Lietuvos šimtmetis garsinamas Pasaulio pinigų parodoje Berlyne | Diena.lt

LIETUVOS ŠIMTMETIS GARSINAMAS PASAULIO PINIGŲ PARODOJE BERLYNE

  • 0

Lietuvos bankas kartu su Lietuvos monetų kalykla Berlyne vyksiančioje numizmatinėje Pasaulio pinigų parodoje (angl. World Money Fair) pristato Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui išleistas kolekcines ir progines monetas.

„47-ąjį kartą organizuojama paroda yra socialinis kultūrinis reiškinys, nepraleidžiamas nei monetų gamintojų ir platintojų, nei rimčiausių pasaulio numizmatų. Mums – tai puiki arena savo tikslinei auditorijai pristatyti ypatingai progai – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui – išleistas monetas, taip garsiname savo kraštą“, – sako Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius Deivis Stankevičius.

Stambiausiu pasaulyje laikomo numizmatinio forumo dalyviai – monetų kalyklos, centriniai bankai ir kitos finansų institucijos, atsakingos už monetų emisiją, monetų ruošinių tiekėjai, monetų gamybos įrangos gamintojai, proginių monetų programų koordinatoriai, numizmatinių leidinių ir katalogų kūrėjai, monetų platinimo kompanijos, kolekcininkai, numizmatinių vertybių aukcionai.

Be Baltijos valstybių šimtmečiui skirtos proginės monetos, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirto numizmatinio apyvartinių monetų rinkinio, kolekcinių monetų iš tauriųjų metalų signatarams, diplomatijai, ginkluotosioms pajėgoms ir sukarintoms struktūroms, teisinei sistemai, Lietuvos bankas su Lietuvos monetų kalykla taip pat pristatys įvairių metalų Lietuvos monetų kalyklos nukaldintus medalius, ženklus, valstybinius apdovanojimus. Lietuvos monetų kalykla specialiai šiai parodai nukaldino ir žetoną. Išsami informacija apie išleistas lietuviškas monetas numizmatams pristatoma Lietuvos banko kataloge „Lietuviškos kolekcinės ir proginės monetos. 1993–2017“.

Pasaulio pinigų parodos pradžia – 1972 m., Bazelyje. Lietuvos banko atstovai pirmą kartą šioje tarptautinėje parodoje lankėsi 1997 m., o 1998 m. jau atstovavo Lietuvai kaip dalyviai. Parodai 2006 m. persikėlus į Berlyną, atstovavimo funkcija deleguota Lietuvos monetų kalyklai. Šiemet yra pirmi metai, kai po pertraukos parodoje stendą vėl turės Lietuvos bankas.

Pasaulio pinigų paroda vyks vasario 2–4 d., joje garbės svečio teisėmis dalyvaus daugiau nei 450 metų veikianti Karališkoji Olandijos monetų kalykla (angl. Royal Dutch Mint).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS