Lietuvą tikrins Baltarusijos ir Rusijos ginkluotės inspektoriai | Diena.lt

LIETUVĄ TIKRINS BALTARUSIJOS IR RUSIJOS GINKLUOTĖS INSPEKTORIAI

  • 2

Antradienį Baltarusijos ir Rusijos ginkluotės inspektorių grupė antradienį pradeda pasirinkto Lietuvos rajono inspekciją, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Jie tikrins, ar Lietuva skaidriai vysto pajėgumus ir nevykdo nedeklaruotos karinės veiklos.

Toks Rusijos ir Baltarusijos atstovų vizitas vyksta pagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) parengto Vienos dokumento reikalavimus.

„Lietuva atvirai deklaruoja karinę veiklą ir priima ginkluotės kontrolės inspektorius – taip vykdome savo tarptautinius įsipareigojimus. Siekdami užtikrinti skaidrumą ir pasitikėjimą priemonėmis, kurios stiprina saugumą visame regione, to paties tikimės ir iš kaimynų“, – pranešime sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Vienos dokumentas įpareigoja valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą, taip pat priimti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų ir vizitų į karinius dalinius.

Kiekviena ESBO priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo stambaus masto karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ir ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.

Baltarusijos ir Rusijos inspektoriai turės teisę pasirinktoje Lietuvos teritorijoje, kurios plotas iki 20 tūkst. kvadratinių kilometrų, aplankyti Lietuvos kariuomenės padalinius ir poligonus, taip pat išklausyti inspektuojamų padalinių vadų pranešimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ALGIS

Nebendraujame , tai kodėl leidžiamės tikrinami jų , o Lietuva ar tikrina Rusijos ginkluotąsias pajėgas ,TIKRIAUSIA TRŪKSTA KOMPETENCIJOS

Aha

" ...to paties tikimės ir iš kaimynų“. Tikėkimės... :-)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS