Išsiblaškiusiems keliautojams: kad kelionė nesibaigtų vos prasidėjusi | Diena.lt

IŠSIBLAŠKIUSIEMS KELIAUTOJAMS: KAD KELIONĖ NESIBAIGTŲ VOS PRASIDĖJUSI

Būna situacijų, kai keliautojai į šalį tiesiog neįleidžiami. Kad taip neatsitiktų, būtina žinoti, kokius dokumentus pasiimti keliaujant ir kokie jiems taikomi reikalavimai, pataria Migracijos teisės ekspertė Edita Prilepskienė.

Nors keliaujant Šengeno erdvėje nėra numatytos pareigos turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, bet dėl įvairiausių priežasčių jo vis tiek gali prireikti. Pavyzdžiui, asmenį gali patikrinti pasienio pareigūnas.

Keliaujant svarbu pasidomėti, ar šalis priklauso Šengeno zonai, mat kai vykstama į trečiąsias šalis dokumentas ne tik būtinas, bet ir turi galioti dar 6 mėnesius. Jei keliaujama Šengeno erdvėje, rekomenduojama turėti dar 3 mėnesius galiojantį dokumentą. Nors, kaip pažymi Migracijos teisės ekspertė, praktikoje būna atvejų, kai keliautojai įleidžiami į lėktuvus ir likus 2–3 dienoms iki dokumento galiojimo pabaigos.

Keliaujant su vaikais, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad gimimo liudijimas nėra kelionės dokumentas ir asmens tapatybę patvirtinančio dokumento vis tiek reikia. Tuo metu gimimo liudijimo gali prireikti tada, kai keliaujant su vienu iš tėvų nesutampa asmenvardžiai.

Išsamiau – įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ar tai tikrai Migracijos teisės ekspertės patarimai?

Kertant Šengeno valstybių narių vidaus sienas, nebėra asmens dokumentų kontrolės. Tačiau tai nereiškia, kad judėjimas Šengeno erdvėje yra prilyginamas judėjimui vienoje valstybėje narėje be kelionės ar tapatybės dokumento!!! Kad ir Lietuvos Respublikos užsieniečių teisinės padėties įstatymas aiškiai nurodo pareigą užsieniečiams turėti kelionės dokumentą, kurio pagrindu ir nustatoma asmens tapatybė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS