Iki priėmimo į profesines mokyklas pabaigos liko savaitė | Diena.lt

IKI PRIĖMIMO Į PROFESINES MOKYKLAS PABAIGOS LIKO SAVAITĖ

Likus savaitei iki žiemos priėmimo į profesinio mokymo įstaigas pabaigos, paraiškas mokytis padavė 1023 stojantieji, praneša Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Pirmą kartą rengiamame žiemos priėmime dalyvauja 67 profesinio mokymo įstaigos, stojantieji gali rinktis 226 kokybiškai atnaujintas mokymo programas. Jiems siūloma užimti nuo vasaros priėmimo likusias neužimtas 3 tūkst. vietų.

Žiemos priėmimas vyks iki gruodžio 14 dienos.

Daugiausia stojančiųjų dėmesio kol kas sulaukė Plungės technologijų ir verslo mokykla, Marijampolės profesinio rengimo centras, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras, Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras, Alytaus rajono Daugų technologijos ir verslo mokykla, Klaipėdos E. Galvanausko profesinio mokymo centras, Tauragės profesinio rengimo centras, Telšių regioninis profesinio mokymo centras, Kėdainių profesinio rengimo centras.

Tarp stojančiųjų populiariausios suvirintojo, krovinių transporto vairuotojo, elektriko, kosmetikos, masažuotojo, žiniatinklio programuotojo, šaltkalvio remontininko, apdailininko, sukirpėjo-konstruktoriaus, siuvėjo, kirpėjo, santechniko profesinio mokymo programos.

Žiemos priėmimas į profesines mokyklas šiemet vykdomas pirmą kartą. Jis ypač naudingas tiems, kurie šiemet baigė mokyklą ir vasarą dar nebuvo apsisprendę, ką veikti toliau, taip pat tiems, kurie nori tobulinti ar keisti anksčiau įgytą kvalifikaciją.

Žiemą nėra priimama į tas profesinio mokymo programas, kurios vykdomos kartu su pagrindinio ar vidurinio ugdymo programa.

Svarstantieji apie stojimą ypač kviečiami rinktis darbo rinkoje patrauklias profesijas: inžinerinės pramonės, gamybos ir perdirbimo, statybos ir informacinių technologijų, socialinių paslaugų. Kaip rodo analizė, šių specialistų labiausiai trūksta darbo rinkoje ir šie darbai gerai apmokami.

Stoti gali įvairaus išsilavinimo asmenys - įgiję pagrindinį ar vidurinį išsilavinimą, taip pat jo neįgiję ir turintys specialiųjų ugdymosi poreikių, baigę individualizuotas pagrindinio ugdymo ar socialinių įgūdžių programas.

Kvietimų mokytis stojantieji sulauks gruodžio 18 dieną, o mokymo sutartis galės sudaryti gruodžio 19-21 dienomis.

Profesinio mokymo įstaigoms 2018 metais iš viso buvo numatyta skirti 20,1 tūkst. valstybės finansuojamų vietų, iš jų 3 tūkst. per vasaros priėmimą liko neužimta. Daugiausia laisvų vietų liko gamybos ir perdirbimo, informacijos ir ryšio technologijų, transporto srityse.

Žiemos priėmime dalyvausiančių profesinio mokymo įstaigų ir jų siūlomų mokymo programų sąrašas skelbiamas ir priėmimas vyksta per bendrojo priėmimo sistemą http://profesinis.lamabpo.lt/.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS