Energetikos inspekcija įspėja dėl nesaugaus elgesio su elektra | Diena.lt

ENERGETIKOS INSPEKCIJA ĮSPĖJA DĖL NESAUGAUS ELGESIO SU ELEKTRA

  • 0

Nesaugus elgesys su elektra kasmet pasiglemžia žmonių gyvybes.

Valstybinė energetikos inspekcija prie Energetikos ministerijos (VEI) informuoja, jog šių metų rugpjūtį nuo elektros srovės poveikio žuvo du asmenys.

VEI specialistai aiškinasi šių įvykusių nelaimių aplinkybes ir priežastis. Tai - pirmieji atvejai šiais metais, kuriuos tiria VEI, kai buityje nuo elektros poveikio mirtinai nukentėjo žmonės. Praėjusiais metais nuo neatsargaus elgesio su elektros įrenginiais ir prietaisais buityje žuvo šeši asmenys, 2014 m. - 11. Daugumos nelaimių, kurios baigėsi mirtimi, priežastys - nesaugus elektros įrenginių ir prietaisų naudojimas, gamintojo įrenginių saugos instrukcijose nurodytų reikalavimų nesilaikymas.

VEI atkreipia gyventojų dėmesį, jog neatsargus elgesys su elektrą naudojančiais įrenginiais ir prietaisais ar įspėjimų apie galimą elektros srovės pavojų nepaisymas kelia didelę grėsmę gyvybei ir aplinkai. Žmogaus kūnas laidus elektros srovei, todėl itin pavojinga liestis prie laidininkų, kuriais ji teka, - galima patirti elektros smūgį. Priklausomai nuo kūno sąlyčio su elektros grandine vietos ir būklės, pavyzdžiui, sausa oda yra blogesnis laidininkas negu drėgna, net ir silpnos elektros srovės kirtis gali būti staigios mirties priežastis.

VEI primena pagrindinius reikalavimus, kaip saugiai elgtis su elektros įrenginiais ir prietaisais buityje:

1.    Elektros įrenginiai turi būti įrengiami, prižiūrimi ir eksploatuojami laikantis elektros įrenginių įrengimo, eksploatavimo bei gamintojo instrukcijose nurodytų reikalavimų.

2.    Nerekomenduojama patiems taisyti elektrinių prietaisų, tiesti elektros kabelius ir laidus. Visus elektros instaliacijos darbus turi atlikti tik specializuotų įmonių atstovai ar elektrotechnikos srities specialistai, turintys leidimą vykdyti šiuos darbus ir gerai išmanantys elektros saugos reikalavimus.

3.    Naujai įsigytus prietaisus (elektrines virykles, indaploves, skalbykles, vandens šildytuvus ir kt.) prijungti prie elektros tinklo turėtų tik specialistai.

4.    Prieš jungiant elektros prietaisus į elektros tinklą, reikia nuodugniai susipažinti su prietaisų naudojimosi instrukcijomis ir griežtai laikytis jose nurodytų reikalavimų. Neleisti naudotis elektros prietaisais mažiems vaikams be suaugusiųjų priežiūros. Draudžiama traukti už laido, atjungiant elektrinį prietaisą nuo elektros tinklo. Saugokite, kad elektros laidai, kištukiniai lizdai, kištukai ir patys prietaisai nesudrėktų.

5.    Draudžiama be priežiūros palikti į elektros tinklą įjungtus elektrinius prietaisus, jei to nereikia pagal darbo technologiją; naudotis buitiniais prietaisais - elektrinėmis viryklėmis, virduliais ir pan., šiam tikslui nepritaikytose vietose, jei sugedęs įjungimo ir išjungimo jungiklis ar pažeistas prietaiso maitinimo laidas arba kitos prietaiso dalys.

Kai kuriuos darbus galite atlikti ir patys - pakeisti elektros lemputę ar įsukamą saugiklį, tačiau įsidėmėkite, kad atliekant darbus, susijusius su elektra, būtina elgtis atsargiai - prieš tai būtina išjungti įtampą ir patikrinti, ar tikrai elektros įrenginyje ar prietaise nėra įtampos, įspėja specialistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS