Ginklų savininkų laukia naujovė: reikės baigti specialų kursą | Diena.lt

GINKLŲ SAVININKŲ LAUKIA NAUJOVĖ: REIKĖS BAIGTI SPECIALŲ KURSĄ

  • 18

Būsimų ir esamų ginklų savininkų laukia naujovė. Be visų dokumentų ir pažymų, veikiausiai teks baigti ir pilietinio pasipriešinimo kursą. Įstatymo pataisa – jau Seime. Tai palies visus – medžiotojus, ginklą savigynai turinčius žmones ir net sportininkus. Išsigąsti nereikėtų – kursai vyktų nuotoliu, būtų nemokami ir ilgai neužtruktų, praneša LNK.

Plačiau papasakojo Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

– Kam reikia pasipriešinimo kurso?

– Mes kuriame savo gynybą besiremdami visuotinės gynybos principu. Kad tai nebūtų tik deklaracija, reikia viską įgyvendinti turint omenyje tris esminius ramsčius. Pirma, stipri visuomenė yra ta, kuri turi valią priešintis, gintis. Antras svarbus ramstis yra įgūdis. Tai reiškia, jei žmogus praktikuojasi su ginklu, jis gali turėti tam tikrą atsaką vienokios ar kitokios invazijos atveju. Trečias ramstis yra vieta gynybos planuose. Neužtenka tik turėti ginklą, neužtenka tik turėti daug patriotizmo savo širdį, bet reikia dar ir žinoti savo vietą ginkluotos gynybos kontekste. Pilietinio pasipriešinimo kursai ir yra būtent apie tai, kokia ginklo savininko vieta būtų gynybos planuose. Aišku, be abejonės tuose kursuose mes išgirstume nemažai informacijos, kaip organizuoti savo šeimą atėjus kažkokiam pavojui.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kokius ginklų savininkus tai palies?

– Visus, išskyrus profesinės karo tarnybos karius, šaulius, statutinius tarnautojus. Visi šie tarnautojai jau yra praėję tam tikrus mokymus ir turi žinių. Mes kalbame apie medžiotojus, sportininkus bei tuos, kurie turi ginklus savigynai.

– Sportininkai teigia, kad nėra pasiruošę ir pasirengę kautis su ginklu, jie tik sportuoja.

– Sportininkai Ukrainoje davė didelį atkirtį rusams. Sportininkų buvo tikrai daug. Galbūt šiandien tau atrodo, kad esi tik sportininkas, bet atėjus laikui, savęs paklausi, kad galbūt reikėjo kažkokių žinių. Tos žinios tikrai bus naudingos. Tai nebus kažkokie sudėtingi kursai. Tai bus pamatiniai dalykai, kurie bus naudingi kiekvienam žmogui, nepriklausomai, ar esi sportininkas, ar medžiotojas. Žmogus turi žinoti daugiau, kaip funkcionuotų valstybė ginkluoto karo metu. Tai svarbu. Kursai kol kas numatyti be egzamino, žmogus tiesiog gauna sertifikatą.

– Kaip tie kursai vyktų?

– Mes, kaip įstatymo leidėjai, nereglamentuojame įgyvendinimo. Krašto apsaugos, mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas yra sukūręs nuotolinių kursų platformą. Tai yra vienos valandos kursai su tam tikrų žinių patikrinimu. Krašto apsaugos ministras turės nustatyti tvarką. Galbūt, kai ilgainiui pamatysime, kad reikia pokyčių, kad reikia stipresnių kursų, bus galima kažką papildyti.

– Ar kursai bus privalomi ir tiems, kas jau turi ginklą?

Jei žmogus nori atsinaujinti leidimą, o tai vyksta kas penkerius metus, tada taip. Gynybos planai gali keistis, kadangi karai savo modeliais gali kisti. Natūralu, kad turi atsinaujinti savo žiniose kas penkerius metus. Likus pusmečiui iki leidimo pasibaigimo, reikia tiesiog išklausyti tą kursą, pridėti sertifikatą prie kitų reikalaujamų dokumentų ir žmogus gaus naują leidimą.

– Kiek tai kainuos?

– Tai visiškai nieko nekainuos. Tai bus nemokami kursai.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

pasnausi prieš teleką

sumokėsi €50 ir popieriukas kišenėj

Anonimas

Vilniaus žiurkės jau subruzdo, kad karo atveju nebus kaip pasprukti iš miesto. Toks driskius Navys jau triedžia is baimės, kad yra tik du keliai pabėgimui. Gal del to ir tų šautuvų taip prireikė ? Tikisi, kad kažkas gins juos ...Matėm gi, kaip ukrai spruko is Kijevo pirmomis dienomis....kaip plėšė parduotuves ir vilko viska namo.

Lina

Banditų juk mažai reikia padauginti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS