Kokia tvarka nuo 2018-ųjų bus mokami pinigai vaikams? | Diena.lt

KOKIA TVARKA NUO 2018-ŲJŲ BUS MOKAMI PINIGAI VAIKAMS?

Nuo 2018 metų sausio 1 dienos visi Lietuvos vaikai įgys teisę gauti universalią 30 eurų išmoką. Ši išmoka bus mokama, kol vaikui sueis 18 metų, sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Piniginės paramos skyriaus vedėja Svetlana Kulpina. Jos teigimu, jeigu 18-metis tęs mokslus pagal bendrojo ugdymo programą vidurinėje ar profesinėje mokykloje, ši išmoka bus mokama ir toliau, ne ilgiau kaip iki 21 metų.

„Atėjus naujiems metams bus mokami vaiko pinigai. Ar jie bus mokami jaunuoliams, kurie mokosi profesinėje mokykloje?“ – tokio klausimo LRT RADIJAS sulaukė iš savo klausytojos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Piniginės paramos skyriaus vedėja S. Kulpina sako, kad nuo 2018 metų sausio 1 dienos visi Lietuvos vaikai įgys teisę gauti universalią 30 eurų išmoką.

„Ši išmoka bus mokama, kol vaikui sueis 18 metų. Jeigu jis ir toliau mokysis pagal bendrojo ugdymo programą vidurinėje ar profesinėje mokykloje, ši išmoka bus mokama ir toliau, bet ne ilgiau kaip iki 21 metų“, – teigia S. Kulpina.

Atsakydama į radijo klausytojos klausimą, specialistė pabrėžia, kad svarbu žinoti, ar mokinys bus baigęs vidurinę mokyklą ir įstos į profesinę, ar jis bus nebaigęs mokyklos ir, įstojęs į profesinę, toliau tęs bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa.

„Jeigu profesinėje mokykloje vaikas mokysis pagal bendrojo ugdymo programą ir kartu įgys profesiją, tuomet jis turės teisę gauti išmoką, bet ši išmoka bus mokama ne ilgiau kaip iki 21 metų“, – kalba S. Kulpina.

Šiuo metu išmoka vaikui mokama, kol sueina 18 metų, tačiau, anot S. Kulpinos, praktikoje yra taip, kad mokyklą mokiniai paprastai baigia 19 metų, todėl išmoka nutraukiama dar nebaigus vidurinės mokyklos ir bendrojo ugdymo programos.

Nors pinigai yra vaiko pinigai, tačiau gavėjas yra vienas iš vaiko tėvų arba globėjų. Jeigu vaikas yra pilnametis ir neturi tėvų ar globėjų, jis gali kreiptis ir gauti išmoką pats.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad, kaip ir dėl kiekvienos išmokos, norint ją gauti, pirmąkart reikia pateikti prašymą.

„Prašymą išmokai gauti galima pateikti elektroniniu būdu įėjus į portalą www.spis.lt nuo sausio 1 dienos. Prašymą universaliai išmokai reikės pateikti tik vieną kartą ir ši išmoka bus paskirta vaikui iki 18 metų“, – kalba S. Kulpina.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Baikit jūs pavydėti tiems bedarbiams - manote lengva iš pašalpų gyventi?

Dabar

Bent kokoa paskata dirbti buvo turintiems vaiku, dabar dziugaus bedarbiai, o dirbantiesiems tevams alga sumazes... psichologiskai smagiau daugiau nei maziau algos gauti, bet valdzia sugalvojo nuotaika dirbantiems tevams sugadinti, o nedirbantiems pakelti.. anksciau tai bent buhalteres kontroliavo , kad besimokanciu 18meciu tevams butu pritaikomas pnpd, o dabar ar kiekvienas tevas jau susigaudys, kad reikes pranesti, kad vaikas vis dar mokosi, ar taip valdzia taupys € ant nesusigaudanciu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS