Kovo 11-osios paveldas: kiek mes jo turime ir ar nieko netrūksta? | Diena.lt

KOVO 11-OSIOS PAVELDAS: KIEK MES JO TURIME IR AR NIEKO NETRŪKSTA?

  • 0

„Rašiklis, kuriuo buvo pasirašytas Kovo 11-osios aktas, greičiausiai yra Vytauto Landsbergio archyve, muziejuje ar namuose. Jei žiūrėtume tą gražųjį Kovo 11-osios aktą, kuris pasirašytas signatarų, tai matyti, kad dokumentas pasirašytas ne vienu rašikliu. Matome skirtingas spalvas. Galime patikinti, kad Kovo 11-osios aktas yra mūsų archyvuose, tikrai saugus ir tikrai ne vienas egzempliorius“, – paklaustas apie būtinybę išsaugoti Kovo 11-osios paveldą sakė Lietuvos vyriausiasis archyvaras Ramojus Kraujelis.

Laidoje „Laba diena, Lietuva“ dalyvavusi Kultūros paveldo departamento direktorė teigė, kad kultūros vertybių registre yra įrašyti Seimo rūmai ir visa aplinka netoli Seimo (kaip buvusį Aukščiausiosios Tarybos pastatą), kuriame buvo paskelbtas Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktas, pastatas į registrą įrašytas ir dėl to, kad jis visos tautos buvo ginamas per 1991 m. sausio 13-osios įvykius.

„Kalbant apie kitus nekilnojamojo turto paveldo objektus, tokių esama, tiesa, tai daugiau istorinės atminties objektai, pavyzdžiui, Kovo 11-osios aktų signatarų kapai. Mano žinomis, atskiri Lietuvos muziejai kaupia ir asmeninius signatarų daiktus“, – kalbėjo D. Varnaitė.

Lietuvos vyriausiasis archyvaras R. Kraujelis ragina visus, kurie turi ano laikmečio dokumentus, atnešti juos į archyvus, kur toji medžiaga būtų išsaugota ir archyvuota.

Anot D. Varnaitės vertingi būtų tie daiktai, kurie yra susiję su pačiais Kovo 11-osios akto signatarais – tai gali būti jų rašymo priemonė, kuria pasirašytas nepriklausomybės aktas, tai gali būti ir valstybiniai apdovanojimai, medaliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS