Lytinės prievartos vis daugiau, o pagalbos centro dar nėra | Diena.lt

LYTINĖS PRIEVARTOS VIS DAUGIAU, O PAGALBOS CENTRO DAR NĖRA

Policijos departamento duomenimis, Lie­tu­vo­je maž­daug pustrečio šimto mo­te­rų kas­met pa­ti­ria sek­sua­li­nį smur­tą. Spe­cia­lis­tų tei­gi­mu, tai tik dešim­ta­da­lis tų, ku­rios iš tie­sų nu­ken­čia ne tik nuo ne­pa­žįs­ta­mų, bet ir arti­miau­sių žmo­nių lytinės prie­var­tos.

Anot policijos, pastaruoju metu fiksuojama vis daugiau lytinio smurto atvejų. Tačiau Lietuvoje iki šiol nėra įsteigto jokio specializuoto centro, kuris pagelbėtų tokio smurto aukoms.

„Mūsų valstybėje šį dalyką pripažinti sekasi labai sunkiai. Labai sunkiai pasirašėme ES tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris. Matysime, kaip bus su ratifikavimu. Jei bus ratifikuota, manau, pagalbos teikimas ir prevenciniai procesai tikrai labai sustiprės ir pajudės“, – sako Kauno moterų draugijos pirmininkė Daiva Baranauskienė.

Ratifikavus tokią sutartį, remiant Europos Sąjungai, būtų galima įkurti organizaciją, besirūpinančią būtent lytinio smurto aukomis. Seime vykusios diskusijos „Pagalbos seksualinio smurto aukoms praktiniai aspektai“ metu Kauno moterų draugijos pirmininkė pabrėžė gebėjimo bendrauti su nukentėjusiomis svarbą. Pasak jos, neigiamas visuomenės požiūris yra viena iš priežasčių, kodėl dažnai bijoma kreiptis pagalbos.

„Kodėl ne visos kreipiasi į policiją... Tam yra daugybė kompleksinių priežasčių: gėda, kaltė, visuomenės požiūris, kad dėl visko, kas atsitinka, kalta pati nukentėjusioji. Svarbu, kad žmonės nesmerktų aukų, nes pas mus aukų smerkimas labai yra paplitęs ir populiarus“, – tvirtina D. Baranauskienė.

Seimo narė Aušrinė Marija Pavilionienė teigia, kad lytinis švietimas būtinas dar paauglystėje. Anot jos, nesuvokdami, kas yra lytinis bendravimas, jauni žmonės negali apsisaugoti nuo lytinių nusikaltimų.

„Mano manymu, turime priversti švietimo ministrą pagaliau parengti modernią švietimo programą, kuri supažindintų vaikus ir paauglius, kaip apsisaugoti nuo lytinio smurto“, – sako A. M. Pavilionienė.

Europos moterų lobizmo organizacijos tyrimo ataskaitoje Lietuva minima tarp šešių valstybių, kurių įstatyminė bazė vertinama kaip neatitinkanti net minimalių Europos Tarybos standartų. Tačiau Seimo narė sako, jog dažnai nepasinaudojama net ir jau egzistuojančiais įstatymais.

„Mūsų moterys neišmokytos naudotis įstatymu, todėl reikia moteris drąsinti, kad jos nebijotų viešinti lytinio smurto, kad jos nesidrovėtų“, – ragina parlamentarė.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, septynios iš dešimties moterų tam tikrame gyvenimo etape patiria fizinį ar seksualinį smurtą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

mizantropas

jei nepakanka proto ir sugebėjimų sukurti savo programą, tai nusikopijuokit nuo kitų ES šalių. Juk kopijuoti tai tikrai visi ministrai moka. O kol kas nuskriaustųjų moterų giminės ir artimieji tiems prievartautojams turės taikyti savas "programas", kito kelio kol kas nėra.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS