Įvestos kompensuojamųjų vaistų priemokų „lubos“: ar pavyks sutaupyti? | Diena.lt

ĮVESTOS KOMPENSUOJAMŲJŲ VAISTŲ PRIEMOKŲ „LUBOS“: AR PAVYKS SUTAUPYTI?

Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) idėjai keisti kompensuojamųjų vaistų kainų nustatymo metodiką.

Pagal naują tvarką, pacientams už kompensuojamuosius vaistus reikėtų mokėti ne daugiau kaip 3,93 euro, kitu atveju tas vaistas nepatektų tarp kompensuojamųjų.

Ministrų kabinetas apsisprendė, kad nauja tvarka įsigalios nuo liepos 1 dienos.

Ministerija skaičiuoja, kad, nustačius didžiausią galimą priemoką už vaistus, pacientai už kompensuojamuosius vaistus sumokėtų 20 proc. mažiau ir per metus sutaupytų 6 mln. eurų. 2016 metais už vaistus pacientai primokėjo iš viso 58 mln. eurų, o valstybė - 228 mln. eurų.

Tiek daug išimčių, kad yra klausimas, ar tos normos veiks ir ar tas geras keliamas tikslas bus pasiektas.

Tačiau Konkurencijos tarybos vadovas Šarūnas Keserauskas Vyriausybės posėdyje nutarimą kritikavo dėl to, kad jame taikoma daug išimčių.

„Tiek daug išimčių, kad yra klausimas, ar tos normos veiks ir ar tas geras keliamas tikslas bus pasiektas“, - sakė Š. Keserauskas.

Ministerija nurodo, kad šiuo metu yra vaistinių preparatų, kurių mažmeninė kaina siekia 20 eurų, o jų bazinę kainą visiškai kompensuojant, priemoka vis vien siekia 9,63 euro. Tačiau yra vaistų, kai tenka primokėti ir 30 eurų.

Keičiama ir kita kompensuojamųjų vaistų kainų nustatymo tvarka. Ministerija nusprendė, kad tais atvejais, kai vaistą rinkoje siūlo tik viena įmonė, bazinė kaina bus apskaičiuojama pagal trijų pigiausių Europos Sąjungos valstybių kainų vidurkį. Ministerija tikisi, kad dėl to bus sutaupoma 10 mln. eurų kasmet.

Tais atvejais, kai vaistus tiekia du tiekėjai, medikamentų kainos apskaičiuojamos pagal faktinę kainą rinkoje. O tais atvejais, kai tiekėjų yra bent trys, būtų atliekamas kainų konkursas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

VYTAUTAS

kaip bus su insulinu,kada priemoka viršys tuos verygano eurus.Ką jis daunas pasiūlys,insuliną,kurį leido tarybiniais metais,kuris buvo ne švarus.Linkiu veryganui,kaip rašė žemiau,greičiau padvėsti,ar nešdintis iš šių pareigų.Tos jo reformos tiek bjaurasties padarė,kad vemt ant jo norisi.

Pensininku nuomone.

Siekimas ne tik pensininkus bet ir jaunus ligotus kuom greiciau atsikratyti.Taikomi ivairiausi budai,kad zmogus neipirktu geru vaist.Uzsikreteme virusu.Vyrui isivyste plauciu uzdegimas .Antibiotikai.Vaistinej pasiule 3 variantus.20 e.18 ir 8 eurus septyniom dienom .Pasirinkome pigiausius ,nes esame pensininkai pamaneme,juk veiklioji medziaga ta pati kaip teigia.Bet ju gerti neuzteko 10 dienu.Neuzteko ir pratesti iki 14 dienu.Ir kaip teko dometis internete.Tos sudetines dalis kurias laiko ne prieko Veryga daug ligoniui reiskia.Ir galiu padekoti grobuonim farmacininkam uz sitokias dideles vaistu kainas.

Pensininkas

Vienų vaistų mažmeninė kaina 26,42 euro.kompensuoja 19,51.Priemoka 6,91 euro.Šiuos vaistus Jūs pone ministre išbrauksite iš kompensuojamų sąrašo.Taip siekiate pensininkus greičiau nuvaryti į kapus.Labai Jums dėkingas.Aš nesavanaudis,tad linkiu ir Jums pone ministre to paties,t.y.kuo greičiau pasiekti kapus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS