Medikų planuose – protesto akcijos ir streikai | Diena.lt

MEDIKŲ PLANUOSE – PROTESTO AKCIJOS IR STREIKAI

Priekaištaudami valdantiesiems dėl per mažai medikams ir rezidentams keliamų algų, naujai įsikūrusio Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) vadovai sausį planuoja protesto akcijas.

LMS pirmininkas Darius Jauniškis BNS ketvirtadienį sakė, kad piketai ar mitingai prasidės sausį.

„Kada tas vyks, kokia bus protesto akcijos forma, mes dar išdiskutuosime, mes dar nuspręsime, bet kad bus ar piketai, ar mitingai, ar streikai, iš tikrųjų jie bus. Aš manau, kad greičiausi veiksmai bus iš karto po naujų metų (...), sausį“, – teigė plastikos chirurgas D. Jauniškis.

Šalies medikų atlyginimai vidutiniškai 20 proc. kils nuo gegužės, tuo metu vėlesniuose kursuose dar studijuojantiems gydytojams – rezidentams – algos 10 proc. kils nuo sausio.

Naujasis medikų judėjimas formaliai nėra profesinė sąjunga, kuri galėtų rengti steiką, tačiau D. Jauniškis sako, kad priėjus iki streikų juo galėtų rengti, pavyzdžiui, šeimos gydytojų profesinė sąjunga.

„Streikas yra jau galutinė priemonė, aišku, labai bloga priemonė, ir mes pradėsime ne nuo streiko. Streikus organizuoja profsąjungos, bet mes dabar ir sudarinėjame sutartis su profsąjungomis, galų gale mes galime įkurti savo profsąjungą“, – aiškino jis.

Streikas yra jau galutinė priemonė, aišku, labai bloga priemonė, ir mes pradėsime ne nuo streiko.

Rudenį peticiją platinęs LMS reikalavo medikų algas jau nuo sausio kelti 30 procentų. Pasak D. Jauniškio, sąjūdį itin papiktino, kad reikšmingiau nekyla algos rezidentams. Projektą dėl didesnio nei dabar patvirtintas rezidentų algų kėlimo Seime buvo registravę konservatoriai Ingrida Šimonytė ir Mykolas Majauskas, tačiau jam nepritarė parlamentas.

„Aš manau, kad eilinį kartą medikai buvo palikti užribyje, kaip kad paliekami 27-erius metus, nes niekas radikaliai nesikeičia. Tai mes tiesiog imamės aktyvesnių veiksmų, nes matome, kad su valdžia gražiuoju kalbėtis nelabai išeina, reikia imtis kažkokių akcijų“, – dėstė D. Jauniškis, pažymėjęs, kad medikus, be kita ko, įskaudino sprendimas kelti algas prokurorams.

BNS primena, kad praėjusią savaitę Vyriausybė ir dalis medikų bendruomenės susitarė dėl algų kėlimo 20 proc. nuo 2018 metų gegužės bei siekio, kad 2020 metais gydytojų vidutinis atlyginimas sudarytų tris vidutines algas, slaugytojų – pusantro vidutinio darbo užmokesčio.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis darbo užmokestis neatskaičius mokesčių, išskyrus individualias įmones, trečiąjį šių metų ketvirtį buvo 850,8 euro.

Po susitarimu nėra LMS atstovo parašo. Jį pasirašė Lietuvos gydytojų sąjungos, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos, Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos ir Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos vadovai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Provincija

Žinoma, finansinis paskatinimas gal tikrai padėtų apsispręsti padirbėti mažų miestelių ligoninėse.

Kaimietė

Taip, ir ypač paskatinti reikėtų tuos, kurie vyks dirbti į provinciją. Gal net dvigubu "tarifu".

Ona

Pritariame, kad itin blogai, jog jaunieji daktarai vėl nuvilti, tai tikrai nepaskatins jų likti tėvynėje. Ir kodėl tik vyresnieji rezidentai gaus tuos juokingus 10 proc. Pirmų metų rezidentai turėtų gauti bent 30, o vyresni 50 proc.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS