Keliolikai žymių Lietuvos piliečių skirti Lenkijos valstybės apdovanojimai | Diena.lt

KELIOLIKAI ŽYMIŲ LIETUVOS PILIEČIŲ SKIRTI LENKIJOS VALSTYBĖS APDOVANOJIMAI

  • 2

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) keliolikai Lietuvos piliečių skyrė aukštus valstybinius apdovanojimus už nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūros, mokslo ir žiniasklaidos bendradarbiavimą, veiklą Lietuvos lenkų bendruomenės labui.

Apdovanotieji – garsūs Lietuvos literatūrologai (tarp jų – naujasis kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas) muziejininkai, žurnalistai, vertėjai.

Reikšmingiausias – ordino „Už nuopelnus Lenkijos Respublikai“ Komandoro kryžius su žvaigžde – po mirties skirtas vienam iš Vilniaus universiteto Polonistikos centro įkūrėjų profesoriui Algiui Kalėdai, taip pat ordino „Už nuopelnus Lenkijos Respublikai“ Komandoro kryžius – Lietuvos dailės muziejaus direktoriui Romualdui Budriui.

Apdovanojimais pagerbti Šiuolaikinio meno centro direktorius Kęstutis Kuizinas, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris, šiam muziejui pavaldaus Samuelio Bako muziejaus direktorė Ieva Šadzevičienė, taip pat Nacionalinės dailės galerijos direktorė Lolita Jablonskienė, Kauno galerijos „Meno parkas“ direktorius Arvydas Žalpys.

Taip pat apdovanojimus gavo lenkų literatūros vertėjai Irena Aleksaitė, Kazys Uscila, Vyturys Jarutis, žurnalistai – internetinio portalo ir televizijos „Wilnoteka” redaktorius Janas Wierbelis (Janas Verbelis).

Kultūros ministrui M. Kvietkauskui apdovanojimas skirtas kaip literatūrologui – už nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą, lenkų kultūros ir literatūros sklaidą.

Tarp apdovanotųjų – visuomenininkė, Vilniaus Bernardinų kapinių prižiūrėtoja Jadwiga Pietkiewicz (Jadvyga Petkevič), Vilniaus dailės akademijos dėstytoja Raminta Jurenaitė, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas politologas Andrzejus Pukszto (Andžejus Pukšto), gydytoja, Lietuvos lenkų medikų draugijos narė Krystyna Rotkiewicz (Kristina Rotkevič).

Lenkijos valstybiniai įvertinimai skirti ir pedagogui Vytautui Toleikiui, fotografijos festivalio „Kaunas Photo“ direktoriui Mindaugui Kavaliauskui.

Apdovanojimų teikimo iškilmės vyks sausio 22-ąją Lenkijos ambasadoje Vilniuje – Pacų rūmuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Lenkai savo įtakos agentus apdovanojo?..

Muziejaus lankytojas

Eksponuojant Mateikos paveikslą Žalgirio mūšis Vilniuje, šalia jo buvo pakabinta ir iš Lenkijos atvežta lietuvių "bėgimo " iš mūšio lauko schema. Tą "bėgimą" dauguma įvairių šalių istorikų laiko gudriu, lietuvių ne kartą naudotu, manevru. Įdomu, ar muziejininkų apdovanojimas su schemos iškabinimu Vilniuje yra susijęs?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS