Etnologas L. Klimka: visas gyvenimas sukdavosi aplink mamą | Diena.lt

ETNOLOGAS L. KLIMKA: VISAS GYVENIMAS SUKDAVOSI APLINK MAMĄ

  • 0

Motinos dienos išvakarėse etnologas prof. Libertas Klimka teigia, kad šiais laikais tėvai labai mažai bendrauja su savo vaikais, o pavyzdžių, kokie santykiai turėtų būti šeimoje, galime rasti mūsų kultūroje.

„Dabar labai paviršutiniškas bendravimas: „ar pavalgei?“; „ar paruošei pamokas?“ Žvelgiant į etninės kultūros ištakas, tai bendravimas su mama yra kažkas tokio – nuo lopšinės iki laiminamo duonos kepalo, kada mama išleisdama savo sūnų užsiūdavo duonos trupinėlį į marškinių kamputį“, – teigia prof. L. Klimka.

Anot pašnekovo, mama būdavo vienas svarbiausių žmonių šeimoje.

„Visas gyvenimas sukdavosi aplink mamą. Jei mama į darbą išeidavo, tai vaikus globodavo močiutė. Gausiose šeimose vaikučiai vieni kitus globodavo“, – teigia prof. L. Klimka.

Beje, anksčiau buvo tikima, kad yra daugybė dalykų, ko besilaukiančiai mamai negalima daryti, ko ne, nes tai gali atsiliepti vaiko charakteriui.

„Besilaukiančioji neišeidavo iš namų, kad nepamatytų kokios bėdos, kokio nelaimingo žmogaus, nes susistebės ir paskui vaikutis turės tokią pačią ydą. Nemeluodavo, nes kitaip vaikas bus melagis. Net smulkmenose negalima pameluoti“, – teigia etnologas.

Daugiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS