Lietuvos gėjai prašo prezidentės vetuoti Seimo sprendimą | Diena.lt

LIETUVOS GĖJAI PRAŠO PREZIDENTĖS VETUOTI SEIMO SPRENDIMĄ

  • 27

Lietuvos gėjų lyga (LGL) trečiadienį pranešė, jog kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę prašydama vetuoti Seimo sprendimą perkelti Europos Sąjungos (ES) direktyvą, nesuteikiant partneriams šeimos teisių.

Parlamento priimtos Lygių galimybių įstatymo pataisos įtvirtina draudimą laisvo judėjimo teise besinaudojančius ES piliečius ir jų šeimos narius diskriminuoti dėl pilietybės, bet šeimos nariais įvardijami tik sutuoktiniai ir vaikai iki 21-erių metų.

LGL teigia, kad toks įstatymas sudarytų pagrindą diskriminuoti ir Lietuvoje esančius kitų ES šalių piliečius, registravusius partnerystę.

„Kai kurie Seimo nariai kryptingai dirba tam, kad Lietuvoje nebūtų ginamos LGBT* (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų) bendruomenės narių teisės. Kita vertus, turime suprasti, kad šios Lygių galimybių įstatymo pataisos visų pirmiausia kalba apie strateginių mūsų partnerių iš Europos Sąjungos piliečius,“ – pranešime sakė LGL vadovas Vladimiras Simonko.

„Lietuvos parlamentas siunčia žinią, jog registruoti partneriai mūsų šalyje gali būti teisėtai diskriminuojami“, – pridūrė jis.

Pirminiame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktame projekte tarp ES piliečių šeimos narių buvo įvardijami ir partneriai, tačiau Seimas pasipriešino tokiai formuluotei.

Partnerių išbraukimo iš įstatymo rėmėjai teigia, kad tai atitinka Lietuvos nacionalinę teisę, nes šalyje partnerystės instituto nėra.

Lietuvos perkeliama direktyva taip pat taikoma Europos ekonominės erdvės valstybių piliečiams ir jų šeimos nariams. Kaip nurodė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Seime svarstyto projekto aiškinamajame rašte, ši direktyva jau prieš metus turėjo būti perkelta į nacionalinę teisę.

Pagal direktyvą, Europos Sąjungos valstybių narių ir Europos ekonominės erdvės valstybių piliečiams bei jų šeimos nariams turi būti sudarytos tokios pat sąlygos naudotis socialinėmis ir mokesčių lengvatomis kaip ir Lietuvos piliečiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

senoliui

Nesuprantu,kas tie heteroseksualai? Jeigu tie kur per sikine smaginasi ir ciulpia-tai jokie heteroseksualai,tai siaubingi iskrypeliai!

normalus

tai nenormalu.

Senolis

Nesuprantu ,kas tie gejai? Jeigu tue kur per sikine smaginasi- tai jokie gejai,tai fiderastai!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS