„Freedom House“ žiniasklaidos reitinge Lietuva nežymiai pakilo | Diena.lt

„FREEDOM HOUSE“ ŽINIASKLAIDOS REITINGE LIETUVA NEŽYMIAI PAKILO

Amerikiečių nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ žiniasklaidos laisvės indekse Lietuva nežymiai pakilo į viršų.

Lietuvai skirtas 21 balas skalėje, kur 0 reiškia visišką laisvę, o 100 - didžiausius žiniasklaidos suvaržymus.

„Freedom House“ atstovas Lietuvoje Vytis Jurkonis BNS sakė, kad bendras žiniasklaidos laisvės indeksas pasaulyje yra žemiausiame taške per pastaruosius 13 metų, o Lietuvoje matoma nors ir nedidelis, bet visgi žingsnelis į priekį.

„2016-ieji buvo įdomūs metai - būta bandymų ir iniciatyvų siekiančių varžyti žiniasklaidą, bet žurnalistų bendruomenė ne kartą parodė stuburą ir solidariai pasipriešino bandymams ją riboti“, - teigė ekspertas.

„Žiniasklaidos savininkai ir jų koncentracija išlieka vienu iš iššūkių, bet, tarkim, ta pati Laisvės TV yra intriguojantis ir gana reikšmingas protestas prieš tradicinę žiniasklaidą. Kaip rodo tyrimas, didžiausia erdvė progresui Lietuvoje išlieka ekonominės aplinkos gerinimas“, - sakė V.Jurkonis.

Pasak jo, nors pagal žiniasklaidos laisvę Lietuva reitinguojama gana aukštai, tai nereiškia, jog nėra iššūkių, ypač kalbant apie regioninę žiniasklaidą.

„Visgi lyginant su, tarkim, procesais vykstančiais kaimyninėje Lenkijoje, Lietuva atrodo tikrai neblogai“, - sakė V.Jurkonis.

„Freedom House“ Lietuva aplenkė Latviją, taip pat tokias šalis kaip Prancūzija ir Didžioji Britanija, tačiau atsiliko nuo Estijos ir Skandinavijos  šalių.

Keliomis dienomis anksčiau paskelbtame organizacijos „Reporteriai be sienų“ Pasaulio žiniasklaidos laisvės indekse Lietuva nukrito viena pozicija į 36 vietą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS