Sakartvelu pervadinta Gruzija planuoja ir Lietuvą vadinti kitaip | Diena.lt

SAKARTVELU PERVADINTA GRUZIJA PLANUOJA IR LIETUVĄ VADINTI KITAIP

Gruzija, įgijusi teisę Lietuvoje būti vadinama Sakartvelas, imasi svarstyti ir autentiško lietuviško pavadinimo įteisinimą.

Apie tai BNS informavo šalies ambasadorė Lietuvoje Chatuna Salukvadzė.

„Man, kaip Sakartvelo ambasadorei, džiugu pranešti, kad Sakartvele pradėtas svarstyti kartvelų kalboje Lietuvos autentiško pavadinimo „Lietuva“ įteisinimo klausimas. Iki šiol kartvelų kalboje vartojamas pavadinimas „Litva“, – ambasados BNS perduotame komentare teigė diplomatė.

Pavadinimas „Litva“ naudojamas rusų ir kitose slavų kalbose.

Anot ambasadorės, Valstybinis kartvelų kalbos departamentas šio klausimo ėmėsi penktadienį, jame dalyvavo pasaulyje žinomi kartvelų kalbininkai profesoriai Tamazas Gamkrelidzė ir Mzekala Šanidzė.

„Kartu su jais ekspertų komisija palaiko planuojamą keitimą dėl Lietuvos autentiško pavadinimo įteisinimo kartvelų kalboje. Taip kad procesas prasidėjo sėkmingai“, – rašo Ch. Salukvadzė.

Lietuva sveikina svarstymus

Lietuva sveikina Gruzijos svarstymus įteisinti autentišką lietuvišką šalies pavadinimą.

Gruzijos ambasadorė Lietuvoje Chatuna Salukvadzė pranešė, kad šios šalies kalbos komisija pradėjo svarstyti šiuo metu gruzinų kalboje naudojamo slaviško pavadinimo „Litva“ pakeitimą į „Lietuva“.

To Tbilisis ėmėsi, kai Gruzija įgijo teisė Lietuvoje būti vadinama Sakartvelu.

„Dėkingi kartvelai arba sakartveliečiai nusprendė žengti atsakomąjį žingsnį. Ką gi, tai gražus, simbolinis dėkingumo gestas“, – BNS pirmadienį sakė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkas Audrys Antanaitis.

Pasak A. Antanaičio, gruzinams tikriausiai bus įmanoma užrašyti tokį pavadinimą jų abėcėlėje, tačiau Lietuvos pavadinimo jie nesugebės ištarti, nes savo kalboje neturi dvibalsio „ie“.

VLKK pirmininko teigimu, Lietuva pati nesiekia, jog pavadinimas „Litva“ būtų pakeistas, nes tokiu atveju to reikėtų prašyti ir daugelio slavų šalių.

„Mes tikrai neturėtume eikvoti jėgų ir prašyti keisti Lietuvos pavadinimą. (...) Nematau tame jokios problemos – daugybėje šalių naudojamas variantas „Litva“, – kalbėjo A. Antanaitis.

Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus atstovė spaudai sakė, kad Lietuvos pavadinimo pakeitimas gruzinų kalboje „būtų puikus dvišalio bendradarbiavimo pavyzdys“.

„Ir Lietuva, ir Sakartvelas šiemet švenčia valstybingumo šimtmečius ir mes neprieštarautume, kad mūsų šalies pavadinimas skambėtų panašiau į mūsų lietuvių kalbą“, – BNS teigė Rasa Jakilaitienė.

VLKK gegužės pradžioje leido šalia oficialaus Gruzijos pavadinimo naudoti ir Sakartvelą. Tbilisis prašė šios galimybės argumentuodamas, jog „Gruzija“ yra rusiškas pavadinimas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija žada Sakartvelo pavadinimą naudoti raštvedyboje. Jį ketina naudoti ir šalies vadovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

Vyksta pasaulio perdalinimas su mandagiais pavadinimų apsikeitimais. O gal Gruziją pavadinkim Kaukazo Iberija ?

juk

pas amerikonus ir britus vyro pavardes galune priskiriama moteriai tai kuo cia ne lyciu isskirtinumas o kas liecia salis pavadinima tai jiems galima savo ruoztu daryti ka nori pvz. Lithuanija o mums uzprotestavus privaletu rasyti ir tarti kaip yra Lietuva o jei tarybiskai tai butu/ lithujanija/ ir kadangi jankiai su zydais nesiskaito su visu pasauliu tai ir vyksta teroristiniai veiksmai kurie jiems naudingi juk tai uzkietieje kapitalistai su kapisonais......

tempor

O kodėl jiems mūsų valstybės nepavadinti Didžiąja Lietuvos Kunigaikštyste?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS