Lietuvos ir JAV kariuomenių vadai aptarė kolektyvinės gynybos klausimus | Diena.lt

LIETUVOS IR JAV KARIUOMENIŲ VADAI APTARĖ KOLEKTYVINĖS GYNYBOS KLAUSIMUS

  • 2

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) susitikęs su aukščiausiu Jungtinių Amerikos Valstijų kariniu pareigūnu Charlesu Q. Brownu Jr. (Čarlzu Braunu) aptarė šalių karinius ryšius, gynybos planus.

Kaip pranešė Lietuvos kariuomenė, dvišalio susitikimo Pentagone metu taip pat aptarti Lietuvos ir JAV kolektyvinės gynybos klausimai, planai, nepertraukiamo JAV karių ir karinių pajėgumų buvimo Lietuvoje tęstinumas.

Susitikime kalbėta apie galimybę Lietuvoje dislokuoti kitų JAV karinių pajėgų – oro, jūrų ir kitus komponentus. V. Rupšio teigimu, gerai veikiantis skirtingų pajėgų jungtinumas lemia sėkmę šiuolaikiniame mūšio lauke.

Lietuvos ir JAV kariuomenių vadai taip pat apsikeitė saugumo situacijos vertinimais, aptarė paramos Ukrainai klausimus.

Kariuomenės teigimu, Ch. Q. Brownas Jr. padėkojo Lietuvos kariuomenei už Ukrainai teikiamą karinę paramą bei demonstruojamą iniciatyvą prisidėti prie tarptautinių pastangų Indijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Pasak vado, NATO kolektyvinė gynyba ir sąjungininkų karių buvimas Lietuvoje bei kitose regiono valstybėse veikia kaip kertinis priešą atgrasantis veiksnys.

Anot V. Rupšio, Pabradėje dislokuotos JAV pajėgos – virš 1000 JAV karių, ginkluotų pačios moderniausios modifikacijos tankais „Abrams”, artilerijos bei kitomis ginkluotės sistemomis, yra itin aukštos parengties vienetas. Jo įgyta parengtis, turima ginkluotė ir amunicija bei įgalintojai leidžia bet kada įsitraukti į kovinius veiksmus. Pasak vado, potencialus priešas tai mato, supranta ir tai jį atgraso nuo priešiškų veiksmų.

Kaip skelbiama, Lietuvoje dislokuotas JAV bataliono dydžio karinis vienetas, kaip ir NATO priešakinių pajėgų batalionas bei Lietuvai priskirta Vokietijos brigada jau dabar yra Vyriausiojo sąjungininkų pajėgų Europoje vado (SACEUR) pavaldume ir gali būti aktyvuoti nelaukiant Vašingtono sutarties 5-ojo straipsnio aktyvavimo.

Tolimesnis atgrasymo priemonių Baltijos šalių regione stiprinimas – JAV karinio buvimo regione užtikrinimas, tarp jų ir tęstinė bataliono dydžio pajėgų rotacija, numatyta pernai gruodį Lietuvos Krašto apsaugos ministerijos su JAV gynybos departamentu pasirašytame bendradarbiavimo gynybos srityje plane.

Vizito JAV metu kariuomenės vadas taip pat susitiko su JAV Nacionalinės gvardijos biuro vado pavaduotoju Marcu H. Sasseville (Marku H. Seseviliu). Susitikime dalyvavo ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos (PANG) vadas Markas J. Schindleris (Markas Šindleris). Kaip skelbiama, glaudus, tris dešimtmečius trunkantis Lietuvos kariuomenės ir PANG bendradarbiavimas JAV sąjungininkų buvo įvertintas kaip pavyzdinis.

Susitikime kalbėta ir apie kovinį rengimą, dalyvavimą bendrose pratybose, JAV pagalbą vystant Lietuvos nacionalinės divizijos elementą – vadovavimo ir valdymo gebėjimo, kovinės paramos vienetų, tarp jų priešraketinės gynybos sistemos HIMARS pajėgumo vystymas, karininkų rengimas.

Anot Lietuvos kariuomenės, JAV yra strateginė Lietuvos sąjungininkė ir išlieka pagrindiniu saugumo garantu Baltijos regione, kai nuo 2019-ųjų Lietuvoje pradėta nepertraukiama JAV bataliono dydžio pajėgų rotacija, kuri 2022 metų gruodį sustiprinta iki bataliono dydžio pajėgų ir artilerijos baterijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Viską pamenam dėl amerikonų

Tas aptarimas tuščias reikalas, po rinkimų viskas pasikeis ir amerikonai dės į krūmus, kaip ir dėl Ukrainos dabar, Afganistano anksčiau ir tt

Nebėr kantrybės

Kuo kacapų raketas ir lėktuvus numušinėsit? Gal laikas tuos klounus vyti iš karinių struktūrų?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS