Gatvėse – daugiau elektra varomų autobusų | Diena.lt

GATVĖSE – DAUGIAU ELEKTRA VAROMŲ AUTOBUSŲ

  • 0

Tauragės viešojo transporto parką papildys trys nauji elektriniai autobusai, kuriuos įsigyti leis skiriamos Europos Sąjungos fondų investicijos.

Susisiekimo ministro Roko Masiulio įsakymu Tauragės savivaldybei šiam tikslui skirta beveik 680 tūkst. eurų ES Sanglaudos fondo lėšų, dar apie 120 tūkst. eurų skirs pati savivaldybė.

„Viešasis transportas privalo būti bent vienu žingsniu priekyje – jis turi būti ekologiškas, patogus ir patrauklus juo važiuojantiems miesto gyventojams ir svečiams. Elektrinių autobusų įsigijimas – svarbus žingsnis į priekį, leisiantis iš esmės pakeisti miesto viešojo transporto sistemą ir gyventojų požiūrį į kasdienes keliones“, – sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Ministro teigimu, didėjantys keleivių pervežimo paslaugų kaštai rodo, kad būtina atnaujinti autobusų parkus naujomis, ekologiškomis transporto priemonėmis, kurios pakeistų pasenusius, nuolat gendančius ir visiškai nusidėvėjusius naudojamus autobusus.

Tauragės rajono savivaldybei įsigijus tris aplinkai nekenksmingas viešojo transporto priemones, būtų sudarytos sąlygos gyventojams keliauti patogiau ir dažniau. Skaičiuojama, kad atnaujintas autobusų parkas elektra varomais autobusais pagerintų keleivių pervežimo paslaugų kokybę ir leistų padidinti reisų skaičių keturis kartus.

Dėl reto viešojo transporto važiavimo (kas 3-4 val.) jo patrauklumas yra gana menkas, todėl tikimasi, kad savivaldybei įsigijus 3 naujus ekologiškus autobusus, pertvarkius autobusų maršrutų važiavimo teritorijos tinklą ir padidinus autobusų važiavimo dažnumą, keleivių skaičius turėtų išaugti iki 3 proc.

Tikimasi, kad nekenksmingų aplinkai viešojo transporto priemonių įsigijimas prisidės prie Tauragės miesto viešojo transporto teikiamų paslaugų kokybės kilimo, paskatins gyventojus sveikos, švarios ir saugios gyvenamosios aplinkos kūrimo, oro taršos sumažinimo, rašoma Susisiekimo ministerijos pranešime. 

Elektra varomi autobusai pasižymi ne tik nuline emisija, bet ir mažesnėmis eksploatacinėmis išlaidomis, sumažinta vibracija, tokie autobusai nekelia triukšmo, yra saugesni ir visapusiškai patrauklesni keliaujantiems gyventojams.

Planuojami įsigyti autobusai bus žemagrindžiai, juose bus įrengtos vietos, pritaikytos neįgaliesiems ir specialiųjų poreikių turintiems žmonėms su vežimėliu. Autobusuose numatyta vaizdo stebėjimo sistema, skirta keleivių ir vairuotojų saugumui užtikrinti, vaizdinės ir garsinės keleivių informavimo priemonės, išorinis durų apšvietimas transporto priemonei sustojus ir atidarius duris.

Susisiekimo ministerija primena, kad 2014–2020 m. laikotarpiu penkių didžiųjų Lietuvos miestų viešojo transporto parkams atnaujinti iš viso numatoma skirti 28,69 mln. eurų ES Sanglaudos fondo investicijų. Panaudojant šias lėšas, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje iš viso planuojama įsigyti daugiau 100 naujų ekologiškų transporto priemonių – troleibusų ir autobusų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS