Lietuva ruošiasi remontuoti transporto lėktuvą „Spartan“ | Diena.lt

LIETUVA RUOŠIASI REMONTUOTI TRANSPORTO LĖKTUVĄ „SPARTAN“

Šiemet kovo mėnesį incidento metu apgadinto Lietuvos kariuomenės transporto orlaivio „Spartan“ remontas numatomas sausį. Darbai kainuos beveik 700 tūkst. eurų.

Krašto apsaugos ministerija informavo, kad naujas orlaivio propeleris kainuos beveik 544 tūkst. eurų be PVM, kiti orlaivio remonto darbai atsieis apie 140 tūkst. eurų.

„Kadangi propeleris buvo sugadintas ir remontuoti jį buvo netikslinga, todėl jį nuspręsta pakeisti nauju", – pranešė Krašto apsaugos ministerija BNS pateiktame atsakyme.

Šių metų kovą minėtas orlaivis Šiaulių aviacijos bazėje po didelio vėjo gūsio pakrypo ir šonu trenkėsi į žemę ant pakilimo-tūpimo tako. Kaip skelbė LNK Žinios, per incidentą buvo apgadintas lėktuvo propeleris, sparno galas ir paties orlaivio korpusas. Po avarijos jis skristi negalėjo.

Ministerijos teigimu, „Spartan“ remontas numatytas sausio mėnesį. Jį atliks orlaivio gamintojas – Italijos inžinerijos kompanija „Leonardo S.p.A“.

Kompanija šiuo metu laukia iš subrangovų reikalingų atsarginių dalių ir cheminių medžiagų. Jos turėtų būti pristatytos apie sausio 10 dieną. Tuomet planuoja atvykti remonto komanda, kurios darbai truks dešimt dienų.

Krašto apsaugos ministerija tikisi, kad jei viskas vyks kaip suplanuota, lėktuvo gedimai bus pašalinti iki vasario mėnesio. Tuomet bus galima atlikti suplanuotus privalomuosius orlaivio periodinius techninės priežiūros darbus. Tik juos atlikus lėktuvas bus paruoštas skrydžiams.

Kariuomenė tris „Spartan“ orlaivius nusipirko iš Italijos 2006 metais už 75 mln. eurų. Šiuo metu skristi gali vienas iš jų.

„Šiuo metu skraido vienas, o kitam baigiami atlikti nemažos apimties periodiniai reglamento darbai. Antrasis lėktuvas planuojamas skrydžiams nuo sausio vidurio, jei iš rangovo bus laiku gautos visos reikalingos atsarginės dalys", – nurodė Krašto apsaugos ministerija.

Šiais orlaiviais kariai skraidinami į tarptautines misijas, jais taip pat keliauja šalies vadovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Kęstas

Pasigirsta balsų, raginančių sunaikinti povadeninius laivus: Povandeniniai laivai yra svarbūs. Jie užtikrina neišvengiamą, branduolinį, viską sunaikinantį, atlyginimą agresoriui. Todėl iki šiol nėra ir nebus karo tarp Rusijos ir NATO. Todėl Lietuvos šauktiniai ir milijardas auksiniams šaukštams kariuomenei yra juokingi. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

ALGIS

Iš vis kiek skraidė tie sportanai ,pirko laužą , o dabar vaidina kad remontuos ,tai akivaizdus akių dūmimas ir PINIGŲ PLOVIMAS , KUR ŽIŪRI PREZIDENTĖ , O GAL IR JAI NUBYRA .

tie

suremontuoti turi tie kurie pasieme atkatus perkant tuos lektuvus o kas pasieme atsekti nesunku telieka tik teisesaugai panoreti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS