Lietuva pagal žiniasklaidos laisvę – 41-oji iš 199 šalių | Diena.lt

LIETUVA PAGAL ŽINIASKLAIDOS LAISVĘ – 41-OJI IŠ 199 ŠALIŲ

  • 5

Lietuva pagal spaudos laisvės padėtį dalijasi 41-46 vietas iš 199 įvertintų valstybių ir teritorijų, rodo šią savaitę paskelbta ataskaita.

Tradiciniame nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ reitinge Lietuva įvertinta geriau nei dešimt Europos Sąjungos (ES) šalių - tyrimo autorių teigimu, Lietuvoje žiniasklaida turi daugiau laisvės nei Kipre, Lenkijoje, Latvijoje, Ispanijoje, Italijoje, Vengrijoje, Bulgarijoje, Kroatijoje, Rumunijoje ir Graikijoje.

Tyrimo autorių teigimu, kaimyninėse Rusijoje ir Baltarusijoje žiniasklaida ypač varžoma - Rusija užima 180-182 vietas, Baltarusijai teko 194-oji vieta. Ukraina reitinge atsidūrė 125-oje vietoje.

Aptariant situaciją Baltijos šalyse, tyrimo autoriai atkreipė dėmesį į sprendimus apriboti Rusijos televizijų transliacijas.

„Kaimyninės šalys bandė spręsti Rusijos propagandos problemą, kai kuriais atvejais griebdamosi cenzūros. Ukrainos valdžia, susidūrusi su karine invazija, sustabdė mažiausiai 15 Rusijos televizijų kanalų retransliavimą kabeliniais kanalais. Pareigūnai Lietuvoje, Latvijoje ir Moldovoje, kurios atskilusią Padniestrės teritoriją remia Maskva, sustabdė ar nubaudė kai kurias Rusijos stotis dėl karo skatinimo, istorinių netikslumų ir nuomonių pliuralizmo nebuvimo naujienų turinyje. Estijos Vyriausybė nesekė šiuo pavyzdžiu, bet patvirtino kanalo rusų kalba kūrimą, jis turėtų pradėti veikti 2015 metais, siekiant sąžininga informacija atremti Kremliaus dezinformaciją. Latvija ir Lietuva taip pat paskelbė apie planus išplėsti programas rusų kalba“, - teigiama ataskaitoje.

Pasaulyje, anot ataskaitos, žiniasklaidos laisvė yra mažiausia per pastarąjį dešimtmetį.

„Vyriausybės naudojo saugumo ar antiterorizmo įstatymus kaip pretekstą nutildyti kritiškus balsus, kovotojų grupės ar kriminalinės gaujos naudojo vis įžūlesnius būdus įbauginti žurnalistus, o žiniasklaidos savininkai bandė manipuliuoti naujienų turiniu savo politiniams ar verslo interesams“, - teigiama ataskaitoje.

Iš 199 šalių ir teritorijų žiniasklaida laisva yra 63-iose, iš dalies laisva - 71-oje, nelaisva - 65-iose, skelbia „Freedom House“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Čiubaka

rusai puola jau virš metų laiko, į Lietuvą grįžta emigrantai ir t.t.

Aklad

Lietuvoje nera jokios laisves ir nuomoniu ivairoves. Pas mus viena tiesa, o kas ne pagal ja uzdaromos TV, apsaukiami kremliniais, susidorojama.

cha

ko cia girtis , kaip lieps taip ir bus , gali juk tave su meslais sumaisyt o tu net nepajusi ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS