Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį | Diena.lt

LIETUVOS PROKURATŪRA MINI ĮKŪRIMO ŠIMTMETĮ

  • 5

Lietuvos prokuratūra sausio 16 dieną mini 100-ąsias įkūrimo metines.

Būtent šią dieną 1919 metais buvo oficialiai paskelbtas ir įsigaliojo Laikinasis Lietuvos teismų ir jų darbo sutvarkymo įstatymas. Jame buvo parašyta, kad „prie apygardos teismo ir Vyriausiojo Tribunolo yra valstybės gynėjai (prokuratoriai) ir jų padėjėjai“. Tai buvo Lietuvos prokuratūros, kaip savarankiškos institucijos, veiklos pradžia.

Pažymint Lietuvos prokuratūros įkūrimo 100-metį, trečiadienį Litexpo“ parodų rūmuose vyksta konferencija „Prokuratūra dirbtinio intelekto amžiuje. Kokių netikėtų iššūkių tikėtis?“ Įvairių sričių ekspertai joje dalinasi įžvalgomis apie prokuratūros praeitį, dabartį ir ateitį, apžvelgs nepriklausomumo, tarptautinio bendradarbiavimo, viešumo bei kitus aspektus, pristatys naujausių technologijų raidos keliamus iššūkius, apžvelgs svarbius prokuroro darbo streso, emocinio intelekto, lyderystės bei kitus klausimus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė prokuratūros 100-mečiui skirtoje konferencijoje „Prokuratūra dirbtinio intelekto amžiuje. Kokių iššūkių tikėtis?“ pasveikino šalies prokurorus su institucijos jubiliejumi.

Prezidentė pabrėžė, kad didžiuojasi, jog mūsų teisėsauga ir prokuratūra supranta, ką reiškia būti nepriklausomiems ir vykdo šią pareigą, nes būtent taip nusprendė Lietuvos žmonės, balsuodami už mūsų demokratinės valstybės Konstituciją.

Šalies vadovė atkreipė dėmesį, kad ši pareiga visada ateina su didžiulės atsakomybės našta, todėl kad laisvė būti nepriklausomiems nuo politikų ir kito spaudimo nereiškia laisvės būti neprofesionaliems arba nekompetentingiems. Atvirkščiai - ši laisvė įpareigoja. O šis įpareigojimas kartu su priesaika išlieka visą gyvenimą.

Pasak prezidentės, žmonės tikisi ne tik įstatymo raidės vykdymo, bet ir teisingumo, kuris yra amžinas. Todėl labai svarbu, kad prokuratūra sugeba ne tik tobulėti, bet ir atsakingai tvarkytis, kelti aukštus reikalavimus sau ir kolegoms. Taip pat ir tai, kad reforma, drausmės normos, vidaus savivaldos įgyvendinimas atliekamas savomis rankomis. Todėl kartu su šiais pasiekimais kasmet didėja ir visuomenės pasitikėjimas.

Valstybės vadovė palinkėjo prokurorams, kuriems šis darbas yra ne tik pareiga, bet ir pašaukimas, niekada nepamiršti savo priesaikos ir saugoti teisingumą mūsų šalyje.

Minint prokuratūros įsteigimo 100 metų sukaktį, jubiliejinėje konferencijoje prezidentė D. Grybauskaitė apdovanota prokuroro garbės ženklu „Už ypatingus nuopelnus“.

Apdovanojimas prezidentei skirtas už nuopelnus prokuratūros sistemai ir teisinio reguliavimo iniciatyvas, paskatinusias sistemos pokyčius stiprinant prokuroro statuso nepriklausomumą.

Prezidentė, dėkodama už apdovanojimą, sakė, kad prokuratūra yra teisingame kelyje ir turi saugoti savo nepriklausomumą, drąsiai priimti naujausius iššūkius, išsaugant nekintančias teisingumo vertybes.

„Atsakomybė, kuri šiandien jums tenka, - milžiniška. Nuo jūsų darbų priklauso, ar visuomenė jausis saugi. Turite sudėtingą uždavinį - prisidėti prie teisingumo vykdymo ir apginti nukentėjusiuosius, likti nepriklausomi ir sąžiningai tarnauti įstatymui ir valstybei“, - prokuratūros įkūrimo 100-mečiui skirtoje konferencijoje kalbėjo premjeras Saulius Skverelis.

Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad prokuroro darbas yra emociškai sudėtingas, dažnai jį dirbant tenka aukoti savo šeimos ir asmeninius interesus, sveikatą. Pasak premjero, šis darbas duoda šalies klestėjimui būtinų rezultatų. Atsakingas požiūris leidžia atskleisti sunkius nusikaltimus, o žinios, kruopštumas ir tinkamas pasirengimas ikiteisminiuose tyrimuose padeda užtikrinti vaiko interesus, apsaugoti pranešėjus. Pasiteisino prokuratūros dedamos pastangos užbaigti ikiteisminius tyrimus, taikant ekonomišką procesą.

Ministras pirmininkas pasidžiaugė, kad naujojo šimtmečio startą lydi ir kiti teigiami pokyčiai: oresnės darbo sąlygos, darbo užmokesčio augimas, specialiojo prokuroro statuso įtvirtinimas.

Premjeras palinkėjo, kad teisingumas visada būtų prokurorų pamatinė vertybė, o kiekviena tenkanti užduotis ir jos sprendimas - drąsos, atsakomybės ir sąžiningumo išraiška.

S. Skvernelis padėkojo prokurorams už pasirinktą kelią, artimiesiems - už supratingumą bei palaikymą ir Vyriausybės vardu pasveikino visu Lietuvos prokuratūros šimtmečio proga.

Prokuratūros sistemoje dirba daugiau kaip tūkstantis žmonių, tarp jų - 665 prokurorai. Praėjusiais metais ištirta daugiau kaip 36 tūkst. nusikalstamų veikų. Per trejus metus perpus sutrumpėjo vidutinė ikiteisminio tyrimo trukmė - nuo 7 mėn. 2015 m. iki 3,5 mėn. 2018 metais.

GALERIJA

  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
  • Lietuvos prokuratūra mini įkūrimo šimtmetį
Mariaus Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Tadas

Kaip norisi, kad po šimtmečio pradėtų tirti prokurorų nusižengimus. Juk jie irgi nešventieji. Taip tylu dėl jų, atrodo, kad jų išviso šalyje nėra.

Liu

Apie kokį šimtmetį?? Šitie išgamos gal dvidešimtmetį, gal mažiau...

Melas

O is kur tas šimtmetis ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS