Kariams nepanaudota vakcina nuo gripo skiepys civilius | Diena.lt

KARIAMS NEPANAUDOTA VAKCINA NUO GRIPO SKIEPYS CIVILIUS

  • 0

Gydymo įstaigose stingant vakcinos, kuria nemokamai nuo gripo skiepijami seneliai, nėščiosios ir kiti rizikos grupėms priklausantys asmenys, joms bus išdalyta nuo karių ir karinio medicinos personalo skiepijimo likusi vakcina.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) aiškina, kad nupirkti daugiau vakcinos nebūtų spėta iki skiepijimosi sezono pabaigos, bet per 1400 gripo vakcinų dozių perleido Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„VLK pavyko sutarti su KAM pavaldžia Lietuvos kariuomenės dr. J.Basanavičiaus karo medicinos tarnyba, kad ši institucija nemokamai perleistų savo įsigytas sezoninio gripo vakcinas, kurios atliko paskiepijus kariškius. KAM neatlygintinai perleido mūsų šalies gydymo įstaigoms 1060 dozių sezoninio gripo vakcinų, kurias pati buvo įsigijusi, ir dar 350 dozių gripo vakcinų, kurias jiems buvo nupirkusi VLK kariniam medicinos personalui skiepyti“, – BNS teigė VLK Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Anot jos, gautos gripo vakcinos jau skirstomos gydymo įstaigoms, tuo rūpinasi Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Šiais metais VLK nupirko 110 tūkst. dozių sezoninės gripo vakcinos.

„Įvertinus tai, kad žmonės šiemet aktyviau nei kada nors anksčiau skiepijasi dėl gripo ir šiandien yra panaudotas labai didelis nupirktų vakcinų kiekis, planuota pratęsti turimą sutartį su tiekėju, kuris šiemet laimėjo konkursą ir pristatė nupirktas gripo vakcinas. Su juo pakalbėjus paaiškėjo, kad tai padaryti galima tik teoriškai, nes vakcinų užsakymas trunka labai ilgai, o likučių šiuo metu nėra. Taip pat planuota organizuoti viešųjų pirkimų konkursą, bet šios minties irgi atsisakyta, nes procedūros trunka labai ilgai ir jas užbaigus, tikėtina, kad būtų per vėlu skiepytis šio sezono gripo vakcina“, – aiškino L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Vakcinų užsakymas trunka labai ilgai, o likučių šiuo metu nėra. Taip pat planuota organizuoti viešųjų pirkimų konkursą, bet šios minties irgi atsisakyta, nes procedūros trunka labai ilgai ir jas užbaigus, tikėtina, kad būtų per vėlu skiepytis šio sezono gripo vakcina.

VLK mano, kad prie gerokai išaugusio noro skiepytis nuo gripo prisidėjo tai, kad nuo šių metų gydymo įstaigos pradėtos finansiškai skatinti už tai, kad skiepija pacientus nuo gripo nemokama vakcina.

Nemokamai nuo gripo skiepijami rizikos grupėms priklausantys žmonės, kuriems susirgti gripu yra didžiausia tikimybė. Tai sergantieji lėtinėmis ligomis, nėščios moterys, pensinio amžiaus, slaugos ir globos įstaigose gyvenantys žmonės bei gydymo įstaigų darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu ypač padidėja bendraujant su sergančiais pacientais.

Kiti asmenys nuo gripo turi skiepytis savo lėšomis, tačiau, kaip skelbta žiniasklaidoje, dalyje gydymo įstaigų stinga ir mokamos vakcinos.

ULAC duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Lietuvoje auga. Gruodžio 5–11 dienomis 10 tūkst. gyventojų teko beveik 72 peršalimo ligų atvejai, ankstesnę savaitę šis rodiklis sudarė 64,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Per pastarąją savaitę dėl gripo į ligoninę paguldyta 11 asmenų, vienas iš jų – Intensyviosios terapijos skyriuje.

Gairės: gripas, vakcina, KAM
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS