Lietuviški lobiai keliauja po 100 pasaulio miestų | Diena.lt

LIETUVIŠKI LOBIAI KELIAUJA PO 100 PASAULIO MIESTŲ

2018-aisiais, Lietuvos atkūrimo šimtmečio proga, asociacija "Aktyvus jaunimas" organizavo "100 metų – 100 miestų" iniciatyvą, kuria siekė skatinti pasaulio susidomėjimą Lietuva.

Visus metus lietuviški lobiai (raštelis (laiškas) su unikaliu faktu apie Lietuvą bei lietuviška atributika – apyranke, pieštuku ar kaspinėliu, buvo paslėpti šimte pasaulio miestų tikintis, kad vietos žmonės juos ras ir apie tai duos žinią Lietuvai.

"2018-ieji be galo svarbūs Lietuvai, ir mes – asociacija "Aktyvus jaunimas" – norėjome juos paminėti išradingai. Kadangi mūsų organizacija dirba Europoje ir už jos ribų, pagalvojome, kodėl gi nenukreipus užsienio jaunimo, ir ne tik jo, akių į Lietuvą. Taip netikėtai prisiminėme, koks neapsakomas jausmas apima, kai atrandi paslėptą lobį ar laišką butelyje. Tada viskas vyko labai greitai. Nusipirkome buteliukų ir atributikos, paruošėme faktų bei istorijų apie Lietuvą, ir pirmos mūsų kelionės metu vieną jų paslėpėme.": apie iniciatyvos pradžią pasakojo vienas iš jos organizatorių Gediminas Kondrackis.

Manome, kad visiems džiugu paslėpti kažką lietuviško kur nors pasaulyje.

Los Andželas, Roma, Tegusigalpa – tai tik keletas iš 100 miestų, kuriuose buvo slepiami lobiai iš Lietuvos. Visus metus projekto internetinėje svetainėje ir socialiniuose tinkluose buvo galima sekti naujienas apie jau paslėptus lobius, sužinoti, kur jų ieškoti, bei matyti jau rastus.

Lobį radę ir nuotrauka socialiniame tinkle pasidaliję laimingieji dalyvaus konkurse, kurio pagrindinis prizas nugalėtojui – galimybė atvykti į Lietuvą. Bendrai su laimėtoju bus numatyta tinkama data ir skrydžiai į Vilnių arba Kauną ir pasirinktas maršrutas Vilniaus bei Lietuvos pažinimui.

G.Kondrackis pasakojo, kad buvo planuota nugalėtoją skelbti 2018 m. pabaigoje, tačiau jis bus atrinktas pirmąjį 2019 m. mėnesį, nes dar ne visi lobiai yra paslėpti, o lobis Vilniuje paslėptas kaip vienas iš paskutiniųjų paskutinę 2018-ųjų savaitę vienoje iš turistų lankomų ir gerai žinomų vietų: "Šiuo metu esame paslėpę apie 90 lobių visuose žemynuose ir kas savaitę atiduodame bent po vieną lobį visiškai su mumis nesusijusiems asmenims, kurie nori prisidėti prie šios iniciatyvos. Pavyzdžiui, prieš šventes atėjo viena mergina ir slėps lobį Lvove. Kai kurie žmonės nori paslėpti net po kelis lobius – tas mus džiugina. Jau yra atrasta 30 lobių. Gaila, kad nebuvo rasti visi buteliukai ir dalis pasimetė arba buvo rasti žmonių, kurie nesidalijo tuo socialiniuose tinkluose. Turbūt todėl, kad nėra įprasta rasti buteliuką su laišku kažkur tikrai lankomoje ir gražioje miesto vietų, ir jis pasimeta.

Smagu, kad žmonės reaguoja labai teigiamai – kitų šalių piliečiai rašo ir prašo papasakoti daugiau apie Lietuvą ir kaip švenčiame savo šimtmetį, o lietuviai, net ir nedaug keliaujantys, spaudžia mums dešinę ir domisi, kaip gali prisidėti prie mūsų iniciatyvos. Manome, kad visiems džiugu paslėpti kažką lietuviško kur nors pasaulyje."

GALERIJA

  • Lietuviški lobiai keliauja po 100 pasaulio miestų
Asociacijos "Aktyvus jaunimas" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lietuva

Su Lietuviais yra tikras lobis !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS