Reidai: per dieną statybvietėse rado 30 apgirtusių darbininkų | Diena.lt

REIDAI: PER DIENĄ STATYBVIETĖSE RADO 30 APGIRTUSIŲ DARBININKŲ

  • 1

Darbo inspektoriai ir policija per reidus pirmadienį statybvietėse aptiko 30 neblaivių darbininkų. Iš jų beveik trečdalio girtumas siekė arti 2 ar daugiau promilių. Kitiems nustatytas nuo 0,5 iki 0,7 ar 0,8 promilės girtumas, pranešė Darbo inspekcija.

Per bendrus reidus policijos pareigūnai ir darbo inspektoriai patikrino apie pusantro šimto Lietuvos statybvietėse dirbusių ūkio subjektų. Tikrinimai vyko siekiant nelegalaus darbo prevencijos, taip pat nelaimingų atsitikimų darbe, įvykstančių dėl darbuotojų neblaivumo, prevencijos.

Daugiausia - devyni neblaivūs darbuotojai užfiksuoti Šiaulių apskrityje, iš jų net trys rasti vienoje Kelmės statybviečių. Ne pavienių apsvaigusių vienos įmonės asmenų nustatyta ir daugiau. Du neblaivūs (apie 2 promilių girtumo) tos pačios įmonės darbuotojai klojo trinkeles Mažeikiuose, dar du, kuriems nustatytas taip pat 2 promilių girtumas, Mažeikiuose darbavosi prie kanalizacijos trasos. Du neblaivūs darbuotojai nustatyti ir vienoje Klaipėdos įmonėje.

„Norime akcentuoti, kad darbe negali būti toleruojamas joks, kad ir menkiausias girtumo lygis. Siektina, kad įmonėse turi būti įprasta „nulinės promilės“ taisyklė. Galima tik pasidžiaugti ir didžiuotis tokiais darbdaviais, kurie įrašo griežtus reikalavimus dėl blaivumo savo vidaus dokumentuose, kreipiasi konsultacijų, kaip tai įforminti ir į darbo inspektorius“, – sako Lietuvos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Gintaras Čepas.

„30 nustatytų neblaivių ir nušalintų nuo darbo darbuotojų reiškia ir galbūt ne vieną išgelbėtą gyvybę. Žinoma, kur kas geriau būtų fiksuoti – neblaivių darbuotojų tikrinimų metu nenustatyta. Toks ir yra bendrų prevencinių tikrinimų tikslas“, - teigia policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Tikrinimai buvo naudingi ir nelegalaus darbo prevencijai – nustatyti penki galbūt nelegalaus darbo naudojimo atvejai ir keturi atvejai, kai paslaugas teikė asmenys, neturėdami verslo liudijimų.

Valstybinė darbo inspekcija sako, kad išskirtinis vienos iš Klaipėdos įmonių atvejis: pernai, tiriant joje mirtiną nelaimingą atsitikimą darbe užgriuvus iškasai, sužalotas nelegaliai dirbęs asmuo. Dėl to buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas ir perduotas teismui, kuris darbdaviui skyrė 868 eurų baudą. Nepaisant ankstesnių „pamokų“, dabartinio tikrinimo metu toje pačioje įmonėje vėl nustatyti trys galbūt nelegaliai dirbę asmenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Aris

Gal galėtu policija ir seime kokį reidą surengti,pagal priimamus įstatymus ten tikrai ne vienetai yra įkaušusių.O gal leisti įstatymus neblaiviems neprieštarauja darbo saugos reikalavimams?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS