Kaip savivaldybės stengsis mažinti emigraciją? | Diena.lt

KAIP SAVIVALDYBĖS STENGSIS MAŽINTI EMIGRACIJĄ?

Savivaldybės įvairiais būdais stengiasi susigrąžinti emigrantus: dalyvaudamos „Globalios Lietuvos“ programoje, kurdamos interneto svetaines. Utenos savivaldybė sukūrė programą, skirtą ne tik išvykusiems, bet ir ketinantiems išvykti, ragindama likti Utenoje.

Prieš penkerius metus iš Airijos grįžusi verslininkų šeima teigia, kad ir užsienyje, ir Lietuvoje norint, ko nors pasiekti, reikia daug dirbti. Jie sako, kad jokie įkalbinėjimai grįžti gimtinėn nepadės, jei pats žmogus nebus apsisprendęs.

„Kada tu galvoji, vis rytoj, rytoj, o laikas greitai bėga, jeigu turi idėją, verslo idėją, kuri dabar galbūt geniali, bet po dviejų metų nebebus,  jeigu esi nusiteikęs dirbti – turi veikti tučtuojau“, – sako verslininkė Vaida Kazlauskaitė.

Savivaldybės, paragintos parvilioti namo emigrantus, kuria interneto svetaines ir programas. Utenos savivaldybė į vieną sistemą jungia informaciją apie laisvas darbo vietas, socialines garantijas, lengvatas verslui ir būstui įsigyti. Užpernai iš Utenos emigravo per 600 gyventojų, sugrįžo tik 105.

Pernai Lietuvą paliko apie penkiasdešimt tūkstančių žmonių – tik keliais tūkstančiais mažiau, nei gyvena Marijampolėje. O Statistikos departamento duomenimis, sugrįžo per 10 tūkst. emigravusių lietuvių.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

...

OH: "Savivaldybės, paragintos parvilioti namo emigrantus, kuria interneto svetaines ir programas" - tai juk TIK pinigų plovimas!!! O juk reikia NE pinigus plaut, o sukurt čia BENT JAU žmoniškas darbo vietas; jei čia gyventi bus GERA, nereiks jokių svetainių, informacija pati sklis. O dabar tos svetainės teprimena TIK kalbas apie sėkmingą žengimą į komunizmą... ach, o ar ne tie patys buvę ir toliau mums vadovauja?

.

pasižiūrėkite į Lenkiją: 1. konkurencinga valiuta. 2. remiamas smulkus žemės ūkis. 3. pigi energija. Nuo savivaldybių tai nepriklauso. Zeimeriai berazumiai

Va taip...

Skelbkit kiekvienos savivaldybės darbą internetinėje erdvėje. Ir tada galės emigrantai pamatyti kuri savivaldybė labiausiai stengiasi susigrąžinti savo žmones. Taip pat skelbikt viešai, kiek nuveikė seimas tuo klausimu. Ir tada mes visi išvažiavę galėsim rinktis kur sugrįžti. O, kad yra tik kalbama, to neužtenka. Tegul vyriausybė sutvarko algų kėlimo klausimą....ne tik sumažės išvažiuojančių, bet ir ne vienas grįštų. Sutvarykit KORUPCIJĄ kuri Lietuvoje veši kaip Sosnovskio barščiai.....išvažiavau dėl korupcijos , dėl nesąžiningos notarės ir dar( nesąžiningesnių savo artimų žmonių) kuri ir dabar tebedirba mažam Lietuvos rajone (jei būtų įdomu kokiam valdžios atstovui galėčiau pasakyti asmeniškai), Ir niekas jokiais pažadais manęs neprikvies į Lietuvą, skaudu, bet taip yra.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS