Fotografas R. Požerskis: pilietiškumo išmokau per R. Kalantos įvykius | Diena.lt

FOTOGRAFAS R. POŽERSKIS: PILIETIŠKUMO IŠMOKAU PER R. KALANTOS ĮVYKIUS

  • 3

Žinomas Lietuvos spaudos fotografas, Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis sako, kad įteikti Lietuvos vėliavą ir ištarti „Ačiū“ norėtų fotografui Romualdui Požerskiui, kurio interviu, išgirstas prieš daugiau nei 25 metus, giliai įstrigo atmintin.

„Jis pasakojo, kaip fiksavo Sąjūdžio įvykius, mitingus. <...> Sakė, kad svarbu ne stebėti, bet atiduoti visą save profesijai ir darbui. Man, dar jaunam fotografui, pradedančiam užsiimti fotožurnalistika, tai labai įsiminė“, – tvirtina J. Staselis. Pats R. Požerskis LRT TELEVIZIJOS laidai „Laisvės vėliavnešiai“ sako, kad fotografuojant jo niekuomet neapleidžia pilietiškumo jausmas, kuris užgimė per su Romu Kalanta susijusius įvykius.

Lietuvos kultūros ir meno tarybos narys J. Staselis prisimena, kaip tarybiniais laikais R. Požerskis užfiksavo fotografijų seriją, kuri dabar vadinasi „Atlaidai“, o tuomet – „Kaimo šventės“, nes atlaidais nebuvo galima vadinti. Kaip sako J. Staselis, fiksuodamas atlaidus, žmones, jų santykius, atsidavimą, būsenas, R. Požerskis kalbėjo apie mus ir perteikė mūsų žmonių dvasines vertybes. Nuotraukose įamžintų žmonių veiduose matyti tikėjimas ir pasitikėjimas savimi, vidinė laisvė.

„[Yra] fotografija, kur močiutė su anūku ar anūke eina per beržų miškelį. Močiutė – į vieną pusę, anūkė – į kitą. Toje nuotraukoje tiek daugiaprasmiškumo, tikri natūralūs vaizdai, nesumeluotos emocijos. Užfiksuoti to meto žmonės, ypač vyresni, kurių dabar jau nebėra, dar matė nepriklausomą Lietuvą, kvėpavo nepriklausomybe ir jų veiduose tai atsiskleidžia“, – apie istorinius R. Požerskio kadrus kalba J. Staselis.

Pats R. Požerskis prisimena, kad į J. Staselio minimus atlaidus pateko su draugu važiuodamas motociklu į Žemaitiją. Fotografas teigia, kad fiksuoti šią šventę buvo jo pilietinė pozicija.

„Aš suvokiau, kad tai yra draudžiama, kad tai – cenzūros prižiūrimas renginys, nes jeigu mokytojas nueis [į atlaidus] ir jį pamatys, išmes iš mokyklos. Žmonės jautė įtampą ir aš ją jaučiau. Fotografavau apie 15 metų be minties, kad nuotraukas kažkur parodysiu“, – pasakoja R. Požerskis.

Fotografas taip pat prisimena kitus ryškius Lietuvos istorijos įvykius, kuriuos įamžino, tarp jų – įtemptos Sausio 13-osios įvykių dienos. R. Požerskis pasakoja, kaip sukrečiančius kadrus perdavė vienam žurnalistui Vilniuje, šis išvežė į Maskvą, o iš ten – lėktuvu į Hamburgą. Nuotraukos buvo išspausdintos vokiškame žurnale „Stern“.

R. Požerskis sako, kad fotografuojant neapleidžia pilietiškumo jausmas ir suvokimas, jog reikia būti ten, kur vyksta kažkas labai svarbaus valstybei.

„Turbūt pilietiškumo jausmo išmokau per R. Kalantos įvykius, kai buvau suimtas ir stipriai su „bananais“ auklėtas mylėti tarybų valdžią. Man buvo iškelta byla, bet neteisė, nes buvau studentas. Tiesiog išmetė iš instituto“, – prisimena R. Požerskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

?

"Išmestas, bet neužilgo ir sugražintas (iš Instituto)" jei sugrazino, reiskia yra ir kita istorija?

Rimantas

Gerai atsimenu tas dienas.

Janina

Išmestas, bet neužilgo ir sugražintas (iš Instituto)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS