niekada“, – antradienį savo „Facebook“ paskyroje rašė E. Dobrowolska.

Ministrė pastebėjo, kad prieš šiam klausimui pasiekiant Seimą palaikymą įstatymo pataisoms reiškė ne tik LGBT bendruomenė, bet ir rašytojai, išsakę nerimą dėl teisės į saviraišką, ir psichologai, apeliuodami į visuomenės emocinę būklę bei kurstomas patyčias.

„Nestebina tai, kad namuose Seimas drovisi garsiai deklaruoti tą, kam Lietuva nuolat pritaria visuose ES formatuose, jog homoseksualūs piliečiai yra lygūs, jų šeimos yra šeimos, o jų meilė yra meilė“, – apgailestavo ji.

Politikė priminė, jog Seimas savo sprendimu būtų įgyvendinęs Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą. Tokias nutartis, pasak jos, „Lietuva, kaip demokratinio pasaulio dalis, yra įsipareigojusi įgyvendinti“.

„Seimas tuo tarpu neišlaikė teisinės valstybės, gerbiančios savo tarptautinius įsipareigojimus, egzamino ir pasodino Lietuvą ant ES atsarginių suolelio šalia Vengrijos. Europos Komisija jau pradėjo teisinę procedūrą dėl Vengrijoje galiojančio lygiagretaus reguliavimo. Tai jau yra vadinama demokratijos taisyklių nesilaikymu. Lyginimasis su Vengrija šioje vietoje yra kaip matavimasis su plintusu – gėdingai žemas standartas“, – apibendrino ji.

ELTA primena, kad Seimas antradienį po pateikimo nepritarė įstatymo pataisai, kuria siūloma atsisakyti nuostatos, pagal kuria informacija apie tos pačios lyties asmenų santykius priskiriama prie žalingos nepilnamečiams. Galiausiai nutarta šią iniciatyvą atmesti.

Reaguodamas į tai, Seimo ŽTK pirmininkas šalia Seimo surengė pilietinio nepaklusnumo akciją, kurios metu sudegino tris knygas, kuriuose pateikiama informacija apie LGBT asmenis.

Vyriausybė spalio pabaigoje pritarė Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisai, kuria siūloma atsisakyti nuostatos, kad neigiamą poveikį nepilnamečiams darančiai informacijai priskiriama viešoji informacija, kuria „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Pataisą parengė Teisingumo ministerija, siekdama užtikrinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimo įvykdymą, pagal kurį Lietuva pripažinta varžiusi rašytojos Neringos Macatės žodžio laisvę, kai 2014 m. iš prekybos išimta pasakų knyga „Gintarinė širdis“, kurioje buvo aprašyta homoseksualių porų meilė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Valio

Bent viena gera darba seimunai padarė ....šalyn pašvinkusius konservus....

Raimis

Pati žemiau grindų...

newmore

Macatė užtat ir mirė, kad aprašinėjo gėjus iš teigiamos pusės. Dievas nubaudė...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS