Protestai duoda vaisių: kels algas sukilusiems kultūros darbuotojams | Diena.lt

PROTESTAI DUODA VAISIŲ: KELS ALGAS SUKILUSIEMS KULTŪROS DARBUOTOJAMS

Prie kultūros darbuotojų atlyginimo kėlimo kartu su Kultūros ministerija žada ir savivaldybės.

Ketvirtadienį Vilniuje Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje savivaldybių atstovai kartu su ministerija pasirašė memorandumą, kuriuo abi pusės pasižadėjo nuo sausio kiekviena skirti po 19 papildomų eurų atlyginimų kėlimui.

„Tai daugiau politinis įsipareigojimas trejus metus į priekį, pradedant nuo 2019 metų sausio 1 dienos, prisidėti prie kultūros ir meno darbuotojų atlyginimo kėlimo, labai konkreti suma įvardinta, ministerija prisideda 19 eurų ir tiek pat prisideda savivaldybės“, – žurnalistams sakė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Ketvirtadienį memorandumą pasirašė 32 iš 60-ties Lietuvos savivaldybių, pasirašyti susitarimą bus siūloma iki spalio 12 dienos.

„Memorandume yra nustatyta data, iki spalio 12 dienos likusios savivaldybės turės galimybę pasirašyti. Kaip mes girdėjome iš daugelio savivaldybių atstovų, jiems reikia pasitarti su taryba, meru, kultūros taryba, bet bendras pritarimas buvo“, – teigė ministrė.

Kultūros ir meno darbuotojų kėlimui kitiems metams suplanuota skirti 3,5 mln. eurų, pasak ministrės, siekiama, kad „ne mažiau 75 eurais padidės atlyginimas kultūros darbuotojui“.

Susitarimą pasirašęs Elektrėnų savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis teigė, jog 19 papildomų eurų savivaldybei nebus didelė našta.

„Iniciatyva labai gera, atlyginimai kultūros darbuotojų nuo vidurkio yra atsiliekantys, ir ta suma kiekvienai savivaldybei nėra didelė našta. Aš tikrai pritariau ir manau, kad dauguma merų šiandien pritars“, – žurnalistams sakė K. Vaitukaitis.

„Per metus tai būtų nuo 20–30 tūkstančių eurų, aišku, didesnėse savivaldybėse daugiau“, – skaičiavo savivaldybių asociacijos viceprezidentas K. Vaitukaitis.

Kauno vicemeras Simonas Kairys žurnalistams sakė, kad miesto biudžetui kultūros ir meno darbuotojų algų didinimas papildomai atsieis apie 80–100 tūkst. eurų.

„Šitas kompromisas tarp ministerijos ir savivaldybių tikrai atneš naudą. Finansine išraiška vertinant, tai bus ne tik 19 eurų, bet ir kiti padidėjimai, kurie kyla natūraliai, pagal įvairius koeficientus. Mano žiniom, sudėjus visus šaltinius, iš kurių norima padidinti, efektas bus apie 75 eurai, tai suma iki mokesčių“, – sakė S. Kairys.

Rugsėjo mėnesį protesto akciją surengę kultūros ir meno srities darbuotojai reikalavo, kad jų atlyginimai jau kitąmet vidutiniškai didėtų 75 eurais, o per trejus metus iš viso  150-čia eurų. L. Ruokytė-Jonsson tuomet sakė, kad šią sumą būtų galima pasiekti prisidedant savivaldybėms.

Kultūros ministerija anksčiau žadėjo, kad Seimui pritarus, kitąmet muziejų, bibliotekų, teatrų ir kitų šios srities darbuotojų algos turėtų kilti 21 euru, 2020-aisiais ir 2021-aisiais - dar po 30 eurų, tačiau kultūrininkų tai netenkino.

Kultūros darbuotojų profesinių sąjungų teigimu, pernai Lietuvoje vidutinis mėnesinis šios srities atlyginimas buvo 593 eurai atskaičius mokesčius. Šalyje pernai iš viso buvo 13,3 tūkst. kultūros ir meno darbuotojų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Geriau

protestuotų prieš prastą Valstybinių lėšų kontrolę ir jų švaistymą nereikalingom nesamonėm ( SDT, narystė tarptautinėse organizacijose, pajamas nešančių valstybinių sričių atidavimas privatiems asmenims už juokingas kainas ir t.t.)

Vėtra

Pinigai išvaistomi per nesąmoningus projektus. Pinigų - yra, bet jie nepasiekia dirbančių, kažkur? išgaruoja.

geras

ieskokik seime ir vyriausybej ten tu euriuku kiek nori

SUSIJUSIOS NAUJIENOS