Į bažnyčią – skaičiuoti eurų | Diena.lt

Į BAŽNYČIĄ – SKAIČIUOTI EURŲ

Pirmajai komunijai vaikus į bažnyčią vedančios mamos piktinasi tuo, kad Dievo namuose už pasiruošimą sakramentams tenka mokėti. Suskaičiavus visas išlaidas aiškėja, jog be pusšimčio eurų bažnyčioje geriau nesirodyti. Tačiau patys kunigai tvirtina, kad iš tokių patarnavimų bažnyčios turtų nesusikrauna.

Auka ar mokestis?

Klausimo apie pinigus uostamiestyje veikiančių bažnyčių kunigai kratėsi lyg velnias kryžiaus.

Tik keli Dievo tarnai drąsiai ir atvirai drįso kalbėti apie nuolat tarp tikinčiųjų kylančias diskusijas apie bažnyčios pinigus.

"Yra toks posakis – neturi pinigų, nestok į kunigų seminariją. Bažnyčia ne ta vieta, kur kam nors gali atrodyti, jog lyja pinigais. Viską suskaičiavus, sudėjus visas išlaidas, matyti, jog iš tikinčiųjų aukų labai sunku išlaikyti bažnyčias", – tikino Klaipėdos Šv. Kazimiero parapijos klebonas Rolandas Karpavičius.

Klebonas įvertino ir tai, jog socialiniuose tinkluose mamyčių bendruomenių narės aršiai diskutuoja apie pirmosios komunijos pasiruošimo išlaidas.

R.Karpavičius akcentavo, jog aiškumas ir atvirumas dažniausiai išsklaido visas abejones ir pasipiktinimus.

"Mes visuomet išduodame anketą vaikų tėvams. Joje išdėstyta, kuo įsipareigoja parapija ir kuo galėtų įsipareigoti tėvai. Tai nėra paslaugų teikimas, tai yra susitarimas, jog mes kartu galėtume ruoštis šiai šventei", – tikino klebonas.

Suskaičiavus internete mamų pateikiamus duomenis, aiškėja, jog vienoje bažnyčioje prašoma 28 eurų suma nėra jau tokia didelė.

"Atėjo laikai, kai net į bažnyčią be pinigų nenueisi. Už maldelių pamokymus buvo paprašyta beveik 30 eurų. Mano galva, tai didelė suma. Bažnyčia neturėtų pinigautis", – piktinosi viena mamų.

Moteris suskaičiavo, jog tikybos mokytojos vaikų tėvams išdalyti lapeliai su kainomis verčia stebėtis.

"4 eurų prašoma už pratybas ir kitas knygeles. 6 eurų – už albas pasipuošti per pirmosios komunijos šventę. 5 eurų už pamokėles bažnyčioje. Tačiau pažymėta dar ir kita auka bažnyčiai. Tai neaišku, ar tai 5 eurų suma yra auka, ar prašoma dar papildomai paaukoti?" – klausė moteris.

Rūbų nuoma – 20 eurų

R.Karpavičius patikino, jog jo vadovaujamoje parapijoje suma neviršija 20 eurų.

"Mes prašome prisidėti auka bažnyčiai ir išvardijame, ką vaikai gaus. O tai yra maldynėlis, mokymo priemonės, pratybų knygutė, katekizmas, atsiskaitymo knygelė", – mokymo priemones vardijo klebonas.

Tačiau šioje bažnyčioje vaikus ugdantiems tėvams dar teks pasirūpinti vaikų rūbeliais – albomis. O jų nuoma, pagal internete rastus duomenis, nėra pigi.

Oficiali albų nuomos kaina – 20 eurų. Tad bažnyčių siūloma 6 eurų suma už albų nuomą, kaip aiškėja, nėra visai didelė.

Mamos ir kitaip sprendžia šį klausimą. Daugelis jų internete skelbia, jog savo vaikučių albas trumpam išnuomoja.

"Juk albas po šventės reikia išvalyti, o tai taip pat kainuoja. Mes nusprendėme nesiimti šio reikalo, tai būtų per didelis rūpestis. Tačiau ši 20 eurų suma nepadengia visų išlaidų, kurių reikia. Praėjo ketveri metai, o jau užsiėmimų klasėse suolai sulaužyti, juos reikės remontuoti. Net sienas apspardytas teks nudažyti. Juk tai vaikai, natūralu, jog viskas dėvisi. Per savaitę ateina apie 80 vaikų, kurie ruošiasi ne tik pirmosios komunijos, bet ir sutvirtinimo sakramentams", – patikino R.Karpavičius.

Jis papasakojo, jog šiemet bažnyčia įsigijo projektorių, kad vaikams būtų įdomiau lankyti pamokėles, tačiau kada atsipirks šis įrenginys, neaišku.

Nuo rudens iki gegužės mėnesio šioje bažnyčioje pasiruošimo sakramentams pamokėles lanko 60–80 vaikų.

"Pernai buvo rekordinis vaikų skaičius – 122. Juokaudamas sakau, jog buvo išmokų metai, todėl tiek daug vaikų matėme bažnyčioje", – šypsojosi kunigas.

Ataskaitą – į feisbuką

Užduotis sužinoti, kaip su pinigais tvarkomasi kitose bažnyčiose, – ypatingas reikalas. Paskambinus į vienus Dievo namus pareikšta, jog su žurnalistais nėra kam kalbėti.

Kitoje bažnyčioje ankstyvą popietę kunigas sumurmėjo po nosimi, jog jam šiuo metu mišios ir nutraukė pokalbį.

O štai kaimiškosios parapijos klebonas Viktoras Ačas, vadovaujantis Priekulės Šv. Antano Paduviečio parapijai, tikino, jog jo bendruomenė, nors ir nėra turtinga, bet dosni.

"Aš nebijau kalbėti apie pinigus. Visa bažnyčios finansinė ataskaita pateikta socialiniame tinkle "Facebook". O jei kas nepaskaito, einu į namus ir galiu pats viską papasakoti", – išpyškino klebonas.

Paaiškėjo, jog už tai parapijiečiai gerbia savo kunigą ir patys prisideda prie bažnyčiai reikalingų darbų.

Paklaustas apie mamų, vedančių vaikus komunijos mokymams, priekaištus, V.Ačas patikino, kad kol kas Priekulėje niekas nesikeitė.

Bažnyčia liko vienintelė vieta, kur kainos neaugo.

"Bažnyčia liko vienintelė vieta, kur kainos neaugo. O juk kasmet iš surinktų pinigų procentą siunčiame Vatikanui, išlaikome kurijas ir kunigų seminarijas. Žmonių pyktis kyla iš nežinojimo. Tik čia didžiausia problema. Aš manau, kad kunigai turėtų ne slėpti, o plačiau ištransliuoti tas žinias, dėl kurių kam nors gali kilti klausimų. Prie šių pinigų, kuriuos moka tėvai, aš net nesiliečiu. Tai tik mokymo priemonėms ir mokytojams skirti pinigai. Bet sutvirtinimo sakramentui skirtų mokymų priemonėms išleidome 19 eurų, vadinasi, mokytojoms liko simbolis euras. O žmonės iš Klaipėdos važinėja", – tikino V.Ačas.

Kunigas nusistebėjo internete liejamais pasipiktinimais.

"Buvau sakęs: kam brangu ar nėra galimybių, puikiai gali maldų išmokyti ir namuose. Nejau močiutės nebežino katekizmo ar tėvai jomis nepasitiki?" – šypsojosi V.Ačas.

Aukojo bažnyčios remontui

Priekulės bažnyčios kunigas suskaičiavo, jog per mėnesį bažnyčiai pavyksta surinkti 1,1 tūkst. eurų.

"Iš tų pinigų mokama patarnautojams – vargonininkams, valytojoms. Bet ne kunigui. Iš šių pinigų mokame už komunalinius patarnavimus. Jei palygintume su šeima, tai už tokius pinigus per mėnesį išlaikomi tokie dideli Dievo namai, į kuriuos savaitgaliais susirenka keli šimtai tikinčiųjų. O visa kita taupome", – patikino kunigas.

Pernai šios bažnyčios pajamos iš parapijiečių aukų sudarė 16 350 eurų. Kalėdojimų metu kunigas dar surinko 3 625 eurus aukų.

Suskaičiavus 2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio, bažnyčiai skirta dar 994 eurai. Net 17,5 tūkst. eurų žmonės suaukojo bažnyčios remontui.

O remontuota Priekulėje ypač daug – atliktas kapitalinis bažnyčios fasado remontas, suremontuotos ir pakeistos dvejos bažnyčios durys.

Bažnyčioje įdiegta įgarsinimo sistema, pagaminta nauja sakykla, tobulintos klausyklos, suprojektuotas ir įteisintas bažnyčios sklypas.

Kunigas V.Ačas atsiskaitė net už smulkiausius pirkinius – arnotus ir žvakides.

Matydami, kad bažnyčia keičiasi nuo pamatų, parapijiečiai neišsigando vietos kunigo raginimo įsigyti naują varpą, o kelis šimtus metų tarnavusį varpą atiduoti bažnyčios muziejui.

"Vienas ūkininkas nusprendė tokiu būdu įsiamžinti. Ir didelė jam pagarba už tai. Naujo varpo liejimui reikėjo nemažai – net 5,8 tūkst. eurų. Gal dėl to ir savivaldybė iš savivaldybėms skirtų rėmimo programų prisidėjo net 21 tūkst. eurų", – pasakojo kunigas.

Procentas – Šv. Petro skatikui

Sudėjus visas suaukotas sumas, pernai ši bažnyčia turėjo 65,8 tūkst. eurų pajamų. O išlaidoms atiteko 57,4 tūkst. eurų.

Iš šios sumos daugiausia išleista statybos ir remonto darbams – 33,3 tūkst. eurų.

"Visi galvoja, kad bažnyčias Vatikanas remia. Tai kad yra atvirkščiai – mes jį remiame. Už praeitus metus surinktų rinkliavų procentas skiriamas Vatikanui. Skiriamos lėšos net seminarijos išlaikymui. Šv. Petro skatikas reiškia procentas nuo rinkliavų, kuris skiriamas Popiežiaus labdaringai veiklai", – tikino V.Ačas.

O kiek uždirba pats kunigas? V.Ačas tikino, kad per dieną jis gali sau skirti tik vienų mišių stipendiją, o visa kita atiduodama kurijai išlaikyti.

GALERIJA

  • Palygino: klaipėdietės mamos suskaičiavo, jog vaikų paruošimas pirmajai komunijai Klaipėdoje kainuoja brangiau nei Kaune.
Rašyti komentarą
Komentarai (54)

Manau

Akvilijai ir Rimantui .Populizmas, primityvus mąstymas .Kas iš to,jei ir kiekvieną dieną meldžiasi,lanko bažnyčią,fanatiškai laikosi visų tradicijų....bet už sienos alkano,kenčiančio vaiko nemato....nunešęs jam valgio,padėjęs vargšui,būtų žymiai,,šventesnis” krikščionis,negu garbindamas,,auksinį veršį”!!!

Linas

Kiekvieno reikalas moket ar ne, kas mano , arba ju smegeneles rodo, kad ten ant debesies kaskas sedi ir visus stebi tai tada mokekit , melskites ir ttt . Kas neturit savo nuomones ir abejojate arba jums tai mados reikalas tai kartais mokekite, kad kitiems tikintiens parodyt koks jus saunuolis, o kai jie nemato nemokekite :-). As asmeniskai pasakom senai nebetikiu , nors kaskada pries daug metu mane seneliai ir bande itikint, tad del manes gali buti 1 eu ,gali but ir 1000eu man jokio skirtumo, o jei kada uzsimanysiu tiket tai galesiu daryt ir namie budamas nes Dievas visagalis, jis viska mato girdi , visiem atleidzia - tad isgirs mane ir namie ,isklausys ir atleis visiskai uz dyka.

Anonimas

nesuprantu tiek daug priešiškai nusiteikusių tikrai na neveskite tų vaikų prie komunijos jei sakote kad brangu aš einu į bažnyčia dažnai ir visada aukoju tiek kiek išgaliu juk reikia bažnyčią išlaikyti ir kad graži būtų ir kad žiema šilta būtų ir suolų reikia gi viskas kainuoja ir choristams reikia ir valo gi ir tvarko kas gailite tas neikite ir neduokite bet kai ateis bėda taip lėksite į bažnyčią sielos ramybės ieškti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS